Perubatan Herba dan Alternatif

Meneroka Pil Arang Aktif, Orang Hitam Yang Mempunyai Banyak Manfaat: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Pernahkah anda mendengar arang aktif? arang diaktifkan sebelum ini? Bahan semula jadi yang diramalkan dapat memutihkan gigi dan mengurangkan jerawat biasanya terdapat dalam bentuk serbuk. Tetapi nampaknya, arang aktif juga dihasilkan sebagai pil sehingga lebih mudah untuk dimakan. Untuk lebih jelas mengenai pil arang aktif, lihatlah ulasan berikut, ya!

Apakah pil arang aktif?

Pil arang aktif atau pil arang aktif adalah bahan arang yang dihasilkan dari buluh, habuk papan, atau kulit kelapa sawit lama yang dipanaskan dan direndam dalam bahan kimia tertentu. Tidak diperbuat daripada arang yang sering digunakan untuk membuat arang ketika memasak.

Pemanasan kulit buluh, habuk papan, dan kulit kelapa sawit yang lama bertujuan menjadikan arang yang dihasilkan mempunyai liang besar yang mengandungi kandungan mineral untuk meningkatkan daya serapnya. Tambahan pula, arang aktif baru dapat diproses dan dibungkus dalam bentuk pil atau serbuk.

Jadi sebenarnya, arang aktif dalam bentuk pil atau serbuk adalah dua jenis bahan semula jadi yang sama. Satu-satunya perbezaan adalah cara membungkusnya.

Apakah fungsi pil arang aktif atau arang diaktifkan?

Bentuk pembungkusan serbuk dan pil arang aktif yang berbeza akan mempengaruhi fungsi dan cara penggunaannya. Sekiranya arang aktif dalam bentuk serbuk sering digunakan sebagai topeng muka dan kegunaan luaran lain, maka pil arang aktif sebaliknya.

Pil arang aktif boleh diambil secara langsung sebagai bantuan pencernaan atau merawat sakit perut kerana gas berlebihan di perut, cirit-birit, dan gangguan pencernaan lain. Produk pil ini dikenali sebagai norit, yang mudah anda dapatkan di farmasi terdekat.

Dilancarkan dari halaman Dadah, pil arang aktif ini juga boleh diambil untuk merawat overdosis ubat dan melegakan gatal pada kulit yang disebabkan oleh rawatan penyakit buah pinggang.

Tetapi sebelum itu, penting untuk selalu memberitahu doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap ubat-ubatan atau jenis penyakit. Ikuti peraturan pengambilan ubat dan jangan mengambilnya melebihi dos yang disyorkan.

Adakah terdapat risiko penggunaan?

Apabila diambil dalam dos biasa, ia pasti tidak akan memberi kesan buruk pada badan anda. Namun, bukannya mempercepat proses penyembuhan, mengambil terlalu banyak pil arang aktif sebenarnya dapat menghalang pengeluaran najis dari tubuh.

Akibatnya, anda mungkin mengalami sembelit, jelas Robert Weber, R.Ph., Pharm.D., MS, pentadbir perkhidmatan ubat di Ohio State University Wexner Medical Center.

Bukan itu sahaja, Dr. Michael Lynch, pembantu pengajar di University of Pittsburgh School of Medicine, mengatakan bahawa pil arang aktif juga berpotensi mengganggu kerja beberapa jenis ubat, seperti Acetaminophen, Digoxin, Theophylline, dan Tricyclic. Ini bererti bahawa kemampuan tubuh untuk menyerap ubat ini akan lebih sukar atau terhambat.

Pada dasarnya, selagi dos pil arang aktif masih selamat dan mengikut cadangannya, maka tidak ada yang perlu dibimbangkan. Hanya saja, anda tidak digalakkan untuk memakannya terlalu banyak kerana boleh membahayakan kesihatan anda.