Kesihatan Warga Emas

8 Petua untuk Memelihara Kesihatan Fizikal dan Mental untuk Warga Emas

Fungsi badan akan merosot seiring bertambahnya usia. Proses penuaan umumnya bermula dengan munculnya kedutan, kemudian perlahan sistem kekebalan tubuh mulai lemah, menjadikannya lebih mudah diserang penyakit. Namun, anda tidak perlu risau kerana penuaan tidak dapat dihentikan tetapi dapat diperlahankan. Walaupun anda berusia 60-an, anda masih boleh menjalani kehidupan yang sihat dan sihat. Ayuh, ikuti petua ini untuk menjaga kesihatan orang tua (warga tua).

Kepentingan menjaga kesihatan warga tua

Apabila anda semakin tua, itu tidak bermakna anda tidak perlu lagi memperhatikan keadaan kesihatan dan mental. Kerana, setiap manusia berhak memiliki peluang untuk hidup sihat dalam jangka masa yang lama. Ini juga berlaku bagi anda yang telah memasuki usia tua.

Semasa anda meningkat usia, anda juga mengalami pelbagai perubahan, baik dari segi fizikal dan mental. Oleh itu, anda mungkin perlu membuat penyesuaian gaya hidup agar kesihatan anda sebagai orang tua terjaga.

Penyesuaian gaya hidup yang betul juga dapat membantu anda mencegah pelbagai penyakit serius, termasuk diabetes, penyakit jantung, hingga barah. Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan orang tua, seperti yang berikut.

8 cara untuk menjaga kesihatan warga tua

Berikut adalah beberapa penyesuaian gaya hidup yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan orang tua:

1. Kekal aktif

Memasuki usia tua, anda mungkin menghabiskan lebih banyak masa di rumah daripada melakukan aktiviti luar. Sebenarnya, bersenam dan bersenam dapat menjaga kesihatan orang tua secara fizikal dan mental.

Sebenarnya, aktif dan bersenam secara teratur bukan hanya menjaga kesihatan orang tua, tetapi juga meningkatkan jangka hayat. Oleh itu, walaupun anda telah memasuki usia tua, itu tidak bermakna anda boleh berhenti aktif.

Selain itu, senaman secara teratur juga dapat membantu anda mengelakkan pelbagai penyakit serius hingga kecacatan yang biasanya hanya muncul pada usia tua. Walau bagaimanapun, penting untuk menyesuaikan jenis dan intensiti latihan dengan keadaan badan. Beberapa faedah bersenam untuk kesihatan orang tua, iaitu:

 • Meningkatkan imuniti.
 • Meningkatkan pengeluaran endorfin, yang dapat mengurangkan tekanan.
 • Mengekalkan berat badan yang normal.
 • Meningkatkan kekuatan tulang.

Malah senaman juga baik untuk kesihatan otak orang tua. Seiring bertambahnya usia, fungsi otak merosot, jadi lebih mudah bagi orang tua untuk melupakan. Penyakit yang menyerang sistem saraf pusat juga berkembang, seperti penyakit Alzheimer, demensia vaskular, atau penyakit Parkinson.

Waktu senaman yang sesuai untuk warga tua ialah 30 minit sehari, lima hari seminggu. Anda tidak perlu melakukannya dengan segera selama 30 minit, tetapi anda boleh membaginya menjadi dua atau tiga waktu yang berlainan dalam sehari.

Pilihan sukan untuk warga emas

 • Berenang, menari, berjalan pantas, dan berbasikal dapat membantu menjaga kesihatan jantung dan paru-paru anda.
 • Mengangkat berat, naik dan turun tangga, setinggan dapat mengekalkan kekuatan otot dan kepadatan tulang.
 • Mengimbangkan senaman, untuk membantu badan kekal seimbang dan tidak mudah jatuh.
 • Yoga dan regangan membantu badan anda menjadi lebih fleksibel.

Menjaga badan tetap aktif dapat melambatkan proses penuaan sel otak dan tisu, sekaligus mengurangkan risiko penyakit otak. Selain sukan, warga tua masih boleh aktif dengan melakukan aktiviti lain, seperti berkebun, bermain dengan cucu, atau membuat kraftangan.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Adakah anda tahu bahawa berat badan berlebihan atau gemuk meningkatkan risiko anda menghidap penyakit serius? Ini juga berlaku untuk orang yang sudah tua. Oleh itu, mengekalkan berat badan yang ideal juga bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan orang tua.

