Perubatan Herba dan Alternatif

Akupunktur untuk Menurunkan Berat Badan: Menimbang Risiko dan Faedah

Adakah anda pernah mencuba pelbagai kaedah, dari tradisional hingga ekstrem, tetapi masih belum menurunkan berat badan? Mungkin sudah tiba masanya anda mencuba teknik akupunktur jarum atau apa yang sering disebut akupunktur untuk menurunkan berat badan. Malah, katanya, akupunktur rutin dapat membakar satu kilogram lemak setiap minggu. Benarkah? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Sekilas akupunktur

Akupunktur adalah teknik perubatan tradisional kuno dari China yang dipercayai dapat meningkatkan kesihatan secara semula jadi. Terapi ini dilakukan dengan memasukkan jarum khas ke dalam kulit untuk merangsang titik-titik tertentu pada badan. Tujuannya adalah untuk mengembalikan keseimbangan aliran tenaga Qi (Chi) di dalam badan.

Chi adalah konsep asas budaya Cina yang mempunyai falsafah sebagai kekuatan hidup atau tenaga penting dalam tubuh manusia. Terdapat banyak gejala penyakit yang dapat dirawat dengan teknik ini, termasuk penurunan berat badan.

Manfaat akupunktur untuk penurunan berat badan

Menurut falsafah perubatan tradisional Cina, kelebihan berat badan adalah manifestasi aliran tenaga tubuh yang tidak seimbang ke dan dari pusat otak yang disebut hipotalamus. Sekiranya aliran tenaga ke dan dari hipotalamus terganggu, ia akan mempengaruhi hormon badan. Inilah yang menyebabkan kegemukan pada seseorang, menurut akupunktur

Prinsip utama akupunktur untuk menurunkan berat badan pada dasarnya adalah untuk menyokong semua usaha yang dilakukan seseorang untuk berdiet, dari mengawal rasa lapar, meningkatkan metabolisme badan, meningkatkan fungsi pencernaan, mengatur hormon yang berkaitan dengan obesiti, dan fungsi lain sehingga kesannya akan lebih seimbang . Sebagai contoh, pada orang yang telah mengubah diet dan rutin senaman mereka tetapi berat badan mereka tidak berubah.

Bahagian badan di mana jarum akan dicucuk bergantung pada kawasan yang diperlukan. Dalam program akupunktur untuk mengurangkan berat badan, ada 4 titik yang akan ditusuk oleh jarum, iaitu di telinga, titik Shen Men, titik perut dan titik endokrin. Beberapa jarum steril kecil akan dimasukkan pada titik-titik ini dan kemudian dihangatkan untuk merangsang badan untuk mengeluarkan neurokimia dan hormon. Semasa ditikam pesakit akan merasakan sedikit sensasi kesakitan dan kesakitan. Tetapi tenang, sensasi ini normal. Di samping itu, munculnya sensasi yang menyakitkan juga merupakan isyarat dari badan bahawa jarum sedang ditikam pada titik yang betul.

Makan, jangan hanya bergantung pada akupunktur untuk menurunkan berat badan

Pada asasnya akupunktur lebih ditujukan sebagai "usaha tambahan" yang berfungsi untuk merangsang fungsi tubuh agar lebih bertindak balas terhadap usaha utama anda - iaitu diet dan senaman. Sekiranya fungsi tubuh ini telah kembali normal dan seimbang melalui akupunktur, maka kerja hormon akan lebih optimum untuk membantu menurunkan berat badan.

Ingat, berat badan secara amnya akan turun sekiranya pengambilan kalori kurang daripada kalori yang dikeluarkan oleh badan untuk melakukan aktiviti. Seperti yang dijelaskan di atas, akupunktur adalah satu-satunya cara untuk membantu mengawal rasa lapar dalam badan yang seterusnya dapat mengawal selera makan seseorang untuk mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan.

Sebenarnya, ini adalah salah satu kesalahan yang paling biasa dilakukan orang dalam proses menurunkan berat badan. Berat tidak akan turun, bahkan naik boleh lebih tinggi dari sebelumnya, jika anda hanya bergantung pada akupunktur untuk menurunkan berat badan tetapi diet masih tidak kemas dan bersenam dengan malas. Pada hakikatnya, hingga kini tidak ada cara lain yang paling menjanjikan selain meningkatkan diet dan bersenam untuk membantu menurunkan berat badan.