Keibubapaan

Bilakah normal bagi kanak-kanak mengalami bau badan?

Anda mungkin tertanya-tanya bila anak anda mempunyai bau badan. Kebiasaannya, bau badan akan berlaku ketika anak memasuki akil baligh atau sebelum remaja. Namun, berapakah usia sebenar bau badan muncul pada kanak-kanak? Lihat ulasan berikut dan langkah-langkah untuk mengatasinya.

Mengapa kanak-kanak mempunyai bau badan?

Menurut Sistem Kesihatan Klinik Marshfield, ketika seorang anak sedang membesar dan memasuki masa baligh, terdapat perubahan ketara pada tubuh anak. Salah satunya adalah perubahan hormon, jadi persoalan kapan bau badan mulai muncul pada anak-anak terjawab.

Ya, perubahan hormon pada kanak-kanak yang membesar menyebabkan badan mereka mengeluarkan peluh berlebihan yang menjadi penyebab bau badan. Ini juga disokong oleh aktiviti fizikal kanak-kanak yang juga semakin bervariasi. Pada usia itu, anak-anak tentunya bersemangat untuk meningkatkan pengetahuan dan kebolehan mereka dengan meneroka persekitaran di sekitarnya.

Walau bagaimanapun, ketika atau ketika bau badan pada anak mulai muncul tidak disatukan pada masa pubertas sahaja. Tubuh manusia mempunyai dua jenis kelenjar peluh, iaitu kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Pada kanak-kanak, kelenjar peluh yang aktif adalah kelenjar ekrin. Kelenjar ini terletak di seluruh badan, iaitu di sekitar pori-pori kulit dan akan menghasilkan peluh dalam bentuk air apabila badan mesti mengekalkan suhu badan yang ideal.

Contohnya, ketika anak demam atau ketika anak merasa makanan pedas. Sementara itu, kelenjar apokrin terletak di sekitar bulu ketiak dan akan menghasilkan peluh setiap kali tubuh melakukan aktiviti fizikal dan juga merasakan emosi seperti ketakutan, kegelisahan, tekanan, atau mengalami rangsangan seksual. Peluh yang dihasilkan biasanya berminyak, legap, dan tidak berbau.

Bilakah bau badan muncul pada kanak-kanak?

Peluh anak akan menjadi berbau apabila ia bertindak balas dengan bakteria yang melekat pada kulit. Oleh itu, saat bau badan muncul pada kanak-kanak adalah ketika anak bergerak aktif dan mula terdedah kepada bakteria dari persekitarannya.

Umumnya, bayi kepada kanak-kanak di bawah umur 8 tahun mempunyai peluh yang tidak berbau, atau hanya mempunyai bau samar. Sementara itu, usia 8 tahun hingga memasuki akil baligh pada amnya akan mula muncul pada bau badan kanak-kanak.

Sebenarnya, boleh dikatakan, bau badan muncul pada kanak-kanak adalah salah satu tanda kanak-kanak memasuki akil baligh. Nah, bau badan ini mula menjadi tidak menyenangkan ketika anak memasuki usia 12 tahun atau ketika dia masih remaja. Biasanya, kanak-kanak perempuan cenderung melalui akil baligh lebih awal daripada kanak-kanak lelaki.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa bau badan muncul pada kanak-kanak perempuan lebih awal daripada pada kanak-kanak lelaki. Pada kanak-kanak perempuan, bau badan mula muncul pada usia 8 tahun, sementara pada kanak-kanak lelaki, ketika bau badan yang buruk muncul, biasanya terjadi ketika memasuki usia 9 tahun.

Selain aktiviti dan bilangan bakteria, bau badan yang tidak normal pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh penyakit atau keadaan badan yang lain. Oleh itu, jika bau badan berlaku lebih awal dari yang sepatutnya, ini perlu ditangani dan dicegah. Penyebab bau badan kanak-kanak yang dapat dicegah dan lebih mudah dirawat sendiri termasuk:

  • Kebersihan badan yang buruk.
  • Pakaian atau kasut yang tidak bersih.
  • Pengambilan makanan yang mencetuskan bau badan.

Sementara itu, untuk bau badan yang disebabkan oleh penyakit, anda mesti mendapatkan rawatan daripada doktor untuk mengurangkan gejala yang menyebabkan bau badan. Jangan minum ubat tanpa cadangan doktor yang boleh memburukkan keadaan.

Bantu anak-anak mengelakkan bau badan yang muncul

Persoalan mengenai kapan bau badan muncul pada kanak-kanak telah dijawab. Kini, tiba masanya anda menolong anak anda untuk mengelakkan bau badan yang muncul. Berikut adalah beberapa perkara yang anda dan anak anda boleh lakukan untuk mengelakkan bau badan tidak kelihatan.