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan biasanya mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih besar, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, strok, jenis barah tertentu, gangguan tidur, dan osteoartritis.

Walau bagaimanapun, pada orang tua, berat badan di bawah had normal juga tidak baik. Sebabnya, orang tua dengan berat badan kurang dari bilangan ideal mempunyai kadar kematian lebih tinggi daripada orang tua yang gemuk atau mempunyai berat badan normal. Ini terutama berlaku pada wanita yang sudah berumur.

Tubuh yang terlalu kurus pada orang tua boleh menjadi gejala penyakit serius atau tanda bahawa badan semakin lemah. Oleh itu, anda perlu menyesuaikan diet agar berat badan anda tetap normal, tidak terlalu gemuk atau terlalu kurus.

Anda boleh membincangkannya dengan doktor anda untuk mengetahui berapa jumlah berat orang tua yang sesuai. Selain itu, berunding dengan cara yang betul untuk mengatur diet dan aktiviti yang dapat membantu menurunkan atau menambah berat badan sebagai orang tua.

3. Makan makanan yang sihat

Gaya hidup sihat seterusnya untuk orang tua adalah membiasakan diri dengan makan makanan yang sihat agar kesihatan orang tua terjaga. Bukan hanya itu, diet yang sihat dan seimbang juga baik untuk menjaga kesehatan, meningkatkan tenaga, dan mencegah penyakit orang tua.

Diet yang sihat untuk orang tua rendah lemak jenuh dan tinggi buah-buahan, sayur-sayuran, ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3, biji-bijian, dan produk tenusu rendah lemak.

Bukan hanya itu, untuk menjaga kesihatan sebagai orang tua, anda mesti minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Selain minum air mineral, anda masih boleh minum teh, kopi, jus buah, asalkan tidak mengandung terlalu banyak gula. Anda harus mengelakkan minuman yang terlalu sejuk dan manis.

Supaya makanan yang anda makan terjamin, lebih baik mengisi masa lapang untuk membuat menu makanan yang sihat dan juga memasaknya sendiri. Jangan lupa menambah rempah untuk menambahkan rasa pada makanan yang anda mahu makan.

4. Memastikan masa rehat yang mencukupi

Cukup banyak orang tua yang mula mengalami gangguan tidur, seperti insomnia, mengantuk pada siang hari, dan sering bangun di tengah malam. Namun, meningkatnya usia tidak semestinya menyebabkan risiko gangguan tidur meningkat.

Oleh itu, cubalah mengamalkan tabiat tidur yang sihat untuk memastikan anda mendapat tidur yang cukup dan berkualiti. Ini tentunya bertujuan untuk menjaga kesihatan anda sebagai orang tua.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anda tidur lena, termasuk:

 • Matikan televisyen atau pelbagai alat anda sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur.
 • Elakkan lampu yang terlalu terang dan gunakan lampu malam dengan watt rendah.
 • Pastikan bilik anda mempunyai suhu bilik yang rendah, tenang dan gelap.
 • Elakkan aktiviti di dalam bilik, terutama di tempat tidur, seperti bekerja, menonton televisyen, atau menggunakan komputer riba dan telefon pintar. Gunakan hanya untuk tidur sehingga otak segera mengirimkan isyarat untuk tidur ketika anda sedang tidur.
 • Elakkan memasang jam dinding atau jam meja di bilik tidur anda, kerana cahaya dan suara dapat meningkatkan kegelisahan dan menyukarkan anda tidur.

5. Menjaga hubungan baik dengan orang lain

Seiring bertambahnya usia, salah satu cabaran orang tua adalah menjaga hubungan atau hubungan dengan orang lain, terutama rakan sebaya. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi, mulai dari berhenti kerja, menderita penyakit serius, hingga kematian satu demi satu teman sebaya.

Sebenarnya, menjalin hubungan baik dengan orang lain adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan orang tua. Oleh itu, luaskan hubungan anda dengan orang lain. Anda boleh berkawan dan bergaul dengan orang yang berumur atau lebih muda.

