Keibubapaan

Peluh Sejuk pada Bayi: Gejala, Punca, Rawatan |

Keringat sejuk juga boleh berlaku pada bayi, sama seperti orang dewasa pada umumnya. Walaupun penampilan peluh adalah proses keadaan badan yang normal, apa sebenarnya yang menyebabkan anak anda mengalami peluh sejuk? Adakah peluh sejuk pada bayi ini berbahaya? Berikut adalah penjelasan lengkap yang mesti diketahui oleh ibu bapa.

Apakah peluh sejuk pada bayi?

Dalam beberapa minggu pertama, kebanyakan bayi baru lahir tidak dapat mengeluarkan peluh dari badan kerana kelenjar peluh tidak berfungsi sepenuhnya.

Namun, setelah kelenjar peluh berfungsi, tidak hairanlah anda sudah dapat merasakan pakaian anda basah dengan peluh ketika cuaca panas.

Ada kalanya ibu bapa merasakan peluh sejuk pada anak kecil mereka. Ini adalah keadaan yang berlaku secara tiba-tiba sehingga badan si kecil anda merasa lebih sejuk daripada biasa.

Memetik dari Medline Plus, sindrom peluh sejuk adalah keadaan yang dicirikan oleh masalah dengan suhu badan.

Sebenarnya, peluh juga berfungsi untuk mengawal suhu badan. Apabila air dalam peluh menguap, ia juga menjadikan permukaan kulit menjadi sejuk.

Walaupun ini perkara biasa, ibu bapa juga perlu waspada kerana bayi yang mengalami peluh sejuk juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lain.

Gejala peluh sejuk pada bayi

Tidak ada gejala atau tanda yang pasti ketika bayi mengalami peluh sejuk. Secara amnya, peluh sejuk adalah sebahagian daripada gejala ketika anak anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu.

Jadi, ada kemungkinan anak anda akan mengalami peluh sejuk biasa atau tanda penyakit.

Contohnya, apabila keadaan peluh sejuk pada anak anda disertai dengan gejala lain, seperti:

  • nafas berat,
  • perubahan warna kulit,
  • demam panas,
  • menggigil, hingga
  • muntah.

Segera bawa anak anda ke doktor apabila anda melihat keadaan yang tidak biasa pada anak anda sehingga dia dapat mendapatkan rawatan dengan segera.

Punca peluh sejuk pada bayi

Keadaan peluh sejuk boleh berlaku pada suhu panas atau sejuk. Selagi anak anda tidak mengalami masalah, ibu bapa perlu mengetahui bahawa ini adalah keadaan biasa.

Walau bagaimanapun, terdapat juga pelbagai keadaan kesihatan lain yang dapat membuat si kecil anda mengalami peluh sejuk, termasuk yang berikut.

1. Sepsis

Sepsis adalah jangkitan yang mempengaruhi sistem di seluruh badan. Penyebab keadaan ini biasanya bakteria, kuman, sehingga cairan ketuban juga dijangkiti.

Ketika mengalami sepsis, gejala yang mungkin timbul adalah demam, pernafasan cepat, perubahan suhu badan, hingga keringat sejuk pada bayi.

2. Jangkitan lain

Selain sepsis, penyebab keringat sejuk pada anak kecil anda juga boleh berlaku disebabkan oleh penyakit berjangkit yang lain.

Ini kerana dalam perkembangan bayi, dia diklasifikasikan sebagai rentan terhadap penyakit tertentu.

Sistem ketahanan badannya tidak berkembang dengan baik untuk melawan bakteria, virus, dan parasit.

3. Kandungan gula rendah

Hipoglikemia adalah keadaan apabila tahap gula dalam darah terlalu rendah. Sebenarnya, glukosa adalah sumber tenaga untuk otak dan badan.

Oleh itu, apabila mengalami keadaan ini, si kecil berpeluh sejuk, kulit menjadi biru, gemetar, dan mengalami masalah pernafasan.

4. Kejutan

Ini adalah reaksi badan yang boleh dialami oleh anak kecil anda kerana kecederaan atau situasi tertentu, sehingga berpeluh sejuk.

Apabila anda terkejut, organ anda tidak mendapat cukup oksigen atau darah, jadi badan anda tidak dapat berfungsi dengan optimum.

5. Gangguan pernafasan

Terdapat sebilangan besar penyebab masalah pernafasan pada kanak-kanak dan bayi, yang mengakibatkan keringat sejuk.

Secara amnya, ini berlaku kerana jangkitan, penyakit kronik, ke saluran udara yang tersumbat. Ini bermaksud bahawa bayi anda tidak mendapat cukup oksigen ke paru-paru.

6. Penyakit jantung kongenital

Keringat sejuk pada bayi juga boleh berlaku kerana penyakit jantung kongenital.

Lebih-lebih lagi, dalam keadaan ini dia sering mengalami peluh kerana badan bekerja lebih kuat untuk mengepam darah.

Kemudian, anak anda juga mungkin mengalami keadaan lain seperti warna kulit menjadi biru untuk bernafas lebih cepat tetapi lebih pendek.

Cara mendiagnosis peluh sejuk pada bayi

Sama seperti gejala peluh sejuk pada bayi, doktor akan melakukan pemeriksaan terlebih dahulu untuk melihat apakah punca keadaan ini.

Setelah melakukan beberapa siri ujian, doktor hanya dapat mendiagnosis penyebab anak kecil anda mengalami peluh sejuk yang berkaitan dengan penyakit tertentu.

Rawatan peluh sejuk pada bayi

Rawatan dan penjagaan anak kecil anda yang berpeluh sejuk juga bergantung kepada penyebabnya.

Walau bagaimanapun, ibu bapa juga boleh melakukan pertolongan cemas apabila mereka merasakan keadaan ini pada anak kecil mereka.

  • Periksa terlebih dahulu suhu badan bayi anda.
  • Cubalah menukar pakaian mengikut suhu badannya dan untuk mengelakkan panas.
  • Beri susu atau susu ibu supaya cecair di dalam badan tetap dipenuhi sehingga dapat mengelakkan dehidrasi.

Sekiranya dalam beberapa jam suhu badan anak tetap normal dan tidak ada peluh sejuk pada bayi, anda boleh merasa lega.

Sebaliknya, jika anak anda mengalami hejala atau tanda-tanda lain, anda harus segera membawanya ke doktor.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