Pemakanan

7 Punca Lemak Badan Berkumpul di Perut Anda

Perhatikan perut anda, adakah simpanan lemak di sana? Semua orang boleh mempunyai lemak perut, orang kurus tidak terkecuali. Tidak hairanlah, banyak orang berlomba-lomba kehilangan lemak perut dan mendapat perut yang ramping, termasuk orang yang kurus. Segala-galanya dilakukan, seperti sukan, untuk mendapatkannya. Namun, tahukah anda apa yang menyebabkan pengumpulan lemak perut?

Mengapa lemak perut lebih berbahaya daripada lemak lain?

Lemak perut, juga dikenal sebagai lemak viseral, adalah lemak yang terkumpul di ruang antara organ anda, seperti perut, hati, dan usus anda. Lemak ini berfungsi untuk melindungi organ penting dalam perut anda. Walau bagaimanapun, terlalu banyak pengumpulan lemak viseral juga tidak baik untuk kesihatan.

Kenapa? Lemak viseral menghasilkan toksin yang dapat mempengaruhi bagaimana tubuh berfungsi, seperti sebatian sitokin. Pelepasan sitokin yang berlebihan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes, dan barah tertentu (seperti kolon, esofagus, dan barah pankreas).

Apa yang menyebabkan badan mengumpul lemak di perut?

Kedua-dua orang yang gemuk dan kurus boleh mempunyai lemak viseral yang berlebihan di perut mereka. Ini tentu tidak baik untuk kesihatan. Beberapa perkara boleh menjadi sebab mengapa anda mempunyai lemak perut atau viseral yang berlebihan.

1. Berat badan berlebihan

Semakin besar berat badan anda, tentu lebih banyak lemak akan terkumpul di perut anda. Berat badan berlebihan disebabkan oleh lebih banyak kalori masuk ke dalam badan daripada kalori yang keluar. Makan terlalu banyak dan terlalu sedikit aktiviti fizikal boleh menyebabkan berat badan berlebihan.

2. Penuaan (menopaus)

Semakin tua anda, semakin kurang jisim otot dan semakin banyak lemak di badan anda, termasuk lemak perut. Jisim otot yang berkurang menjadikan badan anda membakar lebih sedikit kalori, menjadikan anda lebih sukar untuk mengekalkan berat badan yang normal. Inilah sebabnya mengapa orang yang lebih tua mendapat lemak dengan lebih mudah.

Selain itu, penurunan hormon estrogen ketika memasuki menopaus juga boleh mempengaruhi pembahagian lemak di dalam badan. Tahap estrogen yang turun secara mendadak semasa menopaus boleh menyebabkan lemak disimpan di perut, bukan di pinggul atau paha. Beberapa wanita mungkin mempunyai lebih banyak lemak perut pada ketika ini. Ini mungkin disebabkan oleh genetik dan juga usia anda ketika menopaus.

3. Genetik

Bagaimana tubuh menyimpan lemak boleh dipengaruhi oleh genetik. Gen yang mengatur kortisol dan leptin, yang mengatur pengambilan kalori dan berat badan, mungkin bertanggungjawab untuk penyimpanan lemak di dalam badan.

4. Kurang pergerakan

Kalori mesti sama dengan kalori jika anda ingin mempunyai berat badan yang normal. Sekiranya anda mengambil lebih banyak kalori daripada yang anda habiskan, sudah tentu anda akan menambah berat badan. Ini boleh berlaku semasa anda kurang aktif. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa wanita yang menonton TV lebih dari tiga jam sehari mempunyai risiko kegemukan perut yang lebih besar (hampir dua kali ganda) daripada wanita yang menonton TV kurang dari satu jam sehari.

5. Tekanan

Semasa stres, tubuh melepaskan hormon stres (seperti hormon kortisol) untuk membantu tubuh mengatasi tekanan. Walau bagaimanapun, hormon kortisol sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan apabila dihasilkan secara berlebihan di dalam badan. Apabila anda makan berlebihan untuk mengatasi tekanan, kalori berlebihan ini disimpan lebih banyak di kawasan sekitar perut. Ini tidak dapat dipisahkan dari peranan kortisol.

6. Kurang tidur

Kurang tidur boleh membuat anda berisiko untuk menambah berat badan, jadi anda cenderung mempunyai banyak lemak perut. Selain kurang tidur, gangguan tidur, seperti apnea tidur, juga dapat menyebabkan kenaikan berat badan. Ini mungkin kerana ketika anda kurang tidur, anda cenderung makan makanan yang tidak sihat.

7. Tabiat makan yang buruk

Makan banyak makanan yang tinggi gula dan lemak (terutama lemak trans) boleh menyebabkan pengumpulan lemak perut yang berlebihan. Pengambilan protein dan serat harian yang rendah juga boleh menyebabkan pengumpulan lemak dan kenaikan berat badan. Ini kerana pengambilan protein dan serat yang mencukupi dapat membantu anda mengawal selera makan dan meningkatkan pencernaan.