Kesihatan Otak dan Saraf

Pingsan kerap? Hati-hati, 5 keadaan ini boleh menjadi penyebabnya

Pingsan bukanlah penyakit tetapi keadaan yang kadang-kadang disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh kekurangan oksigen ke otak, sehingga anda kehilangan kesedaran secara tiba-tiba. Walaupun tidak selalu berbahaya, anda harus curiga sekiranya perkara ini sering terjadi. Sebabnya, terdapat pelbagai keadaan ringan hingga serius yang boleh menyebabkan seseorang sering pingsan.

Kerap pengsan? Hati-hati dengan keadaan ini!

Adakah anda tahu bahawa pengsan adalah tindak balas badan untuk mempertahankan diri? Oleh itu, apabila otak tidak mendapat cukup oksigen dan makanan, otak akan secara automatik 'menutup' bahagian tubuh yang tidak terlalu penting, sehingga organ lain yang lebih penting masih dapat berfungsi.

Walaupun begitu, jika anda sering pingsan, ini bermakna ada sesuatu yang tidak kena dengan badan anda. Lalu, apakah keadaan yang boleh menyebabkan anda pingsan?

1. Tekanan darah turun secara tiba-tiba

Orang yang mempunyai tekanan darah terlalu rendah atau hipotensi berisiko pengsan. Sebabnya, keadaan ini menjadikan tekanan darah ke dinding arteri menjadi lemah dan membuat anda biasanya berasa letih atau pening.

Biasanya, hipotensi disebabkan oleh gangguan peredaran darah, jangkitan pada aliran darah, gangguan endokrin seperti diabetes dan penyakit tiroid. Ini boleh berlaku semasa anda mengambil ubat-ubatan yang menyebabkan penurunan tekanan darah, seperti beta blocker.

Bukan hanya itu, beberapa orang juga mempunyai tekanan darah rendah disebabkan oleh pelbagai perkara yang tidak diketahui sebabnya tetapi sering tidak bergejala. Keadaan ini dikenali sebagai hipotensi asimtomatik kronik yang umumnya tidak berbahaya.

2. Hiperventilasi

Hyperventilation adalah keadaan ketika anda bernafas dengan cepat. Sebenarnya, pernafasan yang sihat berlaku apabila oksigen dan karbon dioksida masuk dan keluar dalam keadaan seimbang. Apabila anda hiperventilasi keseimbangan ini terganggu. Anda akan mengeluarkan terlalu banyak karbon dioksida dan menyekat saluran darah yang membekalkan darah ke otak.

Penurunan bekalan darah ke otak akhirnya membuat kepala anda terasa ringan, kesemutan, sehingga anda kehilangan kesedaran. Pada sesetengah orang, hiperventilasi berlaku sebagai tindak balas panik terhadap ketakutan, tekanan, atau fobia.

Sementara pada orang lain keadaan ini berlaku sebagai tindak balas badan terhadap keadaan emosi seperti kemurungan, kegelisahan, dan kemarahan. Penyebab hiperventilasi lain yang membuat anda sering pingsan termasuk penggunaan perangsang, kesakitan teruk, jangkitan paru-paru, dan ketoasidosis diabetes.

3. Masalah jantung

Aritmia (degupan jantung yang tidak normal), stenosis (penyumbatan injap jantung), dan hipertensi (tekanan darah tinggi) adalah pelbagai masalah jantung yang boleh menjadi penyebab mengapa anda sering pingsan.

Pelbagai masalah dengan jantung dapat mengurangkan bekalan darah dan oksigen ke otak. Akibatnya, anda akan kehilangan kesedaran. Penyebab pengsan ini memerlukan rawatan khas dan perlu dipantau secara berterusan.

4. Dehidrasi

Dehidrasi berlaku apabila anda kehilangan lebih banyak cecair badan daripada yang anda minum. Apabila terlalu banyak air hilang, organ, sel, dan tisu gagal berfungsi dengan baik.

Selain itu, tekanan darah akan menurun dan menjadi tidak stabil. Oleh itu badan menghasilkan lebih sedikit darah dan oksigen untuk dihantar ke otak. Akibatnya, anda tiba-tiba boleh kehilangan kesedaran.

Atlet, pekerja yang terdedah kepada jumlah haba yang berlebihan, orang yang menderita penyakit kronik, dan orang yang tinggal di tempat tinggi berisiko tinggi mengalami dehidrasi.

5. Tahap gula dalam darah terlalu rendah

Tahap gula darah yang terlalu rendah di dalam badan atau dalam istilah perubatan yang disebut hipoglikemia biasanya berlaku tanpa menyedarinya. Keadaan ini jika tidak diperiksa boleh membuat anda pingsan, mengalami sawan, dan juga koma. Ini kerana kadar gula dalam darah terlalu rendah, sehingga tubuh tidak mendapat tenaga untuk melakukan pelbagai fungsi organ.

Keadaan ini biasanya berlaku pada orang yang menggunakan insulin atau pesakit diabetes tetapi tidak mendapat pengambilan yang mencukupi. Akibatnya, kadar gula dapat turun secara mendadak hingga di bawah 70 mg / dL.