Keibubapaan

Mengapa bayi suka menggigit putingnya dan bagaimana mengatasinya?

Semasa perkembangan bayi, terdapat masalah ketika menyusu yang biasanya dirasakan oleh kebanyakan ibu, iaitu ketika bayi sudah mula menggigit puting. Keadaan ini cukup memarahi kerana menyebabkan kesakitan, luka, dan lecet tetapi mesti menahannya agar si kecil anda masih boleh mendapatkan susu ibu. Apa yang menyebabkan bayi menggigit puting dan bagaimana mengatasinya?

Mengapa bayi suka menggigit putingnya?

Penyusuan susu ibu dapat memberi manfaat untuk ibu dan bayi. Beberapa faedah untuk anak kecil anda adalah memenuhi keperluan pemakanan, meningkatkan kecerdasan, dan menjaga sistem imun.

Namun, memetik dari Kesihatan Wanita, ada juga cabaran dari penyusuan susu ibu yang kadang-kadang menyukarkan ibu untuk merasa tertekan.

Contohnya, mengalami pengeluaran susu yang berkurangan hingga masalah si kecil yang suka menggigit puting.

Tidak ada sebab yang pasti mengapa bayi melakukan ini. Walau bagaimanapun, adalah perkara biasa bagi bayi untuk menggigit puting ibu dalam situasi berikut.

1. Gigi

Umur sekitar 4 hingga 6 bulan adalah fasa tumbuh gigi atau tumbuh gigi yang merupakan perjuangan untuk seorang ibu. Ketika bayi sedang tumbuh gigi, gusi menjadi bengkak dan menyakitkan sehingga dia lebih cerewet daripada biasa.

Oleh itu, bayi suka menggigit sesuatu termasuk puting untuk mengurangkan kesakitan yang dirasakannya. Sebilangan besar ibu menyedari bahawa gigitan ini tidak berlaku ketika gigi keluar dari gusi.

2. Mencari perhatian

Sebab lain bayi suka menggigit puting adalah sebagai bentuk protes kerana ibu tidak menumpukan seluruh perhatiannya untuk menyusui.

Contohnya, ibu melakukannya semasa bekerja, berbual, memanggil seseorang, menonton dan sebagainya. Oleh itu, dia juga cuba menggigit untuk menarik perhatian anda kembali kepadanya.

3. Rasa kesal

Ibu mungkin perlu menyusukan bayi di tempat yang terlalu sesak sehingga membuatnya merasa tidak selesa atau terganggu. Tidak seperti ketika bayi baru lahir, dalam tempoh perkembangannya anak mulai memperhatikan persekitarannya.

Apabila dia merasa terganggu, ada kemungkinan dia memberi tanda dengan menggigit puting ketika menyusu.

4. Terlalu lapar

Pada awal menyusu, biasanya susu mengalir dengan banyak sehingga bayi menyusu dengan mudah. Ini juga menjadikan kandungan susu berkurang dan tidak seberat sebelumnya.

Bagi bayi yang sangat lapar, ini boleh membuatnya tidak sabar dan jengkel kerana dia menggigit puting susu secara tidak sengaja.

Ini juga merupakan tanda bahawa ibu perlu menukar bahagian payudara atau memberikan susu ibu dari botol.

5. Kedudukan penyusuan yang tidak betul

Posisi penyusuan yang tidak sesuai untuk bayi juga boleh membuatnya menggigit puting. Salah satunya ketika dia harus menekuk lehernya dalam keadaan tidak selesa.

Lebih-lebih lagi, ketika dia mulai tumbuh dan berkembang sehingga posisi sling sebelumnya membuatnya merasa tidak selesa.

6. Hidungnya tersumbat

Selsema, selesema, dan hidung tersumbat boleh menyukarkan bayi melakukan sesuatu selak atau lampiran payudara ibu. Ini juga menyukarkan penyusuan susu ibu.

Kesukaran menyusui ini juga berlaku kerana dia tidak dapat bernafas dan mengunci puting seperti biasa. Oleh itu, bayi secara tidak sengaja menggigit puting kerana kecewa.

7. Biasakan botol

Kemungkinan anak kecil anda menjadi lebih terbiasa dengan penyusuan menggunakan pacifier atau botol susu. Keadaan ini menjadikannya lebih terbiasa menggigit hujung botol, termasuk semasa tumbuh gigi.

Semasa ibu menyusui payudaranya, si kecil tidak menyedari bahawa dia menggigit puting.

8. Tanda-tanda penyusuan selesai

Biasa melihat orang dewasa bergurau dengannya, dia juga boleh bergurau dengan ibunya semasa proses penyusuan. Jenaka ini dilakukan oleh bayi dengan menggigit puting dan juga tanda bahawa dia sudah selesai.

Cara mengatasi bayi yang suka menggigit puting

Tidak biasa jika pada awalnya bayi menggigit puting, ibu menjadi terkejut dan menjerit. Tidak jarang, si kecil juga terkejut dan akhirnya menangis.

Sekiranya salah satu masalah penyusuan ini berulang, berikut adalah cara untuk mengatasinya dan perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa.

 • Lepaskan penghisap bayi dari payudara, kemudian katakan dengan lembut dan tegas "jangan menggigitnya, dek".
 • Lakukan beberapa kali sehingga dia faham bahawa tidak boleh menggigit puting.
 • Perhatikan kedudukan penyusuan sehingga dapat mengikat dengan betul.
 • Beri perhatian sepenuhnya semasa proses penyusuan.
 • Pilih tempat yang selesa dan tenang agar bayi tidak terganggu.
 • Beri mainan tumbuh gigi sejuk sebelum dan selepas memberi makan.
 • Pujilah dia jika dia tidak menggigit putingnya ketika dia selesai memberi makan.

Merawat lepuh pada puting

Malangnya, dalam beberapa kes, ibu tidak dapat mengelakkan saat bayi menggigit puting. Gigitan yang tidak hanya sekali ini boleh menjadikan puting menjadi sakit dan sakit.

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk merawat luka dan lecet pada puting susu.

 • Bersihkan puting dengan air masin atau garam untuk mempercepat penyembuhan.
 • Sapukan krim puting khas untuk merawat lepuh atau luka.
 • Sapukan susu ibu ke puting susu sebelum dan selepas memberi makan bayi.
 • Terus menyusukan anak anda untuk mempercepat penyembuhan lepuh.
 • Sekiranya lecet sangat teruk, cubalah memberi makan bayi di bahagian payudara yang lain.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