Urologi

Punca Sakit Ginjal yang Perlu Anda Perhatikan

Ginjal adalah organ yang berperanan penting dalam menyaring darah dan membuang sisa dari badan. Organ berbentuk kacang ini juga membantu mengawal tekanan darah dan mengatur tahap elektrolit badan. Apabila gangguan buah pinggang berlaku, ia pasti mempengaruhi kualiti hidup seseorang.

Jadi, apa yang menyebabkan penyakit buah pinggang?

Punca penyakit buah pinggang

Penyakit ginjal adalah keadaan ketika ginjal rosak dan merupakan masalah kesihatan yang serius. Sebabnya, gangguan buah pinggang yang tidak dirawat boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang total. Akibatnya, orang dengan penyakit ginjal memerlukan dialisis atau transplantasi ginjal untuk bertahan hidup.

Sementara itu, terdapat banyak rawatan untuk penyakit buah pinggang dan cukup berkesan. Namun, banyak orang tidak menyedari bahawa gangguan buah pinggang dapat dicegah.

Berikut adalah beberapa penyebab utama sakit buah pinggang mengikut jenis yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit ini.

1. Perubahan glukosa dan tekanan darah

Salah satu penyebab penyakit ginjal yang paling biasa adalah kerosakan yang disebabkan oleh peningkatan kadar gula dalam darah secara drastik.

Keadaan ini biasa berlaku pada orang yang menghidap diabetes. Sebabnya, apabila kadar glukosa dalam badan terlalu tinggi, kerosakan pada organ dalam tubuh tidak dapat dielakkan, termasuk ginjal.

Kemudian, saluran buah pinggang yang rosak menyebabkan buah pinggang tidak dapat membersihkan darah dengan betul. Akibatnya, buah pinggang mengandungi terlalu banyak sisa toksik ini yang menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Sementara itu, tekanan darah tinggi aka hipertensi juga menjadi penyebab kerosakan buah pinggang. Ini kerana apabila tekanan darah tidak dikawal dengan baik, saluran darah akan rosak. Aliran darah ke nefron di buah pinggang menjadi terhad.

Apabila ini berlaku, ginjal tidak lagi dapat menyaring darah dan mengatur cairan, hormon, asid, dan garam di dalam badan. Oleh itu, orang yang menghidap diabetes atau darah tinggi menjadi lebih berisiko terkena penyakit buah pinggang kerana kedua-duanya adalah penyebab kerosakan buah pinggang.

2. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Selain perubahan tekanan darah dan glukosa secara drastik, penyebab sakit ginjal lain adalah penggunaan ubat-ubatan tertentu. Penggunaan ubat seperti ubat anti-radang (NSAID), pengawal tekanan darah, dan antibiotik sebenarnya boleh menyebabkan kecederaan buah pinggang akut.

 • NSAID melebarkan saluran darah, tetapi mengurangkan aliran darah ke buah pinggang.
 • Ubat perencat ACE melambatkan fungsi ginjal dengan mengurangkan aliran darah ke buah pinggang.
 • Antibiotik Ubat-ubatan tertentu merosakkan sel buah pinggang dengan memecah selaput yang mengelilinginya.

Oleh itu, kebanyakan doktor sekarang mengesyorkan pesakitnya menjalankan ujian darah. Ini bertujuan untuk menentukan fungsi ginjal dan tahap ubat dalam darah secara berkala.

3. Gen tidak normal

Adakah anda tahu bahawa sebenarnya sejarah penyakit keluarga boleh menjadi penyebab penyakit buah pinggang? Terdapat satu jenis penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh gen yang tidak normal, iaitu ginjal polikistik.

Sementara itu, penyakit ini jarang berlaku di luar anggota keluarga, alias mutasi gen tidak berlaku.

4. Ikuti diet tertentu

Bagi anda yang ingin mengikuti diet tertentu, anda mungkin ingin berjumpa doktor. Sebabnya adalah bahawa diet yang salah sebenarnya boleh menjadi penyebab penyakit buah pinggang.

Salah satu diet yang boleh mencetuskan penyakit buah pinggang adalah diet tinggi protein. Pengambilan protein yang berlebihan boleh menyebabkan batu ginjal dari jenis asid urea dan menyebabkan kalsium terdapat dalam air kencing dan akiuria (air kencing asid).

