Kesihatan kulit

Pelindung Matahari untuk Kulit, Seberapa Pentingnya?

Salah satu cara yang berkesan untuk mengekalkan kulit yang sihat adalah melindunginya dari sinar matahari. Tambahkan pelindung mataharisebagai produk penjagaan kulit harian akan membantu melindungi kulit daripada ancaman sinar UV yang berbahaya.

Tidak pernah terlambat untuk mula melindungi kulit anda dan menggali maklumat mengenai pelbagai bahan aktif dalam produk pelindung matahari anda. Terdapat dua jenis pelindung matahari: pelindung matahari dan pelindung matahari. Apakah perbezaannya pelindung matahari dan pelindung matahari?

Apa itu pelindung matahari?

Terdapat dua jenis sinar UV yang boleh menyebabkan penyakit kulit, iaitu UVA dan UVB. Sinar UVA menembusi jauh ke dalam kulit dan merupakan faktor utama penuaan pramatang, sementara UVB menyebabkan kulit terbakar atau gelap.

pelindung matahari secara fizikal menyekat atau menyekat sinar matahari sebelum meresap ke dalam kulit badan dan wajah. Produk ini berfungsi dengan membentuk penghalang pada permukaan kulit sehingga lapisan bawah dilindungi dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar UV.

pelindung matahari Ia mempunyai dua penapis untuk sinar UVA dan UVB, iaitu titanium dioksida dan zink oksida. Titanium dioksida adalah mineral semula jadi yang mampu memantulkan sinar UV. Bahan ini juga cukup stabil sehingga tidak akan terurai di bawah sinar matahari.

Sementara itu, zink oksida adalah mineral buatan yang berfungsi memecah haba dan tenaga yang dihasilkan oleh sinar UV. Sebatian ini juga menyekat sinaran matahari dari menjauh dari kulit bahkan sampai ke permukaan kulit.

Bukan hanya itu, zink oksida bahkan mengandungi bahan anti-iritasi dan pelindung kulit. Inilah sebabnya mengapa zink oksida sering ditambahkan sebagai komposisi penunjang dalam produk penjagaan kulit sensitif.

Anda boleh katakan, peranannya pelindung matahari dalam mengatasi kesan sinar UV pada kulit wajah berasal dari titanium dioksida dan zink oksida. Kedua-duanya juga dianggap unggul kerana jarang menyebabkan alahan pada kulit kerana tidak menyerap terlalu dalam.

Oleh itu, produk pelindung matahari yang menggunakan penapis UV seperti pelindung matahari adalah pilihan yang baik untuk kanak-kanak dan mereka yang mempunyai kulit yang sangat sensitif terhadap sinaran UV.

Ciri pelindung matahari Antara lain, teksturnya tebal, putih susu, dan dapat dilihat dengan jelas oleh mata. pelindung matahari adalah cadangan perlindungan terbaik jika anda mempunyai berjam-jam aktiviti di bawah sinar matahari kerana hasilnya dapat dilihat dengan segera.

Bagaimana Sunblock Berfungsi Melindungi Kulit?

Apa itu pelindung matahari?

pelindung matahari, pelindung matahari alias kimia, berfungsi dengan menembusi lapisan atas kulit untuk menyerap sinar matahari yang sudah memasuki kulit. Cara-cara bekerja pelindung matahari seperti span di wajah anda.

Tidak semua pelindung matahari dibuat dengan bahan yang sama. Terdapat jenis pelindung matahari yang dihasilkan mengikut jenis kulit tertentu, tetapi produk ini umumnya dibahagikan kepada pelindung matahari bahan kimia dan mineral. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan berikut.

1. pelindung matahari bahan kimia

pelindung matahari Bahan kimia mempunyai pelbagai bahan kimia aktif yang bertindak sebagai penapis untuk mengurangkan sinar UV ke dalam kulit. Produk ini biasanya mengandungi avobenzone, oxybenzone, octocrylene, dan lain-lain.

Salah satu kelebihannya pelindung matahari berasaskan bahan kimia mudah digunakan pada kulit wajah. pelindung matahari jenis ini muncul pertama daripada pelindung matahari mineral. Pelindung matahari ini juga tidak meninggalkan sisa atau tompok-tompok putih pada kulit.

