Pemakanan

5 Sumber Makanan yang Tinggi Pengganti Protein dan Daging

Protein diperlukan oleh tubuh untuk sumber tenaga, membina jisim otot, memperbaiki komponen darah, dan juga menggantikan sel-sel badan yang rosak.

Secara amnya, terdapat beberapa makanan berprotein tinggi yang dapat memenuhi keperluan protein harian tubuh, termasuk daging haiwan dan kacang-kacangan. Namun, ada sebilangan orang yang memilih untuk tidak memakan daging. Sama ada kerana mereka memilih untuk menjalani gaya hidup vegetarian, atau kerana mereka ingin menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Lalu, bagaimana mendapatkan pengambilan protein tanpa perlu memakan daging? Adakah makanan berprotein tinggi selain daging?

Berapa banyak protein yang diperlukan badan dalam sehari?

Masih ada perdebatan mengenai keperluan protein harian untuk tubuh. Pengambilan protein harian yang disarankan oleh BPOM untuk orang awam ialah 60 gram sehari.

Sekiranya ternyata protein berlebihan dimakan, ia akan ditukar menjadi lemak oleh badan. Kekurangan protein menyebabkan atrofi otot, dan fungsi tubuh manusia yang merosot secara umum.

Sumber makanan tinggi protein selain daging

1. Telur

Berbanding dengan daging, telur adalah sumber protein yang juga mengandungi beberapa vitamin B termasuk B6, B12, thiamin, riboflavin, dan folat. Telur bagus untuk menjadi sumber protein bagi anda yang enggan makan daging. Sebabnya, hanya satu telur rebus yang mengandungi 7 gram protein yang baik untuk tubuh.

Namun, makan terlalu banyak telur juga tidak baik, kerana kuning telur mengandung kolesterol tinggi yang dapat meningkatkan risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan kolesterol.

2. Kacang soya

Biasanya, vegan atau vegetarian bergantung pada kacang sebagai sumber protein utama. Satu jenis kacang rendah lemak tetapi tinggi protein adalah kacang soya. Kacang soya juga mengandungi serat, asid lemak omega-6, antioksidan hingga fitoestrogen.

Secara praktikal, anda boleh mengambil makanan ringan diperbuat daripada kacang soya yang sedap dan sihat seperti SOYJOY. SOYJOY Mengandungi kacang soya utuh, tinggi serat dan protein, yang dapat membuat anda kenyang lebih lama. Oleh itu, jangan terkejut jika makanan yang diperbuat daripada kacang soya dapat memberikan banyak manfaat sihat untuk tubuh.

3. Keju kotej

Selain telur, terdapat lebih banyak keju kotej sebagai makanan berprotein tinggi. Setengah cawan keju kotej, mengandungi 13 gram protein kasein yang berfungsi untuk pemakanan pemulihan otot.

Apa itu protein kasein? Protein kasein adalah sejenis protein yang dicerna lebih perlahan daripada protein biasa. Protein ini juga baik untuk membina jisim otot, sehingga sering dikonsumsi oleh atlet dan pembina badan.

Selain itu, keju jenis ini berguna untuk membina kekuatan tulang melalui kandungan kalsiumnya yang tinggi. Untuk memprosesnya, anda boleh mencampurkan keju kotej ini dengan kacang, buah, atau kayu manis untuk menambah rasa, serat dan antioksidan yang baik untuk tubuh.

4. Sayur-sayuran

Selain penuh dengan nutrien dan vitamin, sayur-sayuran juga mengandungi makronutrien yang baik untuk tubuh, iaitu protein. Ambil brokoli misalnya, yang menyediakan 2.8 gram protein setiap cawan. Kemudian, ada asparagus yang mengandungi 2.4 gram protein dalam setengah cawan.

Sayuran lain yang mudah didapati dan mengandungi protein tinggi adalah jagung. Kerana 100 gram jagung manis mengandungi 3.3 protein, sementara satu tongkol mengandungi 4.68 g protein.

5. Kekacang

Vegetarian dan vegan telah lama menggunakan kacang polong sebagai sumber protein utama mereka. Tidak hairanlah, kerana dalam satu cawan kacang polong, mengandung 7,9 gram protein. Ini adalah jumlah protein yang sama dengan segelas susu.

Sekiranya anda tidak suka makan kacang polong, cubalah memasaknya dan tumbuk seperti kentang tumbuk, dan dijadikan lauk untuk makanan utama anda.