Cuba bersosial dengan banyak orang, seperti ahli keluarga, jiran tetangga, atau sertai pelbagai komuniti yang sesuai dengan minat dan bakat anda sehingga anda dapat bertemu orang baru.

Menjalin lebih banyak rakan dan menjalin hubungan baik dengan mereka dapat membantu anda mengelakkan diri daripada merasa kesepian, pelbagai gangguan mental, atau kesukaran lain yang mungkin timbul ketika anda meningkat usia.

6. Pastikan ingatan anda kuat

Bukan hanya badan anda, otak anda juga memerlukan senaman untuk terus aktif. Tujuannya adalah untuk menjaga kesihatan otak dan ingatan orang tua yang kuat. Bukan hanya itu, melatih otak untuk terus aktif juga berguna untuk mencegah penurunan kognitif dan gangguan ingatan pada orang tua.

Semakin aktif anda, semakin tajam otak dan ingatan anda. Ini sangat penting bagi orang tua yang merasakan pekerjaan mereka tidak lagi mencabar, atau bagi mereka yang telah bersara.

Terdapat banyak aktiviti yang dapat anda lakukan untuk melatih ketajaman memori dan kemampuan otak anda untuk berfikir, seperti bermain teka-teki atau teka-teki silang kata pada masa lapang. Juga, cubalah melakukan aktiviti baru dan berbeza setiap hari.

Di samping itu, anda juga dapat melatih ingatan anda untuk tetap kuat dengan mengambil jalan yang berbeza semasa berjalan pagi, hanya dengan menggosok gigi menggunakan tangan yang lain. Meningkatkan jenis aktiviti yang anda lakukan setiap hari sangat baik dalam membantu mempertajam ingatan, terutama bagi orang tua.

7. Lakukan pemeriksaan kesihatan dan minum ubat secara berkala

Sumber: Penuaan di Tempat

Peningkatan usia didapati meningkatkan risiko mengalami pelbagai penyakit. Tidak hairanlah orang tua sangat mudah terkena pelbagai penyakit serius. Penyebab yang paling biasa adalah sistem imun yang lemah. Oleh itu, untuk menjaga kesihatan, warga tua perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor.

Ini supaya orang tua dan ahli keluarga yang lain dapat memantau keadaan kesihatan mereka secara berkala. Dengan cara itu, jika ada gejala tertentu, orang tua dan keluarga mereka dapat segera melakukan pemeriksaan lebih lanjut atau mengambil tindakan.

Sebabnya, semakin lama keadaan orang tua didiagnosis dan mendapat rawatan, semakin teruk keadaan tubuhnya. Ini tentunya boleh menyukarkan rancangan proses rawatan.

Semasa rawatan, anda harus memperhatikan kemajuan kesihatan orang tua. Di samping itu, adalah rutin mengambil ubat mengikut cadangan dan preskripsi dari doktor. Sekiranya penggunaan ubat menyebabkan kesan sampingan, berjumpa doktor untuk menggantikannya dengan ubat lain.

8. Jalani kehidupan yang bahagia

Menurut HelpGuide, salah satu resipi hidup sihat untuk orang tua yang sering diabaikan adalah menjalani kehidupan yang bahagia. Cari kebahagiaan dalam perkara-perkara kecil di sekeliling anda. Bersyukurlah dengan kewujudan orang yang mengambil berat tentang anda, serta keadaan apa pun yang anda hadapi ketika ini.

Ini mungkin terdengar sangat mudah, tetapi perubahan dalam hidup anda dan banyak kerugian yang anda alami dapat menguji anda untuk melupakan bagaimana rasanya bahagia dan bersyukur. Masalahnya, terlalu terbawa-bawa dengan kesedihan dapat membuat anda tertekan dan tertekan.

Kedua-dua perkara ini berpotensi tinggi untuk mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental. Oleh itu, menjalani kehidupan yang bahagia dan bersyukur dapat menolong anda untuk menenangkan fikiran dan hati. Dengan cara itu, anda tidak mudah sedih, stres, dan tertekan, sehingga kesihatan fizikal dan mental anda terjaga.