Kesihatan kulit

Cara merawat kulit sensitif agar kekal sihat dan cantik

Sekiranya anda mempunyai kulit yang rawan jerawat, rosacea, dermatitis kontak, atau keadaan lain yang boleh menjadikan kulit anda sensitif terhadap banyak ramuan produk kulit, anda memerlukan strategi khas dalam memilih produk penjagaan wajah yang tepat. Sebabnya, jika anda tidak berhati-hati dalam memilih produk, kulit sensitif rentan terhadap jerawat dan keradangan, bersisik kering, mengelupas, dan bahkan gatal. Jadi bagaimana merawat kulit sensitif? Dapatkan petua di bawah.

Pelbagai cara untuk merawat kulit sensitif

1. Pembersih Muka

Kulit sensitif harus dibersihkan secara berkala dengan produk pembersih khas untuk kulit sensitif. Secara amnya, sabun dan pencuci muka biasa mengandungi bahan yang sangat keras yang boleh menyebabkan kulit kering dan jengkel.

Untuk mengelakkan kegatalan, cari produk yang mengandungi bahan semula jadi yang boleh memberi kesan menenangkan pada kulit. Contohnya lidah buaya, vitamin E, dan sebagainya.

Di samping itu, pilih sabun ringan dan pencuci muka yang tidak menyebabkan alergi, menyebabkan komedo, dan tidak mencetuskan jerawat atau reaksi kulit yang lain. Nah, pencuci muka jenis ini sangat bagus untuk anda yang mempunyai kulit sensitif.

2. Pelembap

Pelembap dapat membantu mengurangkan risiko kerengsaan dan menguatkan fungsi penghalang kulit pada orang yang mempunyai kulit sensitif. Walaupun begitu, anda mesti berhati-hati dalam memilih pelembap di pasaran. Terutama untuk produk pelembap yang mengandungi bahan kimia yang terlalu berat atau mengandungi minyak wangi.

Gunakan pelembap wajah tanpa bau dan tanpa alergi. Ketahui bahan dan bahan kimia yang menyebabkan reaksi pada kulit anda dan tuliskan di senarai membeli-belah anda supaya anda dapat memilih produk kecantikan mana yang sesuai untuk kulit sensitif anda.

3. Pelindung matahari

Pelindung matahari penting digunakan setiap hari untuk semua jenis kulit, terutama bagi anda yang mempunyai kulit sensitif. Kandungan pelindung UVA / UVB di pelindung matahari berfungsi untuk melindungi kulit wajah dari selaran matahari dan kesan jangka panjang dari sinar matahari, seperti penuaan pramatang.

Cara terbaik untuk memilih pelindung matahari adalah dengan menggunakan produk yang mengandungi titanium dioksida dan zink oksida. Titanium dioksida dan zink oksida adalah satu-satunya penapis UVA dan UVB fizikal yang diluluskan oleh FDA untuk perlindungan langsung matahari.

Kedua-dua mineral aktif ini mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menyebabkan reaksi alahan kerana tidak menyerap ke dalam kulit. Oleh itu, produk pelindung matahari yang menggunakan penapis UV adalah pilihan yang baik untuk kanak-kanak dan mereka yang mempunyai kulit yang sangat sensitif terhadap sinaran UV.

Petua untuk mencuba produk baru untuk kulit sensitif

Setelah memahami pelbagai cara untuk merawat kulit sensitif seperti yang disebutkan di atas, ada beberapa petua lain yang harus anda perhatikan. Terutama ketika mencuba produk baru. Apa yang anda boleh lakukan ialah:

  • Uji produk kecantikan dengan menggunakan sedikit pada bahagian belakang telinga untuk jangka masa tertentu untuk melihat hasilnya. Anda juga boleh mengetuknya di bahagian lain badan anda, seperti bahagian belakang tangan atau siku anda.
  • Sekiranya kulit tidak menunjukkan kerengsaan, ulangi langkah pertama, tetapi gunakan produk di kawasan sebelah mata.
  • Sekiranya produk tidak menunjukkan tanda-tanda kerengsaan, anda kini boleh mula menggunakannya di wajah anda.