Kesihatan Seksual

6 Manfaat Kesihatan Seks Mulut yang Anda Tidak Tahu Sebelum Ini

Bagi banyak pasangan, seks oral adalah satu perkara yang dinantikan ketika meluangkan masa bersama. Walaupun seks oral diketahui mempunyai risiko dijangkiti penyakit kelamin, faedah seks oral tetap ada. Apakah faedah seks oral untuk kesihatan? Lihat di sini!

Faedah seks oral

Seks oral boleh menjadi permainan seks yang menyeronokkan untuk lelaki dan wanita. Di sebalik kesenangan ini, risiko dijangkiti penyakit kelamin masih ada. Namun, jika anda melakukan seks oral dengan selamat, risiko ini dapat dicegah. Di samping itu, mengamalkan seks oral yang selamat dapat memberikan manfaat untuk anda dan pasangan.

Secara amnya, aktiviti seksual dengan pasangan mempunyai manfaat kesihatan untuk anda dan pasangan anda, termasuk seks oral. Berikut adalah beberapa faedah seks oral yang perlu anda ketahui.

1. Menambah kemesraan

Manfaat seks oral yang dapat anda rasakan dengan segera adalah: mood Anda dan pasangan akan menjadi lebih baik. Semasa seks oral, sejumlah neurotransmitter (bahan kimia khas) yang memberi kesan positif pada mood anda dilepaskan di otak.

Selain itu, seks oral juga dapat meningkatkan keakraban antara anda dan pasangan. Anda berdua boleh saling berpelukan dan berbual dengan lebih dekat. Ini kerana setelah melakukan seks oral dan mencapai orgasme, tubuh akan menghasilkan hormon oksitosin. Hormon ini bertanggungjawab untuk membuat anda merasa selesa dan penyayang.

2. Meningkatkan kepercayaan dalam hubungan

Dengan membiarkan pasangan anda bermain dengan alat kelamin anda, anda bermaksud bahawa anda telah mempercayai pasangan anda sepenuhnya untuk memberikan kesenangan melalui seks oral. Selain itu, tidak semua orang langsung ingin memberikan seks oral kepada pasangan mereka. Anda mungkin malu atau ragu-ragu pada mulanya.

Oleh itu, mencuba perkara baru di tempat tidur dengan melakukan seks oral boleh menjadi langkah besar untuk hubungan dan kepercayaan anda.

Anda juga boleh menjadi lebih terbuka dengan pasangan anda dan dapat menyatakan apa yang anda mahukan semasa permainan ini di ranjang. Dengan begitu, komunikasi anda dengan pasangan anda juga dapat menjadi lebih baik.

3. Meningkatkan gairah seksual

Seks boleh menjadi seronok apabila anda bosan bekerja seharian di pejabat. Namun, jika anda melakukan aktiviti seks yang sama, pasangan anda boleh menjadi bosan dan tidak bersemangat untuk bermain di tempat tidur.

Kepelbagaian hubungan seksual diperlukan untuk meningkatkan gairah seksual. Anda boleh mencuba aktiviti seks baru yang lebih intim, salah satunya adalah seks oral.

Anda boleh melakukan seks oral sebagai foreplay aka pemanasan dalam permainan katil yang menyeronokkan. Dengan cara ini pasangan anda akan diprovokasi dan menjadi lebih bersemangat untuk meneruskan hubungan seksual seperti biasa.

4. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh menyebabkan pelbagai jenis masalah kesihatan. Ini berkisar dari sakit kepala, masalah tidur, ketegangan otot, dan sakit perut, hingga keadaan yang lebih parah, termasuk sistem kekebalan tubuh yang lemah dan kemurungan kronik.

Seks oral dapat membantu menghilangkan tekanan dengan meningkatkan endorfin dan hormon lain yang meningkatkan mood dan membantu menenangkan anda.

Ini dibuktikan dalam kajian yang diterbitkan Perubatan Psikosomatik. Penyelidikan ini menunjukkan bahawa keintiman fizikal atau emosi dengan pasangan dikaitkan dengan penurunan tahap tekanan.

5. Tidur lebih lena

Mungkin sesetengah orang boleh mengalami orgasme semasa melakukan seks oral. mengikut Yayasan Tidur Nasional, orgasme melepaskan hormon prolaktin, yang dapat membantu anda merasa mengantuk dan santai.

Oleh itu, setelah melakukan seks oral dengan pasangan anda, anda dan pasangan anda dapat tidur lebih nyenyak setelah permainan yang memuaskan dan bangun dengan perasaan segar.

Tidur malam yang baik akan meningkatkan kualiti tidur anda. Satu kajian melaporkan bahawa ketika wanita tidur untuk waktu yang lebih lama, keinginan seksual mereka meningkat pada keesokan harinya.

6. Manfaat menelan sperma

Menelan sperma semasa melakukan oral seks tidak apa-apa, tetapi pastikan pasangan anda sihat atau tidak dijangkiti penyakit kelamin.

Kandungan sperma terbesar adalah air, selain itu terdapat juga protein dan asam amino, gula (fruktosa dan glukosa), mineral (zink dan kalsium), vitamin C, dan beberapa nutrien lain. Sekiranya sperma tertelan, ia akan dicerna di perut dengan cara yang sama seperti memproses makanan (tentu saja ia tidak akan membuat anda hamil).

Menelan sperma dapat melegakan sakit pagi atau loya dan muntah semasa mengandung. Menurut penyelidikan, pada wanita hamil yang memakan sperma dapat mengurangkan risiko preeklamsia pada kehamilan.

Selain itu, dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh University of Saskatchewan di Kanada, protein dalam sperma ditemukan di otak wanita untuk mendorong ovulasi (pelepasan telur dari ovari ke rahim). Selain itu, protein dalam sperma adalah molekul yang mengawal pertumbuhan, pemeliharaan, dan kelangsungan hidup neuron, sel sel saraf.