Kehamilan

Bayi dengan kecacatan kelahiran boleh disebabkan oleh pendedahan bahan kimia semasa kehamilan

Kehamilan adalah tempoh paling suci untuk pertumbuhan dan perkembangan anak yang optimum. Oleh itu, adalah wajar bagi ibu hamil untuk menjaga kesihatan dan diet fizikal mereka untuk memastikan kesihatan bayi yang belum lahir di dalam kandungan. Walau bagaimanapun, masih ada risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan walaupun ibu bapa telah berusaha sedemikian rupa untuk mengekalkan kehamilan. Banyak faktor boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi. Kecacatan kelahiran boleh timbul kerana faktor genetik. Tetapi faktor yang paling biasa dan kerap menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi adalah pendedahan kepada bahan kimia dan bahan asing yang diterima oleh ibu dari persekitaran harian semasa kehamilan. Bahan asing ini disebut teratogen.

Apa itu teratogen?

Teratogen adalah agen asing yang boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi kerana kelainan perkembangan pada janin semasa kehamilan. Teratogen boleh berupa bahan kimia, jangkitan, bahan asing, atau ubat tertentu, bahkan penyakit yang dialami oleh wanita hamil.

Secara umum, gangguan yang berkaitan dengan teratogen disebabkan oleh pendedahan kepada persekitaran, baik secara langsung atau tidak langsung dan / atau dengan sengaja atau tidak. Dianggarkan bahawa 4-5% kes kecacatan kelahiran disebabkan oleh pendedahan kepada teratogen.

Bagaimana teratogen boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi?

Telur yang disenyawakan memerlukan masa sekitar enam hingga sembilan hari untuk melekat pada rahim. Proses ini membolehkan janin mendapat bekalan darah dari sumber yang sama dengan ibu, sehingga kehadiran agen atau bahan asing dalam darah ibu dapat memasuki aliran darah janin yang sedang berkembang.

Pendedahan kepada teratogen meningkatkan risiko gangguan perkembangan pada janin jika ini terjadi pada awal kehamilan, atau sekitar 10 hingga 14 hari setelah telur disenyawakan. Walau bagaimanapun, keabnormalan juga dapat terjadi di luar fasa-fasa ini, ketika paparan teratogen tertentu bertepatan dengan tahap perkembangan organ tertentu. Contohnya, pengambilan alkohol dalam darah wanita hamil selepas janin berumur satu bulan boleh mempengaruhi perkembangan otak dan tulang belakang.

Jenis bahan asing yang termasuk dalam teratogen

Teratogen banyak terdapat di persekitaran, dan boleh memasuki badan kapan saja dan di mana sahaja. Sebilangan besar pendedahan kepada teratogen berasal dari persekitaran, tetapi beberapa kaedah rawatan dan penggunaan ubat-ubatan juga diketahui mempunyai kesan teratogenik.

Bahan kimia perubatan

 • Aminopterin - adalah ramuan dalam ubat kemoterapi yang mempunyai kesan sampingan untuk menghalang kerja asid folik dan pertumbuhan sel janin dan DNA, dan dapat menyebabkan gangguan pada perkembangan sel saraf pusat di otak janin.
 • Phenytoin, asid valporat dan trimethadione - adalah ubat antiepileptik yang diketahui mencetuskan kecacatan jantung dan mikrosefali pada bayi.
 • warfarin adalah ubat pengencer darah yang boleh mengganggu perkembangan saraf otak dan penglihatan janin.
 • Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI) - adalah ubat antidepresan yang diketahui menyebabkan gangguan saluran pernafasan yang tidak spesifik dan cirit-birit pada bayi selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa manfaat antidepresan semasa kehamilan melebihi risiko. Kemurungan semasa mengandung lebih berisiko menyebabkan masalah kesihatan ibu dan kehamilan daripada kesan sampingan ubat.
 • Isotretinion Ubat yang digunakan untuk merawat jerawat diketahui menyebabkan gangguan perkembangan pelbagai organ termasuk kecacatan jantung, bibir sumbing, dan kecacatan tiub saraf.
 • Inhibitor enzim penukar angiotensin (ACE)adalah ubat antihipertensi yang diketahui menghalang perkembangan keseluruhan janin serta merosakkan buah pinggang bayi, dan kadang-kadang kematian.
 • Androgen dan progestin - boleh mencetuskan kelainan organ pembiakan pada janin wanita sehingga mempunyai ciri-ciri yang lebih maskulin seperti klitoris yang membesar dan rongga genital yang tertutup.
 • Hormon estrogen - dalam bentuk dietilstilbestrol (DES) diketahui mencetuskan perkembangan abnormal organ rahim, serviks dan vagina pada janin wanita.