Keadaan ini mengubah pH menjadi terlalu berasid dan apabila dibiarkan boleh membentuk batu ginjal.

Sebenarnya, makan terlalu banyak makanan protein dikatakan menyebabkan iskemia pada buah pinggang, iaitu ketika saluran organ ginjal tersumbat. Akibatnya, buah pinggang tidak mendapat cukup oksigen dan makanan yang menyebabkan tisu di buah pinggang mati.

5. Minum alkohol terlalu banyak

Bukan rahsia lagi bahawa minum alkohol terlalu banyak boleh menyebabkan masalah, termasuk penyakit buah pinggang.

Ginjal berfungsi menyaring bahan berbahaya dari darah. Salah satu bahan berbahaya yang akan disaring oleh buah pinggang adalah alkohol. Minum terlalu banyak alkohol boleh menyebabkan perubahan fungsi ginjal dan membuat buah pinggang kurang berfungsi kerana kurang dapat menapis darah.

Selain menyaring darah, buah pinggang juga mengekalkan jumlah air yang tepat di dalam badan anda. Alkohol mempengaruhi keupayaan buah pinggang untuk menyahtoksin toksin kerana alkohol menyebabkan dehidrasi.

Kesan penyahhidratan ini dapat mempengaruhi fungsi normal sel dan organ, termasuk buah pinggang. Minum 3-4 gelas alkohol sehari meningkatkan peluang anda menghidap penyakit buah pinggang kronik.

Oleh itu, minum alkohol terlalu banyak boleh menjadi sebab mengapa anda mengalami penyakit buah pinggang.

6. Kecacatan kongenital

Dilaporkan dari Hospital Kanak-kanak Philadelphia, kelainan kongenital boleh menjadi penyebab penyakit buah pinggang kerana kecacatan kelahiran yang mempengaruhi bentuk dan fungsi ginjal. Biasanya, bayi dilahirkan dengan dua buah ginjal yang berfungsi menyaring sisa dan lebihan cecair dari darah.

Walau bagaimanapun, kelainan kongenital seperti kehilangan salah satu buah pinggang atau mengandungi sista sebenarnya boleh menyebabkan penyakit buah pinggang seperti glomerulonefritis dan ginjal polikistik.

Sejauh ini, tidak diketahui apa yang menyebabkan kelainan kongenital pada buah pinggang, tetapi kemungkinan sejarah penyakit ginjal keluarga meningkatkan risiko.

7. Buah pinggang berfungsi terlalu keras

Ginjal berfungsi menyaring darah dan membuang sisa melalui air kencing. Namun, apabila buah pinggang bekerja terlalu keras, ia boleh menyebabkan masalah serius. Bagaimana ia boleh berlaku?

Salah satu sebab mengapa buah pinggang bekerja terlalu keras dan menyebabkan kesakitan adalah sukan maraton. Tidak ada yang salah dengan menjalankan maraton. Masalahnya terletak apabila badan anda tidak bersedia untuk melakukan aktiviti fizikal.

Ketika anda bersenam, terutama ketika berlari, semua aliran darah yang mengandungi oksigen dan nutrien disalurkan secara optimum ke tubuh yang memerlukannya, seperti otot-otot tubuh.

Kemudian, aliran darah ke buah pinggang akan menurun hampir 25 peratus, tetapi bergantung pada intensiti dan kekerapan bersenam.

Semakin kuat senaman, semakin sedikit aliran darah ke buah pinggang. Kesannya, keadaan ini adalah salah satu penyebab penyakit buah pinggang yang berlaku selepas bersenam. Sebaliknya, senaman yang berlebihan juga dapat menjadikan tubuh kehilangan cecair dan mineral lain lebih cepat.

Faktor risiko penyakit buah pinggang

Beberapa penyebab penyakit ginjal yang telah disebutkan sebenarnya dapat dicegah melalui gaya hidup sihat dan lebih memperhatikan keadaan tubuh itu sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa faktor yang menjadikan risiko penyakit buah pinggang lebih tinggi dalam kategori berikut:

 • Pesakit kencing manis
 • Orang yang menghidap darah tinggi
 • Menghidap penyakit jantung, seperti kegagalan jantung atau strok
 • Sejarah keluarga penyakit buah pinggang
 • Obesiti
 • Perokok
 • Warga emas, berumur lebih dari 60 tahun
 • Adakah anda pernah mengalami kecederaan buah pinggang sebelum ini?