Kecergasan

8 Aplikasi Telefon Pintar untuk Ahli Hobi Sukan •

Siapa yang mengatakan bahawa telefon pintar hanya kehidupan sosial dan profesional? Dengan telefon pintar, anda memang boleh mengakses pelbagai jenis maklumat untuk kehidupan sosial dan profesional anda. Namun, sekarang ini banyak aplikasi sukan di telefon pintar Anda boleh memuat turun dan menggunakannya untuk memantau program diet dan senaman.

Banyak aplikasi dihidupkan telefon pintar yang dapat membantu kita mengira kalori yang dibakar, membantu memantau kemajuan kenaikan atau penurunan berat badan, petua atau cara melakukan yoga untuk pemula. Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma atau berbayar. Fungsi aplikasi ini adalah untuk memudahkan kita ketika melakukan aktiviti gim, ada yang berbentuk instruksi, ada yang dalam bentuk memantau latihan yang kita lakukan. Berikut adalah aplikasi yang disyorkan untuk anda.

1. Nike + Berlari

Aplikasi ini cukup terkenal di kalangan masyarakat pelari, baikpelari maraton dan pelari santai. Aplikasi ini dapat mengawasi kelajuan anda, atau jarak yang anda lalui. Anda juga boleh menyambungkannya dengan GPS telefon pintar Anda. Kelebihan aplikasi ini ialah anda dapat memainkan senarai main yang sesuai dengan kelajuan anda. Aplikasi ini dapat digunakan oleh pengguna iPhone dan Android.

2. Jurulatih Pacer Pedometer & Berat Badan

Aplikasi ini boleh digunakan untuk memantau langkah anda dan mengetahui berapa banyak kalori yang anda bakar setiap hari. Anda juga dapat memantau kitaran laluan yang anda gunakan sepanjang hari anda dengan mengaktifkan GPS telefon pintar.

3. Strava Berlari dan Berbasikal

Aplikasi ini memantau dan menguruskan perkembangan berat badan anda yang gemar berlari. Dalam aplikasi Strava, anda dapat mengesan kalori, kelajuan dan kemajuan anda. Di samping itu, anda juga dapat berhubung dengan rakan anda untuk terus termotivasi untuk menyelesaikan tujuan kecergasan anda.

4. Radio FIT

Aplikasi ini khusus untuk pengguna iOS. FIT Radio menyediakan senarai main apabila anda mesti berlari masuk treadmill atau di luar rumah. Senarai main yang disediakan oleh FIT Radio inilah yang mendorong semangat untuk terus membakar kalori. Jadi, jika anda bosan mendengar lagu senarai main Semasa anda berlari, mungkin sudah waktunya anda mencuba sesuatu yang baru dengan memuat turun FIT Radio.

5. FIT Bintang

FIT Star juga ditujukan untuk pengguna iOS. FIT Star menyediakan latihan asas, aplikasi ini bagus untuk pemula atau seseorang yang ingin memulakan kecergasan. FIT Star sendiri sudah seperti jurulatih peribadi. Oleh itu, anda tidak perlu ragu untuk memulakan latihan mulai sekarang.

6. Blogilates

Blogilates pada mulanya adalah blog yang dimiliki oleh Cassey Ho, kemudian dia membuat saluran Youtube yang berisi kandungan tentang diet dan senaman biasa. Saat ini Blogilates telah menjadi aplikasi di Internet telefon pintar, orang boleh memuat turunnya dengan mudah. Dalam aplikasi ini akan terdapat pelbagai tutorial video dan forum dalam talian Cassey Ho. Di akaun media sosialnya, Cassey Ho selalu menyiarkan perkembangan orang yang mengalami perkembangan. Ini boleh menjadi motivasi untuk meneruskan semangat melakukan senaman secara berkala.

7. Fitnet

Fitnet adalah aplikasi khusus untuk orang yang tidak mempunyai masa yang diperlukan untuk pergi ke gimnasium. Aplikasi ini mempunyai ciri dengan sasaran waktu latihan lima hingga tujuh minit. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya selfie untuk melihat sejauh mana kejayaan kemajuan anda.

8. Pembakaran Harian

Aplikasi ini boleh digunakan di mana sahaja. Kelebihan aplikasi ini ialah anda boleh mengakses siaran langsung pelbagai latihan yang telah disediakan. Ini boleh menjadi motivasi anda dalam bersukan.