Kesihatan

Hospital Alternatif di Pulau Pinang •

Hospital di Pulau Pinang telah lama dikenali sebagai tempat rawatan alternatif bagi orang Indonesia. Terdapat pelbagai alasan yang membuat orang memilih untuk melakukan rawatan di sana. Bermula dari akses mudah, doktor berpengalaman, dan kos perubatan yang berpatutan.

Selain itu, ada sejumlah rumah sakit yang menawarkan kemudahan, layanan, dan alat canggih untuk mengobati penyakit tertentu.

Memilih hospital untuk rawatan di Pulau Pinang

Sukar untuk menentukan hospital yang tepat semasa anda merancang untuk menjalani rawatan di Pulau Pinang. Setiap hospital mempunyai kelebihan tersendiri dalam merawat pesakit. Agar anda tidak lagi ragu-ragu, ketahui 5 pilihan hospital yang dapat menjadi alternatif bagi masyarakat Indonesia.

1. Hospital Pulau

Pulau Hospital menyediakan perkhidmatan doktor profesional yang pakar dalam bidangnya. Bermula dari pakar ortopedik, pakar onkologi, pakar gastroenterologi dan hepatologi, pakar ENT, pakar oftalmologi, pakar kardiologi, pakar bedah, pakar neurologi, serta pakar obstetrik dan ginekologi.

Lokasi Pulau Hospital di pusat bandar Georgetown Pulau Pinang juga memudahkan pesakit untuk sampai ke hospital. Di sekitar hospital, terdapat juga banyak hotel, mulai dari hotel bajet hingga hotel bintang 5 dan tempat makan sehingga pesakit dan keluarganya cukup selesa tinggal selama proses rawatan. Walaupun di hospital itu sendiri, ada kantin yang dibuka pada waktu makan tengah hari.

Island Island menangani kes seperti sakit tulang belakang, jantung, pencernaan, mata, dan saraf. Perlu diingat, kerana hospital ini cukup ramai, pesakit mesti cukup sabar ketika beratur untuk berjumpa dengan doktor yang dimaksudkan.

2. Gleneagles Pulau Pinang

Gleneagles Penang (dahulunya Pusat Perubatan Gleneagles) adalah satu daripada dua hospital di Pulau Pinang yang mempunyai sijil JCI dari Amerika, yang menunjukkan bahawa perkhidmatan perubatan di Gleneagles cukup baik.

Ditubuhkan pada tahun 1973, Gleneagles dapat menangani kes seperti barah, penyakit jantung (orang dewasa dan kanak-kanak), saraf, sakit tulang belakang, dan mata.

Tepat di sebelah hospital Gleneagles terdapat beberapa hotel dan restoran atau gerai makanan sehingga pesakit dapat berjalan-jalan ke hospital.

3. Hospital Adventist Pulau Pinang

Penang Adventist Hospital juga pakar dalam merawat masalah jantung. Hospital telah melakukan lebih daripada 550 pembedahan jantung dalam setahun. Pesakit yang dirawat bermula dari bayi baru lahir hingga orang tua.

Semua hospital di Pulau Pinang mempunyai pejabat perwakilan di Indonesia untuk membantu pesakit yang ingin mendapatkan rawatan kecuali Advent. Oleh itu, jika ada pesakit yang ingin mendapatkan rawatan di sini, untuk mendapatkan maklumat mengenai hospital, cadangan doktor, dan lain-lain, mereka mesti menghubungi hospital secara langsung.

4. Pusat Pakar Loh Guan Lye

Hospital Loh Guan Lye di Pulau Pinang, memiliki layanan kesihatan mulai dari pencegahan, diagnosis, hingga perawatan untuk berbagai jenis penyakit. Hospital Loh Guan Ye pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi, serta pakar kesuburan.

Hospital ini menyediakan perkhidmatan untuk memeriksa kesuburan, kaunseling, dan IVF (persenyawaan in vitro).

Selain itu, Loh Guan Lye juga merawat pelbagai penyakit kronik mulai dari pelbagai jenis barah, barah payudara, gangguan jantung, audiologi, serta pemakanan dan dietetik.

5. Hospital Kanser Gunung Miriam

Gunung Miriam adalah hospital bukan untung ( bukan untung ) yang secara khusus merawat pesakit barah pasca operasi. Oleh itu, pesakit yang telah menjalani pembedahan membuang sel barah, boleh pergi ke hospital ini untuk meneruskan rawatan kemoterapi atau radioterapi.

Lokasi Gunung Miriam terletak jauh dari pusat bandar, jadi ia membantu pesakit untuk berehat dengan tenang semasa proses rawatan.

Jadi dari lima hospital di atas, hospital mana yang harus saya pergi? Ini adalah persoalan bagi setiap pesakit, terutama bagi mereka yang hanya ingin mendapatkan rawatan di Pulau Pinang. Jawapannya bergantung pada keperluan dan keadaan pesakit. Untuk mendapatkan cadangan hospital dan doktor di Pulau Pinang, pesakit atau keluarga boleh menghubungi pejabat perwakilan hospital di Indonesia.