1. Mandi

Walaupun terdengar remeh, aktiviti penjagaan diri ini sangat penting untuk kebersihan. Lebih-lebih lagi jika anak itu baru melakukan aktiviti fizikal atau bermain di luar rumah. Masalahnya, kadang-kadang anak-anak terlalu malas untuk mandi, jadi jika dia berada di luar pengawasan anda, anak anda mungkin tidak mandi.

Malangnya, walaupun anda tidak menyedarinya, orang lain, seperti rakan, guru, atau ahli keluarga lain akan menyedari bahawa anak anda tidak mandi. Oleh itu, adalah tugas anda sebagai ibu bapa untuk memastikan anak anda mandi setiap hari, dua kali sehari.

Sekiranya anak anda melakukan aktiviti fizikal seperti bersukan atau aktiviti lain yang membuatnya banyak berkeringat, anda harus memastikan anak anda mandi selepas itu. Di samping itu, menemani anak anda ketika mandi, misalnya memberitahu bahagian badan yang rentan berbau.

Sediakan peralatan mandian yang menyokong kebersihan kanak-kanak, seperti syampu, sabun mandi, pembersih belakang, dan pelbagai produk lain yang membuat mereka teruja untuk mandi.

2. Mencuci pakaian

Bukan hanya mandi, mencuci pakaian mungkin terdengar remeh. Anda juga mungkin merasakan bahawa anda akan mencuci semua pakaian yang anak anda gunakan. Tetapi sayangnya, sering kali anda membiarkan anak anda menggunakan pakaian yang sama beberapa kali berturut-turut tanpa membasuhnya terlebih dahulu.

Salah satu masa apabila bau badan muncul pada kanak-kanak adalah ketika anak menggunakan pakaian yang tidak dicuci. Pakaian yang dipakai anak anda pada masa itu mungkin kelihatan bersih. Tetapi bayangkan, pakaian itu telah digunakan selama berjam-jam, sehingga peluh di tubuhnya tersekat pada pakaian tersebut.

Jadi tentu saja, jika pakaian itu dipakai lagi, ada kemungkinan besar anak anda akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Terutama jika pakaian telah digunakan di luar rumah untuk bermain di bawah terik matahari.

Oleh itu, selalu basuh pakaian yang dipakai anak anda, dan jangan biarkan dia memakai pakaian yang sama sebelum mencucinya terlebih dahulu. Untuk pakaian seragam sekolah, sediakan beberapa pakaian seragam supaya anak-anak dapat segera berubah pada keesokan harinya.

3. Basuh kasut

Salah satu sumber bau badan yang buruk bukan hanya badan, tetapi juga kaki. Ya, kaki kanak-kanak juga boleh menyebabkan bau busuk. Bilakah bau badan muncul dari kaki anak? Biasanya, kanak-kanak di usia remaja mereka sering berlari dengan rakan menggunakan kasut.

Sekiranya kanak-kanak itu memakai stoking, mungkin bau yang tidak menyenangkan dari kaki anak masih dapat ditindas. Malangnya, tidak semua kanak-kanak mahu memakai stoking ketika memakai kasut, jadi bau busuk datang dari kaki mereka.

Sebagai ibu bapa, sediakan banyak kaus kaki untuk anak itu, sehingga anak itu dapat segera berubah jika kaus kaki yang dipakainya telah digunakan untuk melakukan beberapa kegiatan. Dengan cara itu, anda telah menolong anak anda untuk tidak mengeluarkan bau badan yang keluar dari kakinya. Jangan lupa mengajak anak anda mencuci kasut mereka secara berkala untuk menjaga kebersihannya.

Bilakah kanak-kanak boleh menggunakan deodoran apabila mereka mempunyai bau badan?

Sekiranya bau badan berlaku walaupun anak belum mencapai usia baligh, sebagai ibu bapa anda boleh mencegah dan mengatasinya dengan mengajar cara mandi air bersih dan teratur. Perhatikan juga kebersihan pakaiannya dan jenis makanannya, misalnya membatasi makanan yang mengandung bawang, daging merah, atau susu sapi.

Sekiranya tidak berjaya, mungkin menggunakan deodoran dapat membantu. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa ada had umur ketika anak-anak dapat menggunakan deodoran. Bilakah kanak-kanak boleh menggunakan deodoran apabila terdapat bau badan pada kanak-kanak? Kanak-kanak berumur 10 atau 11 tahun tidak dibenarkan menggunakan deodoran.

Selain usia, pemilihan deodoran juga mesti tepat. Hari ini, banyak deodoran dibuat khas untuk kanak-kanak. Jangan memilih deodoran yang mengandungi parabens, aluminium, atau bahan kimia yang alergen dan berbahaya.

Anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi dan bukannya deodoran buatan kilang. Jangan lupa untuk selalu merujuk rancangan anda untuk mendapatkan cadangan dan cadangan yang tepat untuk mengatasi bau badan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