Kesihatan Seksual

4 Kesalahan Latihan Kegel Paling Lazim •

Latihan Kegel adalah kaedah terbaik untuk menguatkan otot pelvis yang menyokong rahim, pundi kencing, usus kecil, dan dubur. Malangnya, banyak orang yang tidak sengaja sering melakukan kesalahan latihan Kegel. Pelbagai kesalahan ini boleh berlaku kerana pergerakan yang tidak betul sehingga waktu latihan terlalu pendek atau terlalu lama. Ketahui mengenai kesalahan Kegel yang paling biasa dilakukan orang dalam artikel ini.

Latihan Kegel untuk dielakkan

1. Menahan nafas

Semasa melakukan latihan Kegel, cubalah bersantai dan tidak tegang. Anda juga disyorkan untuk memperbaiki cara bernafas semasa bersenam. Jika tidak, anda mungkin menggerakkan otot yang salah. Menahan nafas semasa melakukan Kegels sebenarnya akan meningkatkan tekanan di perut anda dan bukannya menguatkan otot pelvis anda dengan cara yang anda mahukan.

Secara sederhana, ini adalah kaedah mudah untuk mengatur nafas semasa latihan Kegel. Tarik nafas dalam-dalam dan rilekskan otot-otot pelvis anda. Semasa anda menghembuskan nafas, bayangkan bahawa anda mengangkat marmar khayalan dengan faraj anda, menariknya ke dalam badan anda.

Untuk memastikan pergerakan yang anda lakukan betul, anda boleh memeriksanya dengan cermin. Berbaring dan letakkan cermin di antara kaki anda. Pergerakan Kegel yang betul adalah jika anda melihat kelentit anda berkedut seperti ditarik ke bawah, dan dubur anda kelihatan lebih kecil dan lebih ketat.

2. Memicit otot terlalu keras

Kesalahan terbesar lain yang dilakukan oleh banyak orang, terutama wanita ketika melakukan latihan Kegel adalah memerah otot terlalu kuat. Sebenarnya, otot pelvis adalah otot kecil sehingga memerlukan pergerakan yang perlahan dan lancar. Kerana anda memerah otot terlalu kuat, ia membuat otot menjadi kencang. Akibatnya, otot kehilangan keseimbangan sehingga tidak terkawal atau tidak dapat menguncup dengan betul.

Untuk mengurangkan risiko pergerakan yang salah semasa latihan Kegel, anda boleh meminta pertolongan daripada pakar atau menyertai gim Kegel khusus yang menawarkan tenaga pengajar Kegel yang profesional dan bertauliah.

3. Tidak tahu di mana otot pelvis bawah berada

Sebilangan besar orang tidak menyedari di mana otot-otot dasar panggul berada, jadi mereka hanya berusaha mengetatkan apa sahaja yang mereka dapat semasa melakukan latihan Kegel, seperti otot perut bawah.

Cara cepat untuk mengetahui adalah ketika anda kencing. Berpura-pura menyekat aliran air kencing anda. Otot yang anda gunakan semasa menahan air kencing adalah otot yang dilatih semasa latihan Kegel. Walaupun begitu, jangan lakukan ini terlalu kerap, kerana ia tidak baik untuk kesihatan pundi kencing anda.

4. Mudah berputus asa

Sekiranya dilakukan secara berkala (beberapa kali seminggu) dan dengan pergerakan yang betul, anda boleh mendapatkan kekuatan otot dasar panggul, mengurangkan gejala inkontinensia kencing, untuk keseronokan seksual yang lebih baik.

Malangnya untuk mencapai hasil yang diinginkan pastinya tidak mudah kerana selalu ada proses yang harus anda lalui. Itulah sebabnya anda harus bersabar dengan setiap latihan untuk mendapatkan hasil dan faedah yang memuaskan yang akan anda perolehi sepanjang hayat.

Tidak semua orang boleh melakukan latihan Kegel

Sekiranya anda melakukan latihan Kegel selama berminggu-minggu dan nampaknya tidak ada perubahan, segera berjumpa dengan pengajar gim atau pakar sakit puan anda. Sebabnya, ini boleh menjadi tanda bahawa anda memerlukan senaman yang lebih kuat, atau mungkin anda sama sekali tidak memerlukan latihan Kegel.

Dalam beberapa kes, sesetengah wanita yang mengalami kesakitan dan ketidakselesaan pelvis sebenarnya mempunyai otot pelvis bawah yang ketat yang memerlukan pendekatan yang berbeza. Nah, sekumpulan orang seperti itu tidak boleh melakukan latihan Kegel. Itulah sebabnya anda harus terlebih dahulu memeriksa aduan atau keadaan anda kepada doktor, kemudian menjalani rawatan di rumah, salah satunya adalah latihan Kegel jika doktor mengesyorkannya.