Ubat dan Makanan Tambahan

Blue Sapphire (4-CMC), Ubat Sintetik Baru yang Mematikan

Awal tahun ini Badan Narkotik Nasional (BNN) mendedahkan penemuan jenis ubat baru di daerah Tangerang Selatan, Banten. Ubat itu, yang dikenali sebagai safir biru, terdapat dalam pelbagai bentuk, mulai dari serbuk hingga cair. Menurut para pakar, pengambilan ubat haram ini mempunyai kesan yang sama dengan pengambilan metamfetamin atau ekstasi. Apakah ciri dan kesan ubat jenis baru ini? Lihat penjelasan berikut.

Apa itu safir biru?

Dilaporkan dari laman web rasmi BNN, safir biru adalah sebatian sintetik (buatan manusia) dari ubat jenis cathinone. Cathinone sendiri adalah sebatian perangsang yang terdapat di semak yang disebut khat.

Belukar ini tumbuh di padang rumput Afrika timur dan di negara-negara Arab selatan. Di daerah asalnya, daun khat sering dikunyah untuk mendapatkan kesan perangsang, sama dengan tradisi kacang sirih di Indonesia.

Cathinone akan dicampurkan lagi dengan bahan kimia lain di makmal untuk menghasilkan bahan psikoaktif sintetik baru yang disebut 4-chloromethatkatinone (4-CMC) yang dipasarkan dengan nama biru safir. Produk sintetik ini sebenarnya lebih berbahaya daripada katinon sederhana yang terdapat di dalam tanaman khat.

Ubat sintetik jenis cathinone baru-baru ini menjadi semakin popular kerana lebih murah daripada ubat pada umumnya. Di samping itu, kerana masih merupakan jenis baru, di berbagai belahan dunia ubat ini belum mempunyai payung yang sah. Namun, di Indonesia, 4-CMC telah didaftarkan sebagai ubat kelas I. Penjualan, pengedaran dan penggunaannya dilarang secara sah.

Ciri-ciri ubat nilam biru

Untuk mengelakkan penyebaran dan penggunaan ubat baru ini, anda mesti memahami apa ciri-cirinya. Menurut BNN, safir biru biasanya diedarkan dalam botol dalam bentuk cecair yang berwarna biru seperti safir. Walau bagaimanapun, BNN juga menemui variasi lain dari ubat 4-CMC dalam bentuk cecair jernih, coklat, dan kuning.

Setakat ini, pengedar dadah menjual produk ini dengan mencampurkannya ke dalam minuman. Sama ada alkohol atau tidak. Minuman dengan campuran 4-CMC dikenali sebagai Snow White.

Selain sebagai cecair biru, ubat sintetik 4-CMC juga dapat beredar dalam bentuk serbuk kristal putih yang menyerupai garam mandi. Sebabnya, bentuk asalnya adalah benjolan kristal seperti metamfetamin kristal (met). met ).

Kesan dan bahaya penggunaan ubat nilam biru

Nilam biru adalah ubat perangsang psikoaktif yang boleh memberi kesan yang serupa dengan metamfetamin. Penjual mungkin menjanjikan kesan yang menyenangkan seperti lebih bertenaga, lebih bertenaga, dan mungkin membuat anda merasa lebih ringan.

Sebenarnya, jika dimakan, ubat haram ini akan menyebabkan kesan berikut:

  • euforia
  • halusinasi
  • paranoia (ketakutan berlebihan)
  • kegelisahan
  • serangan panik
  • bersemangat dan aktif
  • keyakinan diri
  • takikardia (degupan jantung cepat)

Safir biru juga sangat mengancam nyawa kerana boleh menyebabkan tekanan darah melonjak, gagal hati, gagal ginjal, dehidrasi, sawan, dan koma. Ubat ini juga diketahui mendorong ideasi bunuh diri. Di seluruh dunia, termasuk Indonesia, safir biru telah meragut banyak nyawa.

Sekiranya anda atau orang terdekat anda menyalahgunakan ubat sintetik ini, segera dapatkan bantuan perubatan atau pusat pemulihan terdekat.