Penyakit berjangkit

Sweden bergantung pada kekebalan kawanan untuk memerangi COVID-19, Hasilnya?

le = "font-weight: 400;">Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Berbeza dengan kebanyakan negara yang melaksanakan lockdown, Sweden adalah satu-satunya negara yang bergantung imuniti kawanan untuk menangani wabak COVID-19. Negara ini membenarkan perniagaan dibuka dan tidak mendorong warganya tinggal di rumah.

Strategi imuniti kawanan atau kekebalan kawanan dipercayai melindungi orang Sweden yang berisiko dijangkiti COVID-19. Anders Tegnell, ahli epidemiologi dari Badan Kesihatan Awam Sweden, bahkan menyatakan bahawa sekitar 20% populasi Stockholm sekarang kebal terhadap COVID-19. Adakah betul?

Apa itu imuniti kawanan ?

Kekebalan kawanan adalah keadaan apabila kebanyakan orang dalam kumpulan kebal terhadap penyakit tertentu. Kekebalan ini secara amnya berlaku untuk penyakit berjangkit seperti cacar, polio, beguk, hingga COVID-19.

Kekebalan kawanan dapat melindungi orang yang tidak mempunyai kekebalan dari penyakit berjangkit tertentu. Sebagai contoh, jika sebahagian besar penduduk daerah A kebal terhadap virus cacar, mereka tidak akan dijangkiti cacar atau menularkan penyakit ini kepada penduduk yang tidak kebal.

Penduduk dikatakan mempunyai imuniti kawanan sekiranya 70-90% warganya kebal terhadap penyakit. Jumlahnya ditentukan oleh seberapa cepat penyakit ini merebak. Semakin banyak orang yang kebal, lebih baik untuk kumpulan.

Terdapat dua cara untuk dicapai imuniti kawanan . Cara pertama adalah vaksinasi. Vaksin mengandungi kuman yang dilemahkan. Setelah memasuki badan, biji ini akan memprovokasi pembentukan imuniti, tetapi tidak sampai membuat anda sakit.

Cara kedua adalah pulih dari penyakit. Inilah yang diterapkan Sweden imuniti kawanan untuk mencapai akhir wabak COVID-19. Setelah pulih, badan akan mendapat imuniti agar tidak dijangkiti kali kedua.

Adakah Sweden sudah kebal terhadap COVID-19?

Pihak berkuasa kesihatan Sweden cukup yakin bahawa Stockholm, ibu negara Sweden, akan berjaya imuniti kawanan pada akhir bulan Mei. Mereka percaya bahawa 60% imuniti penduduk mencukupi untuk mencegah penyebaran COVID-19.

Bagaimanapun, Tegnell menyatakan sebaliknya. Menurut siasatan setakat ini, kadar imuniti Stockholm masih kurang daripada 30 peratus. Laporan terbaru juga menyatakan bahawa hanya 7.3% penduduk Stockholm mempunyai antibodi untuk melawan COVID-19.

Kajian itu juga mendapati bahawa kematian akibat COVID-19 di Sweden adalah 39.57 per 100,000. Angka ini lebih tinggi daripada Amerika Syarikat (30.02 per 100,000) di mana jumlah kes sekarang adalah yang tertinggi di seluruh dunia.

Berbanding dengan negara jirannya, Norway (4,42 per 100,000) dan Finlandia (5,58 per 100,000), angka kematian di Sweden berpuluh kali lebih tinggi. Kedua-dua negara ini melaksanakan penutupan dan penyekatan dengan ketat untuk mengurangkan kadar kematian.

Perjalanan Sweden untuk dicapai imuniti kawanan terhadap COVID-19 masih sangat panjang. Strategi imuniti kawanan memang berkesan untuk penyakit berjangkit yang tidak terlalu mematikan. Masalahnya, jumlah kematian akibat COVID-19 masih belum dapat dipastikan.

COVID-19 juga menyebabkan komplikasi berbahaya, dari radang paru-paru, kerosakan paru-paru, hingga kegagalan organ yang boleh membawa maut. Tanpa langkah pencegahan, pesakit COVID-19 akan meluap di hospital sehingga pesakit yang mengalami komplikasi tidak dapat mendapatkan rawatan intensif.

Sebagai tambahan, virus tertentu kadang-kadang bermutasi sehingga kekebalan yang sudah terbentuk hanya dapat bertahan buat sementara waktu. Virus selesema, termasuk coronavirus, misalnya, bermutasi setiap tahun sehingga anda perlu mendapat selesema sekali setahun.

Sekiranya SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19 juga bermutasi dengan cara yang sama, imuniti kawanan ia hanya boleh menjadikan anda kebal selama beberapa bulan atau tahun. Walau bagaimanapun, anda tidak akan kebal selamanya.

Kekebalan kawanan mungkin berkesan dalam beberapa kes, tetapi Sweden ketika ini menangani COVID-19 yang belum difahami sepenuhnya. Sekiranya tidak seimbang dengan langkah pencegahan dan jarak fizikal, risiko penularan dan kematian tentunya akan lebih besar.

Berhati-hatilah dengan Risiko Penularan COVID-19 di Kenderaan Awam

Bolehkah Indonesia mencapai imuniti kawanan ?

Sehingga kini, tidak ada vaksin untuk COVID-19. Penyelidik di seluruh dunia masih menguji puluhan calon vaksin COVID-19 untuk mencari yang terbaik. Oleh itu, pembentukan imuniti kawanan dengan vaksinasi belum dapat dilakukan.

Jangkau imuniti kawanan Cara Sweden tidak kelihatan seperti pilihan yang tepat. Sebabnya, jumlah kes dan kematian di Indonesia masih meningkat setiap hari walaupun dengan sekatan sosial berskala besar (PSBB).

Tanpa sekatan, jumlah positif di Indonesia dapat meroket melebihi kemampuan rumah sakit. Ini tentunya berbahaya bagi kumpulan berisiko seperti orang tua, orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, dan mereka yang mempunyai morbiditi bersama.

Penyelidik masih perlu membuat vaksin COVID-19 dan mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini sebelum dapat menular imuniti kawanan dengan cara yang selamat. Pada masa ini, langkah yang boleh anda lakukan adalah mencuci tangan, memohon jarak fizikal , dan menjaga kesihatan untuk mencegah penularan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