Pemakanan

6 Cara Memenuhi Keperluan Cecair Badan Selain Air Minum •

Pernahkah anda mendengar cadangan minum 8 gelas air sehari? Walaupun mungkin mudah bagi sesetengah orang untuk melakukan ini, masih banyak yang menganggap tabiat ini sukar. Beberapa faktor seperti kesibukan atau tidak suka minum air terlalu banyak memberi kesan kepada keadaan ini. Nasib baik, masih banyak cara untuk memenuhi keperluan cecair badan tanpa perlu minum air. Apa-apa, ya?

Mengapa kita mesti memenuhi keperluan cecair badan?

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa keperluan cecair badan mesti selalu dipenuhi. Sekiranya badan anda mengalami dehidrasi, risiko anda mengalami dehidrasi akan meningkat.

Dehidrasi dapat diperburuk oleh cuaca panas, musim kemarau, atau hidup di iklim tropika. Badan anda berpeluh dengan lebih mudah dan mengeluarkan lebih banyak elektrolit. Elektrolit adalah komponen bermuatan positif dan negatif di dalam badan anda.

Tahap elektrolit yang tidak seimbang dalam badan berisiko menyebabkan gangguan atau masalah dalam badan, seperti fungsi sistem saraf, otak, dan otot.

Oleh itu, mempunyai badan yang sentiasa terhidrat akan memberikan banyak faedah. Menurut Dr. John Batson, seperti dikutip dari Heart.org, kesihatan jantung akan terjaga jika kebutuhan cairan tubuh selalu terpenuhi. Hati anda tidak perlu bekerja lebih keras jika anda terhidrat.

Sebagai tambahan, tubuh dengan cairan yang mencukupi dan elektrolit yang seimbang akan menghindari risiko tekanan darah rendah, masalah jantung, dan gangguan buah pinggang.

Cara memenuhi keperluan cecair badan selain daripada minum air

Minum air memang merupakan kaedah termudah untuk memenuhi keperluan cecair badan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak alternatif yang boleh anda coba agar badan anda tetap terhidrat selain daripada minum air.

1. Makan buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi

Terdapat banyak pilihan buah yang boleh anda makan untuk memenuhi keperluan cecair badan anda. Anda boleh memakannya secara langsung, dipotong-potong, atau diproses dalam bentuk jus.

Buah yang anda pilih mestilah mempunyai kandungan air yang tinggi. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Tembikai
 • Jingga
 • Strawberi
 • Tembikai

2. Minum susu skim

Berdasarkan kajian oleh Universiti McMaster, Kanada, susu skim terbukti lebih efektif daripada air dalam mengembalikan cecair ke badan setelah bersenam atau terdedah kepada cuaca panas.

Ini kerana susu skim mengandungi protein dan elektrolit yang membantu tubuh menghidrat semula. Selain itu, susu skim juga kaya dengan vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk mengembalikan tenaga anda.

3. Makan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air

Selain buah-buahan, cara lain untuk memenuhi keperluan cecair badan anda adalah dengan memakan sayur-sayuran yang kaya dengan air.

Berikut adalah beberapa jenis sayur-sayuran yang boleh anda cuba dan tambahkan ke dalam diet harian anda:

 • Selada
 • Timun
 • Zucchini
 • Saderi
 • Tomato
 • Paprika
 • Kembang kol

4. Minum air kelapa

Selain air minuman, anda boleh mencuba air kelapa sebagai cara untuk memenuhi keperluan cecair badan. Air kelapa adalah minuman berkhasiat dan dapat menjadikan badan anda sentiasa terhidrat.

Bukan hanya kerana kandungan airnya sangat tinggi, air kelapa juga mengandung elektrolit yang dapat mengembalikan cairan tubuh anda.

5. Campurkan air dengan kepingan buah

Sekiranya anda termasuk orang yang sukar minum air kerana rasanya hambar, anda boleh menambah buah. Kaedah ini dapat memberi rasa segar kepada air anda.

Anda boleh menggunakan potongan oren jeruk, lemon, limau, atau strawberi. Lebih menarik lagi, anda boleh mencampurkan semua jenis buah untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.

6. Makan makanan dalam bentuk cair seperti sup

Cara seterusnya untuk memenuhi keperluan cairan tubuh adalah dengan memakan makanan yang mengandung banyak cairan, seperti sup atau kuah. Anda boleh menambahkan ramuan berkhasiat ke sup anda, seperti brokoli, tomato, bawang, dan wortel.

Selain menjaga kesihatan badan, makan sup dapat membantu menurunkan berat badan kerana kandungan kalori yang rendah.