Kesihatan wanita

7 Perkara Yang Tidak Perlu Dilakukan oleh Wanita PCOS

Sindrom ovarium polikistik, juga dikenali sebagai PCOS, adalah keadaan yang berlaku apabila terdapat banyak kista menyebabkan telur tidak matang. Wanita dengan PCOS biasanya mengalami ketahanan insulin dan peningkatan hormon lelaki, iaitu androgen. Keadaan ini sering dicirikan oleh tempoh haid yang tidak teratur. Wanita PCOS mempunyai pelbagai pantang larang yang tidak boleh dilakukan demi kesihatan tubuh dan pembiakan. Bagaimana dengan? Lihat ulasan berikut.

Perkara yang tidak seharusnya dilakukan oleh wanita PCOS

Berikut adalah pelbagai pantang larang yang harus dielakkan semasa anda mempunyai PCOS, iaitu:

1. Makan makanan yang tinggi gula

Orang dengan PCOS biasanya mengalami ketahanan terhadap insulin. Keadaan ini mengakibatkan tubuh tidak dapat memproses dan memproses gula dalam darah secara normal.

Oleh itu, wanita PCOS sangat tidak digalakkan untuk makan makanan yang tinggi gula kerana boleh menyebabkan diabetes dan dapat memperburuk komplikasi masalah kesihatan yang anda alami. Selain itu, elakkan pelbagai makanan olahan yang biasanya tinggi gula.

2. Malas

Senaman sangat penting untuk badan yang sihat. Hakikatnya, orang yang sihat masih memerlukan senaman untuk menjaga kesihatan badan dan kesegaran.

Sekiranya anda mempunyai PCOS, maka jangan sesekali berkurang dan jangan melakukan senaman sama sekali. Sebabnya, senaman membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan kegemukan yang sangat mudah menyerang orang dengan PCOS.

Tidak perlu pergi ke gim dan melakukan senaman yang mahal. Anda hanya perlu melakukan senaman ringan seperti berjalan selama 30 minit sehari atau melakukan senaman sederhana di rumah.

Latihan berat badan juga sangat baik untuk wanita dengan PCOS kerana ia membantu meningkatkan metabolisme tubuh dan meningkatkan tindakan insulin.

3. Tidak mencatatkan jadual haid

Orang dengan PCOS biasanya mengalami haid yang tidak teratur. Malangnya, anda terbiasa dengan tempoh yang tidak teratur sehingga anda tidak lagi merakam dan mengingatinya. Sebenarnya, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah kesihatan yang lebih serius, seperti barah endometrium.

Oleh itu, mulai sekarang anda perlu rajin mencatat dan menandakan pada kalendar terakhir kali anda mempunyai haid. Sekiranya untuk beberapa waktu berturut-turut anda telah melewatkan haid selama lebih dari 40 hingga 50 hari, segera berjumpa doktor.

4. Merokok

Merokok pada dasarnya tidak mempunyai faedah sama sekali dan sebenarnya membahayakan kesihatan. Lebih-lebih lagi, penghidap PCOS mempunyai risiko penyakit berkaitan merokok yang jauh lebih tinggi seperti penyakit jantung, aterosklerosis, dan diabetes. Oleh itu, jaga kesihatan anda dengan mengelakkan merokok.

5. Meremehkan waktu tidur

Tidur sangat penting untuk menjaga kesihatan badan dan mengembalikan tenaga yang hilang setelah seharian melakukan aktiviti. Selain itu, tidur yang mencukupi juga membantu mengawal hormon lapar dalam badan.

Sebaliknya, tidak cukup tidur sebenarnya boleh membuat anda merasa lapar dan mengambil banyak kalori. Akibatnya, anda menghadapi risiko kegemukan yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Cuba dapatkan tidur yang cukup selama 6 hingga 8 jam setiap malam.

6. Tidak kerap mengambil ubat

Wanita dengan PCOS biasanya diberi pelbagai ubat untuk membantu menguruskan keadaan. Tetapi perlu diingat bahawa ubat akan berfungsi dengan berkesan hanya jika anda mengambilnya secara tetap seperti yang ditetapkan. Oleh itu, pastikan minum ubat mengikut dos dan cadangan yang ditetapkan oleh doktor secara berkala.

7. Melewatkan jadual perundingan dengan doktor

Semasa anda menjalani rawatan, biasanya doktor akan memberi anda jadual yang tetap apabila anda perlu berunding lagi. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku dan memantau perkembangan kesihatan anda secara berkala.

Terutama jika anda menjalani rawatan untuk merawat kemandulan akibat PCOS. Maka komitmen untuk menjalani rawatan biasa mesti anda laksanakan. Oleh itu, cubalah untuk tidak melewatkan konsultasi yang dijadualkan dengan doktor agar rawatan yang dijalankan menghasilkan hasil yang maksimum.

Juga, jangan takut untuk membincangkan kemajuan rawatan anda. Sekiranya anda merasakan pelbagai rawatan tidak menunjukkan kemajuan yang ketara, katakan yang sebenarnya. Dengan cara itu, doktor akan menemui rawatan alternatif lain yang sesuai dengan keadaan anda.