Bahan dan ubat lain

 • Alkohol Pengambilan alkohol diketahui menjadi penyebab utama sindrom alkohol janin, satu set gangguan kongenital yang menyebabkan kerosakan otak dan masalah pertumbuhan pada janin kerana ibu minum alkohol ketika hamil. Malah sebilangan kecil alkohol boleh menyebabkan gangguan perkembangan pada tubuh bayi. Manifestasi kecacatan kelahiran terutama muncul pada wajah, lengan dan kaki. FAS juga menyebabkan gangguan sistem saraf pusat, kecacatan jantung, dan keterbelakangan mental.
 • Rokok - dapat meningkatkan risiko mengembangkan janin secara keseluruhan dan mengalami berat lahir rendah ketika lahir. Wanita hamil yang merokok boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dengan kelainan jantung dan otak. Bayi yang terdedah kepada asap rokok juga cenderung menghadapi masalah motor semasa kelahiran, seperti refleksi awal yang perlahan dan gegaran. Semakin lama anda merokok dan semakin banyak rokok, anda semakin besar risiko kecacatan kelahiran
 • Ubat opioid - adalah ubat yang bertindak sebagai penghilang rasa sakit seperti morfin dan diketahui dapat meningkatkan risiko berat lahir rendah dan kelahiran pramatang.
 • Ganja - menyebabkan kesan perubahan dalam kerja otak. Ibu yang menghisap ganja semasa mengandung meningkatkan risiko bayi mengalami berat lahir rendah, gangguan gula dalam darah, kekurangan kalsium, dan pendarahan otak semasa lahir. Ubat lain seperti amfetamin mempunyai kesan yang sama dengan ganja.
 • Kokain Kokain boleh mengganggu perkembangan sistem saraf pusat dan juga perkembangan organ janin semasa kehamilan. Pendedahan kepada kokain juga meningkatkan risiko anak mengalami gangguan tingkah laku ketika dia dilahirkan.

Bahan kimia lain

 • Merkuri - adalah salah satu bahan kimia yang boleh menyebabkan kecacatan kongenital seperti keterbelakangan mental dan cerebral palsy. Merkuri boleh datang dari pengambilan makanan laut.
 • X-ray X-ray semasa x-ray boleh mengganggu perkembangan sistem saraf pusat dan organ anggota badan seperti tangan dan kaki semasa perkembangan janin. Hingga kini tidak ada had selamat yang diketahui untuk pendedahan sinar-X ketika sinar-X semasa kehamilan, tetapi penggunaan sinar-X untuk membersihkan gigi dianggap selamat untuk dilakukan walaupun anda hamil.
 • Sinaran dan kemoterapi - Kedua kaedah rawatan barah tidak digalakkan semasa mengandung kerana sangat berisiko mengganggu perkembangan bayi di dalam kandungan. Sekiranya boleh, prosedur ini harus ditunda hingga selepas bersalin. Namun, jika ini tidak dapat dilakukan, rawatan ini mesti dilakukan untuk mengekalkan peluang hidup ibu hamil.

Jangkitan semasa mengandung

Beberapa penyakit berjangkit berisiko menyebabkan cacat lahir, seperti keterbelakangan mental, penyakit kuning, anemia, berat lahir rendah, gangguan penglihatan dan pendengaran, gangguan jantung dan kulit. Jangkitan semasa kehamilan juga merupakan risiko paling tinggi menyebabkan kelahiran mati (kelahiran mati) semasa trimester pertama kehamilan ketika organ utama masih berkembang.

Jangkitan yang boleh membahayakan kehamilan termasuk:

 • Cacar air
 • Hepatitis (B, C, D, dan E)
 • Jangkitan enterovirus, termasuk polio
 • bantuan
 • Parvovirus
 • Toksoplasmosis
 • Jangkitan Streptococcus B, listeria dan candida
 • Rubella
 • Cytomegalovirus
 • Herpes simplex
 • Pelbagai penyakit kelamin seperti sifilis dan gonorea.