Gunakan pelindung matahari Bahan kimia juga lebih popular kerana dipercayai melindungi kulit wajah lebih lama. Produk ini sangat sesuai digunakan semasa anda bersenam atau melakukan aktiviti yang menghasilkan peluh berlebihan.

Walau bagaimanapun, pelindung matahari Kimia juga mempunyai kekurangannya. Produk ini mampu menyebabkan reaksi alahan pada orang tertentu. Sekiranya anda mempunyai jenis kulit yang sangat sensitif, tidak jarang bahan-bahan yang terdapat di dalamnya pelindung matahari kimia boleh menyebabkan melasma.

Melasma adalah keadaan kulit yang menyebabkan tompok coklat dan kelabu muncul. Biasanya, kawasan yang sering terkena tompok ini adalah kawasan yang sering terkena sinar matahari, seperti wajah, lengan, dan leher.

Inilah Cara Menggunakan Pelindung Matahari Yang Betul, Sehingga Kulit Tidak Membakar

2. pelindung matahari mineral

pelindung matahari mineral mengandungi ramuan yang sama dengan pelindung matahari yang anda gunakan untuk wajah, iaitu titanium dioksida dan zink oksida. Oleh itu, cara kerjanya dalam mengatasi sinaran matahari adalah serupa dengan pelindung matahari.

Kandungan pelindung matahari Mineral dianggap lebih selamat dan lebih berkesan untuk wajah daripada pelindung matahari bahan kimia. Kedua-duanya juga dipercayai dapat melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB pada masa yang sama, sehingga memperlambat penuaan pramatang dan kedutan pada kulit.

Bila pelindung matahari Bahan kimia mengambil masa sekitar 20 minit untuk diserap sepenuhnya oleh kulit, tidak seperti pelindung matahari mineral. Sebaik sahaja anda memohon pelindung matahari Dengan ini, kulit anda akan dilindungi secara langsung dari paparan sinar ultraviolet.

Namun, itu tidak bermaksud tidak ada kesan sampingan dari penggunaannya. Formula pelindung matahari Mineral ternyata menjadikan cecair lebih likat dan berisiko menyebabkan jerawat bagi sesetengah orang. Lain daripada itu, pelindung matahari ia juga cenderung meninggalkan residu putih pada kulit dan mesti digunakan beberapa kali.

pelindung matahari Bahan kimia dan mineral mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Oleh itu, sesuaikan dengan keperluan kulit anda sebelum memilihnya.

Pertimbangan sebelum memilih jenis pelindung matahari

Sementara pelindung matahari melindungi kulit secara langsung dari sinar UV setelah disapu ke wajah, pelindung matahari Ia mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk diserap sepenuhnya oleh kulit dan berfungsi dengan optimum.

pelindung matahari harus digunakan setiap hari jika anda akan berada di bawah sinar matahari selama lebih dari 20 minit, misalnya ketika berenang, berjalan-jalan bersama keluarga di luar rumah, atau bermain di pantai.

Walaupun pelindung matahari Anda mempunyai SPF yang sangat tinggi, lama-kelamaan ia masih akan memudar fungsinya dalam 2-4 jam. Itulah sebabnya disarankan agar anda menggunakan pelindung matahari setiap 2 - 4 jam untuk memaksimumkan perlindungan kulit anda.

Di samping itu, penggunaan pelindung matahari juga tetap disyorkan walaupun dalam cuaca mendung. Dilaporkan, 80 peratus sinar UV mampu menembusi awan tebal. Ia masih menjadi risiko kepada kulit.

Pelindung matahari kimia juga cenderung lebih menjengkelkan pada kulit, terutama yang mempunyai kulit kering atau sensitif. Ini kerana beberapa bahan aktif mesti digabungkan untuk mendapatkan liputan spektrum yang lebih luas.

Risiko, gunakan pelindung matahari boleh menyebabkan peningkatan penampilan bintik-bintik coklat, kemerahan, hingga gejala rosacea pada kulit akibat peningkatan suhu badan dalaman.

