Kesihatan lelaki

Mengkaji Epididimitis yang bersembunyi di Organ Reproduktif Lelaki

Epididymitis adalah masalah pembiakan yang sangat biasa berlaku pada lelaki dari semua peringkat umur, tetapi paling kerap berlaku pada lelaki berusia 14 hingga 35 tahun. Lebih-lebih lagi, lelaki yang sering melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dan mempunyai pelbagai pasangan berisiko tinggi mendapat penyakit ini. Jadi, seperti apa epididimitis?

Apa itu epididimitis?

Epididimis adalah bahagian organ pembiakan lelaki. Di bahagian belakang testis, terdapat tiub bulat yang disebut epididimis.

Sekiranya anda dapat merasakan hubungan di bahagian atas dan belakang testis, itulah epididimis. Saluran ini berperanan menyimpan dan membawa sperma dari testis ke vas deferens (tiub panjang yang membawa sperma matang), dan kemudian ditampung ke dalam uretra.

Dalam keadaan tertentu, epididimis boleh meradang dan membengkak, menyebabkan kesakitan. Ini dikenali sebagai epididimitis atau keradangan saluran sperma.

Berdasarkan keadaan keradangan yang boleh dialami, epididimitis terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

 • Epididimitis akut, iaitu radang saluran sperma yang berlaku secara tiba-tiba dan berkembang dengan cepat. Epididimitis jenis ini biasanya sembuh lebih cepat kerana ia berlangsung kurang dari 6 minggu.
 • Epididimitis kronik, iaitu radang saluran sperma yang berkembang perlahan dan menyebabkan sakit kusam. Walau bagaimanapun, jenis epididimitis ini sebenarnya bertahan lebih lama daripada epididimitis akut, iaitu lebih dari 6 minggu.

Penyebab utama epididimitis adalah penyakit kelamin

Epididimitis disebabkan oleh kemasukan bakteria ke dalam uretra, prostat, atau pundi kencing ke saluran sperma (epididimis), menyebabkan keradangan. Terdapat dua penyebab utama epididimis, termasuk:

1. penyakit kelamin

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit mendedahkan bahawa beberapa penyakit kelamin, seperti gonorea dan klamidia, adalah penyebab epididimitis yang paling biasa pada lelaki berusia 35 tahun ke bawah, seperti yang dilaporkan oleh Healthline.

Terutama jika anda sering menukar pasangan dan tidak menggunakan kondom semasa hubungan seks, maka risiko epididimitis dapat meningkat pada anda.

2. Jangkitan saluran kencing

Epididimitis kerana jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dan lelaki berusia 35 tahun ke atas. Risiko ini boleh meningkat sekiranya anda mengalami:

 • Pembengkakan prostat menekan pundi kencing
 • Memasukkan kateter ke dalam zakar
 • Pembedahan pada pangkal paha, pundi kencing, atau kelenjar prostat

Selain penyakit kelamin dan jangkitan saluran kencing, terdapat beberapa penyebab epididimitis lain yang sama sekali tidak berkaitan dengan organ pembiakan. Contohnya adalah gondok, tuberkulosis, kecederaan pangkal paha, gangguan buah pinggang, dan pundi kencing kongenital. Malangnya, pakar tidak tahu pasti kaitan antara perkara-perkara ini.

Tanda dan gejala epididimitis

Apabila bakteria mula memasuki saluran sperma, epididimis akan mula meradang dan membengkak. Anda biasanya akan merasa sakit pada satu testis, dan bukannya kedua-duanya.

Selain kesakitan, tanda dan gejala epididimitis termasuk:

 • Testis (skrotum) bengkak dan berwarna merah
 • Kerap membuang air kecil
 • Benjolan muncul di testis
 • Sakit ketika membuang air kecil atau ejakulasi
 • Demam
 • Kencing berdarah
 • Ketidakselesaan di bahagian bawah perut
 • Kelenjar getah bening yang membengkak di pangkal paha

Tidak semua lelaki akan mengalami tanda dan gejala epididymitis yang sama, kerana ini bergantung kepada penyebab epididimitis itu sendiri. Contohnya ialah ini. Sekiranya epididimitis anda disebabkan oleh jangkitan saluran kencing, anda mungkin mengalami kesakitan ketika membuang air kecil. Sementara itu, jika disebabkan oleh penyakit kelamin, kemungkinan akan ada pelepasan berbau pedas yang akan keluar dari zakar anda.

Apa sahaja tanda dan gejala yang anda rasakan, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui penyebabnya. Semakin cepat anda mengesan simptom, semakin cepat rawatannya.

Bagaimana merawat epididimitis?

Sebagai langkah pertama, doktor akan memberikan antibiotik untuk melegakan simptom epididimitis. Walaupun anda berasa lebih baik setelah mengambil antibiotik, sebaiknya teruskan sehingga antibiotik hilang sehingga jangkitan sepenuhnya hilang.

Namun, jika testis anda masih sakit dan bengkak, cubalah minum ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen untuk melegakannya. Anda juga boleh memampatkan kawasan selangkangan dengan kain yang dipenuhi dengan ais batu dan menggunakan seluar dalam khas selama beberapa hari.

Tidak kurang pentingnya, elakkan seks tanpa perlindungan dan kebiasaan menukar pasangan. Ingat, perkara-perkara ini dapat meningkatkan risiko anda dijangkiti penyakit kelamin dan meningkatkan risiko epididimitis.