Kesihatan Pencernaan

Panduan Senaman yang Sihat dan Selamat untuk Pesakit Ulser

Senaman memastikan badan sentiasa cergas dan sihat. Namun, tidak semua orang dapat melakukan senaman dengan selesa dan lancar, salah satunya adalah mereka yang mempunyai masalah kesihatan, seperti bisul. Agar dapat menjalankan sukan dengan selesa, penghidap ulser memerlukan panduan khas. Berikut adalah panduan senaman untuk orang yang mengalami masalah ulser.

Panduan latihan untuk penghidap ulser

Ulser atau dispepsia adalah kumpulan gejala dari sakit perut atas, perut berterusan, kembung perut, sensasi terbakar di perut, mual, dan ingin muntah.

Gejala ini biasanya dialami oleh penghidap refluks asid gastrik / GERD (penyakit gastroesophageal reflux).

Biasanya, orang dengan keadaan ini juga berlebihan berat badan. Sebab itu, doktor biasanya akan meminta untuk menurunkan berat badan.

Anda akan diminta untuk mengatur semula diet anda dan meningkatkan aktiviti, seperti bersenam. Malangnya, senaman juga boleh mencetuskan gejala ulser.

Pergerakan sukan tertentu dapat meningkatkan tekanan pada perut. Akibatnya, asid perut naik dan menyebabkan gejala ulser.

Walaupun boleh berisiko, itu tidak bermaksud bahawa orang yang mengalami bisul tidak dibenarkan bersenam. Aktiviti ini masih selamat dan sihat sekiranya dilakukan dengan memperhatikan keadaan badan.

Berikut adalah beberapa panduan latihan yang harus anda ikuti sekiranya anda menghidap ulser.

1. Pilih sukan yang sesuai

Agar senaman agar penghidap ulser dapat berjalan dengan selamat, pilihan jenis latihan mesti dipertimbangkan. Tujuannya, untuk mengelakkan tekanan berlebihan di perut.

Anda harus mengelakkan latihan yang dapat menyekat fungsi otot sfingter esofagus bawah (gullet). Pergerakan yang memerlukan anda terbalik, membungkuk, atau melawan graviti untuk jangka masa yang panjang juga harus dielakkan.

Melakukan senaman intensiti tinggi juga dapat merehatkan otot sfingter esofagus, sehingga asid perut naik ke kerongkongan.

Contoh senaman intensiti tinggi yang harus dielakkan oleh penderita ulser adalah berlari, berbasikal, melompat tali, mendaki, mengangkat beban dalam posisi berbaring, atau gimnastik dengan pergerakan pantas.

Sebaliknya, cubalah melakukan sukan seperti berjalan, berenang, dan mengangkat beban dalam keadaan berdiri.

2. Makan dahulu

Makanan adalah sumber tenaga untuk bersenam. Ini sangat penting, terutama bagi penghidap ulser untuk mengelakkan asid perut naik kerana perut kosong semasa bersenam.

Walau bagaimanapun, pilihan makanan sebelum bersenam juga tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda harus mengelakkan makanan dan minuman yang biasanya mencetuskan refluks asid, seperti:

  • Makanan pedas, berlemak dan berminyak
  • Kopi, soda dan alkohol
  • Buah masam, seperti oren atau tomato

Di samping itu, amalkan juga tabiat makan yang sihat. Makan dengan tenang dan kunyah dengan betul. Jangan makan dengan tergesa-gesa, kerana boleh mencetuskan asid perut atau membuat anda makan lebih banyak (kenyang).

Jangan lupa minum ubat yang ditetapkan oleh doktor sekiranya anda kerap mengambilnya.

3. Beri rehat selepas makan

Selain pilihan makan, masa untuk mula bersenam untuk penderita ulser juga perlu dipertimbangkan. Selepas makan, jangan mula bersenam dengan segera.

Sekiranya anda bergerak dengan perut yang penuh dengan makanan, tekanan pada sfinkter akan meningkat. Akibatnya, gejala ulser dapat berulang.

Sebagai gantinya, berikan jeda selama 2 jam agar makanan di dalam perut bergerak ke usus kecil. Ini membolehkan asid perut tidak naik ke kerongkongan.

4. Jangan lupa memanaskan badan dan minum air

Salah satu petua untuk melakukan senaman yang lancar bagi penghidap ulser adalah pemilihan pakaian sukan. Elakkan pakaian yang terlalu ketat, yang dapat meningkatkan tekanan di sekitar perut.

Apabila anda sudah bersedia, teruskan latihan pemanasan selama 5-10 minit. Latihan ini adalah peraturan umum yang mesti dilakukan seseorang sebelum bersukan agar tidak cedera.

Di samping itu, jangan lupa minum air semasa anda melakukan senaman. Walau bagaimanapun, jangan minum air sehingga anda kembung. Ini tidak baik untuk badan anda kerana boleh mencetuskan asid perut naik.

5. Rujuk doktor

Bagi penghidap ulser yang ingin membuat rancangan senaman, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor boleh membantu anda membuat rancangan senaman yang lebih matang tanpa terganggu dengan kemunculan gejala ulser.

Rundingan ini dilakukan pada masa yang sama untuk memeriksa bagaimana perkembangan keadaan penyakit refluks asid perut atau GERD anda.