Apa sahaja pelindung matahari yang anda gunakan, sama ada pelindung matahari untuk muka, pelindung matahari, atau pakaian pelindung yang mengandungi SPF, pastikan mereka menawarkan spektrum perlindungan UVA dan UVB yang luas, dan mesti mempunyai SPF sekurang-kurangnya 15.

Perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari yang perlu anda ketahui

Petua memilih pelindung matahari mengikut jenis kulit

Walaupun dapat melindungi kulit dari paparan sinar matahari, beberapa bahan di pelindung mataharimungkin tidak sesuai untuk anda yang mempunyai masalah kulit tertentu. Oleh itu, pastikan anda mengetahui kriteria pelindung matahari mengikut jenis kulit sebelum anda membelinya.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda periksa sebelum membeli pelindung matahari.

1. Pelindung matahari untuk kulit berminyak dan rawan jerawat

pelindung matahari Mineral dan bahan kimia sama selamat untuk semua jenis kulit. Walau bagaimanapun, pelindung matahari Mineral dengan titanium dioksida dan zink oksida dianggap lebih mesra bagi pemilik kulit berminyak dan rawan jerawat.

Ini adalah kerana pelindung matahari mineral cenderung menyebabkan reaksi alahan daripada pelindung matahari bahan kimia. Malah pemilik kulit yang rawan jerawat tidak perlu risau tentang risiko interaksi antara bahan kimia di kulit pelindung matahari dengan kulit yang meradang.

Pemilik kulit berminyak dan rawan jerawat juga disarankan untuk menggunakan pelindung matahari berasaskan air, bukan minyak. Ini supaya bahan pelindung matahari Mudah diserap ke dalam kulit dan tidak menyumbat liang. Jenis produk ini biasanya dalam bentuk gel yang jelas.

pelindung matahari dalam rangkaian penjagaan kulit untuk kulit berminyak dan rawan jerawat, idealnya ia juga tidak komedogenik. Maksudnya, produk ini telah dirancang sedemikian rupa sehingga tidak menyumbat liang dan mencetuskan pembentukan jerawat.

Jangan lupa untuk memeriksa kandungan SPF. pelindung matahari dengan SPF 15 sudah dapat melindungi kulit berminyak dari sinar matahari. Walau bagaimanapun, anda harus memilih produk dengan SPF 30 dan ke atas untuk perlindungan yang optimum.

2. Pelindung matahari untuk kulit kering dan sensitif

Sekiranya jenis kulit anda kering atau sensitif, anda harus lebih mengetahui cuaca panas atau sejuk. pelindung matahari terbaik sebagai penjagaan kulit untuk kulit kering dan sensitif akan sangat membantu anda dalam mencegah kulit yang pecah dan jengkel.

Produk pelindung matahari yang disyorkan untuk pemilik kulit kering dan sensitif diperbuat daripada mineral. Sebabnya, titanium dioksida adalah mineral semula jadi yang mampu memantulkan sinaran UV dan tidak akan terurai di bawah sinar matahari.

Sementara itu, zink oksida adalah mineral sintetik yang tugasnya menguraikan haba dan tenaga yang dikeluarkan oleh sinar UV, dan menyekat sinaran suria agar tidak menjauh dari kulit bahkan sampai ke permukaan kulit.

Kedua-dua mineral ini juga cenderung menyebabkan reaksi alahan kerana tidak menembusi kulit. Inilah sebabnya pelindung matahari Mineral adalah pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan orang yang mempunyai kulit yang lebih mudah terdedah kepada kerosakan akibat cahaya matahari.

Pilih pelindung matahari Mineral dengan bahan aktif pelembap seperti asid hyaluronik. Anda juga disyorkan untuk memilih pelindung matahari dalam bentuk krim atau losyen, kerana tekstur yang lebih tebal dapat melindungi dan melembapkan kulit pada masa yang sama.

Sebaliknya, elakkan produk yang mengandungi para-aminobenzoic (PABA), dioxybenzone, oxybenzone, atau sulisobenzone. Elakkan juga pelindung matahari yang mengandungi alkohol, wangian, dan pengawet yang berlebihan.

