Pemakanan

Petua Memasak Pasta Gandum untuk Menu Diet -

Pasta gandum adalah salah satu bahan makanan yang diperbuat daripada biji-bijian dan baik untuk pengambilan makanan. Pasta gandum utuh mempunyai serat yang cukup tinggi, jadi jika anda makan sedikit sahaja ia akan kenyang. Tetapi, jika menu atau resepnya salah, ia mungkin menghancurkan program diet yang anda jalankan.

Mengapa pasta gandum baik untuk diet?

Sebenarnya, pasta yang diperbuat daripada gandum bukanlah makanan terbaik untuk mendapatkan kalori minimum. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh menggunakan pasta gandum untuk diet harian anda. Pasta yang diperbuat daripada biji-bijian biasanya mengandungi karbohidrat kompleks, serat, dan nutrien lain.

Kerana kandungan seratnya, pasta gandum akan menjaga perut anda kenyang lebih lama. Ini disebabkan oleh kandungan serat dalam pasta gandum yang dicerna dengan perlahan oleh pencernaan. Selain baik untuk mendukung program penurunan berat badan, pasta berbasis gandum ini juga dapat menyeimbangkan kadar kolesterol tubuh dan dapat mengurangi risiko penyakit jantung, diabetes tipe 2, dan barah tertentu.

Petua memasak dan memproses pasta gandum

Semasa menggunakan pasta gandum sebagai ramuan untuk menu diet, anda mesti memperhatikan ramuannya, topping, dan pelbagai jenis campuran lain dalam masakan. Untuk memaksimumkan menu diet anda, pertimbangkan 4 peraturan untuk memproses pasta gandum di bawah:

1. Tambah topping sayur-sayuran

Serat dalam kandungan gandum dalam pasta dapat membantu anda mengawal makan berlebihan. Tetapi jangan lupa memberikan sedikit khasiat dan pemakanan pada menu pasta anda.

Anda boleh menambah brokoli, cendawan, wortel, atau kacang polong yang dikukus dan ditambahkan ke pasta. Semakin banyak ragam yang anda tambahkan, semakin selera yang diharapkan. Maka menu pasta dengan topping sayur akan lebih memuaskan dan kenyang.

2. Gunakan sos rendah kalori

Tidak lengkap makan pasta tanpa menggunakan kuah sampingan. Berhati-hatilah juga semasa memproses sos pasta agar tidak mengandungi lemak dan kalori yang berlebihan. Cuba gunakan tomato tumis, minyak zaitun, bawang putih dan daun selasih bersama-sama. Sekiranya anda ingin menggunakan sos tomato, gunakan sos yang rendah kalori, daripada menggunakan mentega atau krim siap makan.

3. Perhatikan bahagian hidangan

Semasa makan pasta, banyak orang tidak dapat mengawal kalori untuk dimakan dan mengumpulkan sebanyak mungkin pasta. Penting untuk diingat bahawa pasta gandum akan terasa lebih kenyang daripada pasta biasa.

Dengan makan bahagian yang lebih kecil, anda dapat mengekalkan pengambilan kalori anda rendah. Peraturan praktis dan tepat untuk mengukur jumlah kalori dalam menggunakan pasta gandum adalah menyamakannya dengan tangan anda.

4. Masukkan protein ke dalam pasta

Salah satu strategi untuk mengekalkan berat badan yang seimbang adalah dengan makan bahagian kecil tetapi boleh menjadikan perut kenyang. Anda boleh makan makanan berasaskan protein. Mengapa protein? Apabila anda makan lebih banyak protein, tubuh anda mengeluarkan hormon yang membuat anda merasa kenyang, dan anda cenderung untuk makan berlebihan. Sumber protein terbaik untuk menurunkan berat badan adalah dada ayam tanpa kulit, kacang polong, kacang soya dan makanan laut lain.