Kesihatan kulit

4 Topeng Rambut Asli yang Berkesan untuk Memulihkan Kelembapan Rambut

Mempunyai rambut kering pastinya menjadi masalah dalam dirinya. Selain mengganggu penampilan, kesihatan rambut juga terancam. Jangan salah, merawat rambut kering tidak semestinya selalu pergi ke salun. Anda boleh merawatnya di rumah dengan membuat topeng rambut kering anda sendiri untuk mengembalikan kelembapan pada rambut anda. Berikut adalah pelbagai topeng rambut kering yang boleh anda cuba praktikkan di rumah.

1. Yogurt dan minyak

Gabungan yogurt dan minyak berfungsi bersama untuk memperbaiki rambut yang rapuh dan rosak. Campuran ini akan berfungsi dengan baik pada rambut kering anda, yang biasanya disebabkan oleh penggunaan alat penggayaan panas seperti pelurus, pengering pukulan, atau besi curling.

Untuk membuat topeng, anda memerlukan tiga ramuan:

  • Yogurt polos 125 ml tanpa perasa dan pewarna tambahan
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 6 titis minyak pati seperti argan, melati atau lavender

Anda hanya perlu memasukkannya ke dalam pengisar dan campurkan semua bahan bersama. Setelah sebati, sapukan pada rambut lembap. Kemudian tutup rambut anda dengan penutup kepala dan biarkan selama 20 minit. Selepas itu, bilas dengan air suam hingga bersih. Ulangi dua hingga tiga kali seminggu untuk hasil terbaik.

2. Mayonis

Topeng rambut kering seterusnya adalah mayonis. Dipetik dari Livestrong, pengarang buku Greta Breedove Rawatan Herba untuk Rambut yang Sihat, mayonis boleh digunakan sebagai rawatan untuk rambut yang sangat kering. Sebabnya, mayonis dibuat dari minyak, cuka, dan telur yang bermanfaat untuk kesihatan rambut.

Cara menggunakannya sangat mudah. Anda hanya perlu memasukkan mayonis secukupnya ke dalam mangkuk. Kemudian, basahkan rambut anda terlebih dahulu menggunakan air suam. Seterusnya, sapukan mayonis pada kulit kepala dan helai rambut anda secara merata. Urut sekali-sekala sehingga mayonis menyerap dengan baik. Selepas itu, tutup dengan penutup kepala dan biarkan selama 30 minit.

Kemudian, letakkan syampu di tangan anda dan gosokkan ke kepala anda tanpa menambahkan air terlebih dahulu. Ini dilakukan untuk menguraikan kandungan minyak dalam mayonis di rambut anda. Seterusnya bilas rambut dengan air sejuk menggunakan syampu sehingga bersih.

Anda juga boleh menambahkan beberapa tetes minyak zaitun dan sebiji telur ke mayonis, untuk menjadikan rambut anda lembut dan lembap.

3. Alpukat, madu dan minyak zaitun

Alpukat kaya dengan vitamin, asid lemak dan mineral penting yang membantu mengembalikan kilauan pada rambut anda. Gabungan alpukat, madu, dan minyak zaitun dapat memperbaiki rambut kering dan rapuh. Bukan hanya itu, ketiga-tiga bahan ini juga melindungi rambut daripada kerosakan yang lebih jauh.

Cara membuatnya senang, sediakan bahan-bahan ini dengan ukuran berikut:

  • 1 alpukat masak
  • 1 sudu besar madu tulen
  • 3 sudu besar minyak zaitun

Kisar ketiga-tiga bahan sehingga membentuk seperti pes. Kemudian, basahkan rambut anda sebelum menggunakannya. Urut perlahan-lahan campuran ini ke kulit kepala dan rambut anda. Kemudian, biarkan selama 20 minit sebelum dibilas dengan syampu. Ulangi penggunaannya seminggu sekali untuk hasil maksimum.

4. Pisang dan minyak kelapa

Kadang kala, banyak orang malas makan pisang yang lembek dan terlalu masak. Sudah tiba masanya anda menggunakan pisang sebagai topeng untuk merawat rambut kering anda.

Kalium dan minyak semula jadi dalam pisang membantu melembutkan rambut dan melindungi keanjalan dengan mencegah hujung rambut pecah. Menambah minyak kelapa ke topeng pisang anda dapat membantu melicinkan dan mengisi jurang pada helai yang rosak akibat panas dan cahaya matahari.

Anda hanya perlu tumbuk satu pisang dan campurkan dengan 2 sudu minyak kelapa. Sapukan pada rambut basah dan biarkan selama 30 minit untuk penyerapan maksimum. Selepas itu, jangan lupa membilas rambut dengan menggunakan syampu.

Selain menggunakan pelbagai topeng rambut kering, anda juga perlu mengambil air secukupnya untuk membantu menjaga kelembapan rambut anda. Makan makanan yang mengandungi omega 3 seperti alpukat, tuna, ikan keli, dan kacang juga membantu menjaga kesihatan rambut dan mencegah kekeringan.

Jangan lupa, elakkan gaya berlebihan dengan wap atau panas yang dapat mempercepat kerosakan pada rambut anda. Di samping itu, untuk mengelakkan rambut anda kering, elakkan membilas rambut anda dengan syampu setiap hari.