3. Pelindung matahari untuk kulit normal

Pemilik kulit normal tanpa masalah tertentu pada wajah mungkin lebih baik dalam mencari pelindung matahari terbaik. Ini kerana kulit normal lebih mudah disesuaikan dengan tekstur, kandungan, dan sifat lain produk penjagaan kulit.

Awak boleh pilih pelindung matahari mineral dan kimia, sama ada dengan tekstur gel, krim, atau losyen. Cukup sesuaikan bahan aktif di dalamnya dengan sasaran yang ingin anda capai. Contohnya, memilih pelindung matahari dengan asid hyaluronik untuk menambahkan kelembapan tambahan.

4. Pelindung matahari untuk kulit kombinasi

Produk penjagaan kulit untuk kulit kombinasi umumnya disesuaikan dengan watak kulit pengguna. Contohnya, anda yang mempunyai Zon-T berminyak perlu menyediakan produk penjagaan kulit untuk kulit berminyak, termasuk pelindung matahari.

menggunakan pelindung matahari mineral di kawasan muka yang kering, berminyak, atau mempunyai masalah kulit tertentu. Kawasan berminyak biasanya tertumpu pada dahi, hidung, dan dagu (Zon-T), sementara kawasan kering dijumpai di pipi dan di sekitar mata.

Penting untuk dipilih pelindung matahari tidak komedogenik kerana orang yang mempunyai kulit kombinasi biasanya menghadapi masalah komedo, terutama di kawasan berminyak. Jangan gunakan pelindung matahari malah lebih teruk lagi masalah blackhead anda.

Anda mungkin perlu mencuba beberapa jenis pelindung matahari sebelum mendapat yang terbaik. Ini adalah perkara semula jadi. Namun, kulit kombinasi adalah gabungan beberapa jenis kulit yang memerlukan perhatian lebih.

Kesalahan dalam memakai pelindung matahari

pelindung matahari dan pelindung matahari adalah salah satu perawatan kulit yang sangat penting untuk melindungi kulit badan dan wajah dari penuaan pramatang dan risiko barah kulit. Sudah tentu, penggunaan pelindung matahari tidak boleh sewenang-wenangnya dan ada peraturan.

Agar penggunaannya memberikan hasil yang optimum, berikut adalah beberapa kesalahan dalam menggunakan pelindung matahari yang perlu anda hindari.

1. Terlalu bergantung pada kandungan SPF dalam pelembap dan solekan

Kandungan SPF dalam pelembap dan solekan tidak setinggi produk pelindung matahari, kerana pelembap lebih fokus menjaga kulit agar tidak kering. Manfaat SPF dalam pelembap tidak akan memberi kesan yang sama seperti pelindung matahari.

2. Mencampurkan pelindung matahari dengan solekan

Produk pengadunan solekan dan penjagaan kulit seperti serum atau pelembap tidak boleh dilakukan, tetapi jangan lakukan perkara yang sama pelindung matahari pada muka awak. Ini sebenarnya dapat mengurangkan kekuatan pelindung matahari SPF yang anda gunakan.

3. Tidak menggunakan pelindung matahari secara menyeluruh

Kesalahan yang biasa dilakukan semasa memakai pelindung matahari adalah memakainya seperti topeng dengan melangkau kawasan tertentu. Walaupun, pelindung matahari dan pelindung matahari hendaklah disapu pada semua bahagian wajah termasuk kelopak mata, telinga dan leher.

4. Berada di luar rumah terlalu lama

Pelindung matahari SPF yang lebih tinggi tidak membenarkan anda berjemur lama tanpa mengambil risiko masalah kulit. Kekuatan SPF menurun dari masa ke masa, jadi anda harus menggunakan semula pelindung matahari sekurang-kurangnya setiap 2 jam.

Pelindung matahari memainkan peranan penting. Gunakannya ketika anda harus berpindah ke luar rumah untuk mendapatkan perlindungan maksimum. Jangan lupa untuk selalu membaca arahan penggunaan kerana setiap pelindung matahari mempunyai watak yang berbeza.