Kesihatan mental

Tidur Bersama Pasangan Anda vs Tidur Sendiri: Mana Yang Lebih Baik?

Tahukah anda bahawa kesihatan fizikal dan mental anda banyak dipengaruhi oleh kualiti tidur anda? Kurang tidur tentu memberi kesan kepada banyak perkara, seperti penurunan sistem imun, mudah marah dan risiko penyakit lain. Bagi pasangan yang sudah berkahwin, tidur dengan pasangan adalah kebiasaan.

Namun, kualiti tidur mana yang lebih baik: dengan pasangan atau bersendirian?

Kualiti tidur dengan pasangan berbanding bersendirian

Selain menjalani gaya hidup yang sihat dan menguruskan tidur, tidur yang berkualiti dapat dilakukan dengan pasangan.

Menurut penyelidikan dari jurnal Sains Psikologi Tidur bersama pasangan sebenarnya boleh membuatkan anda tidur lebih lena dan bangun pada keesokan harinya dengan rasa lena.

Dalam kajian tersebut, para pakar berusaha untuk meneliti apakah bau aroma pasangan berpengaruh pada kualiti tidur.

Jawapannya adalah bahawa bau pasangan anda seharusnya dapat membuat anda tidur lebih nyenyak. Pakar berpendapat bahawa menghirup aroma pasangan semalaman dapat meningkatkan kecekapan tidur.

Sebilangan besar peserta kajian mendapat tidur selama sembilan minit tambahan setiap malam ketika mereka menghidu pasangan mereka.

Kajian ini berlangsung selama empat hari dan dihadiri oleh 155 peserta. Para peserta diminta tidur dengan pakaian pasangan mereka di dekat bantal.

Selepas itu, para penyelidik cuba melihat perbezaannya dengan mengenakan pakaian baru pasangan ke bantal peserta. Kemudian, mereka cuba mengkaji kualiti tidur peserta berdasarkan laporan, waktu tidur, dan jangka waktu tidur.

Hasilnya, peserta yang tidur dengan pakaian pasangan mereka melaporkan kualiti tidur yang lebih baik daripada mereka yang tidur dengan pakaian baru yang tidak mempunyai aroma pasangan.

Ini tidak kira sama ada para peserta menyedari aroma pasangan mereka atau tidak.

Oleh itu, para pakar menganggap pemilikan aroma tidak mempengaruhi kesan positif bau pasangan terhadap kualiti tidur.

Anda mungkin tidur lebih lena dengan pasangan anda semasa menyedut aroma mereka tanpa mengira sama ada anda tahu itu pasangan anda atau tidak.

Selain itu, para penyelidik juga mendapati bahawa wanita inilah yang mendapat banyak manfaat daripada kajian ini. Ini kerana kualiti tidur mereka sedikit lebih baik daripada lelaki ketika mereka mencium aroma pasangan mereka.

Mulai sekarang cuba memanfaatkan tidur dengan pasangan kerana secara tidak langsung ia memberi kesan positif kepada kesihatan fizikal dan mental anda.

Manfaat lain dari tidur bersama pasangan

Selain memberi kesan yang baik pada kualiti tidur, ternyata ada manfaat lain yang dapat anda perolehi dari tidur bersama pasangan.

Sama ada tidur atau hanya menghabiskan masa bersendirian di tempat tidur alias berpelukan Inilah kelebihan tidur bersama kekasih anda.

Meningkatkan hormon oksitosin

Tidur dengan pasangan anda bukan sahaja membuat anda tidur nyenyak, tetapi juga dapat meningkatkan hormon oksitosin. Oxytocin adalah hormon 'cinta' yang dihasilkan oleh otak dan mencetuskan perasaan empati, percaya diri, relaksasi, untuk mengurangkan kegelisahan.

Menyentuh atau melakukan hubungan fizikal dengan orang yang anda sayangi tentu dapat meningkatkan hormon ini, termasuk ketika menghabiskan waktu bersama di tempat tidur.

Dengan cara itu, anda atau pasangan anda mungkin merasa selamat dan membantu tidur lebih nyenyak. Perlu diingat bahawa kesan hormon oksitosin boleh menjadi sangat kuat. Berpelukan sebenarnya boleh membuatkan pasangan anda tidur.

Oleh itu, cubalah untuk tidak tersinggung apabila pasangan anda tiba-tiba tertidur setelah anda cuba membanjiri dia dengan kasih sayang. Paling tidak, anda menolong pasangan anda untuk tidur nyenyak, bukan?

Mengeratkan ikatan hubungan

Adakah anda biasa dengan istilah perbincangan bantal aka perbualan yang dilakukan di atas katil, sama ada sebelum atau selepas tidur?

Ceramah bantal dianggap mempunyai banyak faedah dalam mengeratkan ikatan hubungan seseorang, terutama dengan pasangan. Ini dapat dicapai dengan tidur bersama pasangan.

Bagaimana tidak, waktu sebelum atau selepas tidur adalah salah satu daripada sedikit masa lapang dengan rakan kongsi sehingga mereka dapat bercakap dan berkomunikasi antara satu sama lain.

Lebih-lebih lagi, apabila anda sudah mempunyai anak, sukar untuk menghabiskan masa bersendirian dengan pasangan anda selain bekerja dan mengurus rumah tangga.

Pasangan yang tidur secara berasingan mungkin menemui komunikasi khas yang boleh dilakukan bersama tanpa gangguan dari kerja dan anak-anak.

Oleh itu, gunakan waktu tidur dengan pasangan anda untuk meningkatkan keakraban hubungan agar anda berdua berkomunikasi dengan lebih baik dan romantik.

Kedudukan tidur yang disyorkan dengan pasangan

Sumber: Garis Kesihatan

Sebenarnya ada banyak posisi tidur dengan pasangan, tetapi ada satu posisi yang disarankan oleh para pakar, yaitu sudu.

Seperti namanya, kedudukan ini membuat anda atau pasangan tidur seperti sudu, yang memeluk pasangan anda dari belakang semasa tidur. Sudu Ia dikatakan dapat meningkatkan keakraban dan mengurangkan tekanan.

Sebilangan daripada anda mungkin merasa cemas kerana pasangan anda tidur dengan punggung atau kelihatan jauh dari tempat tidur. Cuba tanya pasangan anda kedudukan apa yang selesa untuk anda berdua agar anda dapat tidur lena.

Walaupun anda berdua tidak mempunyai posisi tidur yang pasti, para pakar bersetuju bahawa tidak ada posisi tidur 'baik' atau 'buruk' dalam perkahwinan.

Tidur bersama kekasih adalah kebiasaan yang baik untuk kesihatan dan hubungan anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah kerana kebiasaan pasangan anda dan sukar tidur, mungkin lebih baik membincangkannya dengan pasangan anda untuk mencari jalan keluar bersama.