Diabetes

6 Sayur-sayuran yang harus dielakkan untuk pesakit kencing manis |

Walaupun baik untuk tubuh, sayur-sayuran yang berguna bagi kebanyakan orang tidak semestinya baik untuk penghidap diabetes. Sebenarnya, ada jenis sayur-sayuran yang sebenarnya menjadi pantang larang bagi pesakit kencing manis kerana sebab-sebab tertentu. Ada apa-apa?

Sayur-sayuran yang pantang larang bagi pesakit diabetes

Pesakit kencing manis mesti berhati-hati dalam memilih makanan, kerana beberapa jenis makanan dapat menyebabkan lonjakan gula darah dan insulin. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi diabetes.

Selain makanan yang tinggi gula dan karbohidrat, larangan diet bagi pesakit diabetes juga merangkumi beberapa jenis sayur-sayuran. Berikut adalah jenis sayur-sayuran yang harus anda hadkan.

1. Jagung

Jagung mengandungi banyak nutrien karbohidrat, tetapi tidak seimbang dengan serat tinggi. Sebenarnya, serat dapat memperlambat penyerapan gula dari makanan dan membantu mengawal kadar gula darah pada orang yang menghidap diabetes.

Jagung yang diproses dengan cara tertentu juga mempunyai indeks glisemik (GI) yang tinggi. Makanan dengan GI yang tinggi dapat menyebabkan lonjakan gula darah yang cepat, oleh itu pesakit diabetes perlu mengelakkan memakannya.

2. Kekacang

Sayuran lain yang juga pantang larang bagi pesakit kencing manis adalah kacang polong. Kacang dengan rasa manis secara semula jadi sebenarnya merupakan sumber serat yang baik, tetapi karbohidratnya juga cukup tinggi.

Selain itu, kacang polong sering dijumpai dalam bentuk kalengan. Tidak seperti yang baru, produk ini biasanya tinggi garam (sodium). Pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan hipertensi dan meningkatkan risiko komplikasi diabetes.

3. Kentang

Kentang sebenarnya bukan sayur, ubi. Walau bagaimanapun, bahan makanan ini sering diproses dengan sayur-sayuran sehingga dianggap sebagai sebahagian daripada kumpulan sayur-sayuran. Malangnya, kentang tidak selalu baik untuk pesakit kencing manis.

Kentang mentah sebenarnya mempunyai GI yang rendah, tetapi kentang yang dimasak cenderung mempunyai GI yang lebih tinggi. Sebagai contoh, kentang rebus yang sihat bahkan mempunyai GI 78 sehingga tidak digalakkan dimakan oleh pesakit diabetes.

4. Labu madu

Madu labu adalah sumber pelbagai nutrien yang bermanfaat. Walaupun begitu, pesakit diabetes mempunyai pantang larang untuk memakan sayur ini. Sebabnya, labu madu mengandungi karbohidrat dalam jumlah yang banyak.

Madu labu sebenarnya tergolong dalam kumpulan makanan dengan indeks glisemik rendah. Namun, seperti kentang, pemprosesan dapat meningkatkan GI makanan ini sehingga pesakit diabetes disarankan untuk membatasi penggunaannya.

5. Sayuran dalam tin

Nilai pemakanan sayur-sayuran dalam tin sebenarnya tidak kurang hebatnya dengan sayur-sayuran segar. Walau bagaimanapun, ingat bahawa kebanyakan produk sayur-sayuran dalam tin mengandungi banyak natrium. Natrium berfungsi sebagai pengawet untuk makanan dalam tin dan bungkus.

Pengambilan natrium yang berlebihan dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi. Pada orang yang menghidap diabetes, keadaan ini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi seperti kerosakan mata, strok, penyakit jantung, dan penyakit ginjal.

6. Sayuran acar

Sayuran acar rendah karbohidrat dan tinggi vitamin dan mineral. Walaupun begitu, sayur acar adalah pantang larang bagi pesakit diabetes. Ini kerana sayur-sayuran yang telah diproses menjadi acar biasanya mengandungi banyak natrium.

Proses pengawetan semua jenis makanan memerlukan penambahan garam, serta pembuatan acar. Kandungan garam yang tinggi dalam acar boleh melebihi had pengambilan garam bagi pesakit diabetes yang pastinya tidak sihat.

Petua memilih sayur untuk pesakit diabetes

Pengambilan pelbagai jenis sayur dapat membantu menjaga kesihatan pesakit diabetes. Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam memilih sayur-sayuran untuk dimakan setiap hari.

Berikut adalah beberapa jenis sayur-sayuran yang paling selamat untuk pesakit diabetes.

  • Sayuran dengan indeks glisemik rendah, seperti brokoli, asparagus, tomato, saderi, selada, terung, bayam, dan paprika.
  • Sayuran yang tinggi protein, seperti pakcoy, kembang kol, dan tauge Brussels.
  • Sayuran tinggi serat, wortel, bit, kangkung, dan bayam.
  • Sayuran kaya nitrat, seperti bit, lobak, selada air, dan sayuran hijau.

Beberapa jenis sayur adalah pantang larang bagi pesakit diabetes. Biasanya, ini kerana sayur-sayuran ini mempunyai indeks glisemik tinggi, karbohidrat, dan natrium menjadikannya tidak sesuai untuk pesakit diabetes.

Sebaliknya, pilih sayur-sayuran yang lebih sesuai dengan gula darah anda. Jangan lupa makan sayur-sayuran berwarna sehingga anda mendapat pengambilan vitamin dan mineral lengkap.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