Gigi dan Mulut

Pendakap Boleh Membuat Gigi Kuning, Betul atau Palsu?

Setelah popular di kalangan orang muda, pendakap gigi terbukti menjadi salah satu kaedah paling berkesan untuk memperbaiki struktur gigi. Walaupun terpaksa menghabiskan banyak wang dan menahan kesakitan untuk masa yang lama, banyak orang berpuas hati dengan kesan rawatan pendakap gigi. Malangnya, banyak yang mengatakan bahawa rawatan sanggur juga boleh menjadikan gigi menjadi kuning. Adakah betul?

Adakah benar pendakap gigi boleh menjadikan gigi berwarna kuning?

Menjelang akhir rawatan dengan pendakap gigi, pastinya tidak sabar untuk bebas dari kesakitan yang sering membuat anda terseksa ketika makan. Anda juga ingin melihat wajah baru dengan gigi yang lebih kemas. Tetapi sebaliknya, anda menghadapi masalah baru, iaitu gigi yang kelihatan lebih kuning setelah pendakap dilepas.

Bukan hanya anda, ini juga berlaku pada banyak orang yang baru selesai menjalani rawatan. Kadang-kadang, gam dari penggunaan pendakap juga tertinggal di gigi. Walaupun masalah ini agak biasa, gigi menguning pasti akan mengurangkan keyakinan diri anda.

Pendakap gigi sering dituduh sebagai dalang di sebalik pudar gigi anda. Sebenarnya, penyebab gigi kuning bukanlah sapu yang anda pakai. Cara membersihkan gigi semasa memakai pendakap gigi adalah faktor utama yang boleh mempengaruhi penampilan gigi anda.

Apabila anda memutuskan untuk memakai kawat gigi, anda juga harus bersiap sedia menghadapi semua akibatnya, termasuk lebih banyak aktiviti membersihkan gigi rumit dan akan memakan masa lebih lama.

Gigi kuning disebabkan oleh penumpukan plak dari sisa makanan yang terperangkap di antara wayar dan pendakap pendakap. Plak adalah lapisan bakteria tanpa warna yang mula terbentuk di gigi anda semasa anda makan dan minum.

Plak bergabung dengan gula dari makanan untuk menghasilkan asid yang dapat memecah mineral di gigi anda. Penipisan mineral akan memberi kesan pada cara permukaan gigi memantulkan cahaya. Ini kemudian boleh menyebabkan bintik-bintik putih pada gigi. Plak juga meningkatkan risiko jangkitan dan kerosakan gusi seperti rongga.

Sekiranya tidak dibersihkan, plak akan mengeras menjadi tartar atau tartar yang boleh menumpuk dalam masa 24 jam. Tartar inilah yang menjadikan gigi anda kelihatan kuning atau coklat seolah-olah mereka ternoda. Setelah dilapisi, tartar tidak dapat dikeluarkan hanya dengan sikat biasa, jadi anda harus pergi ke doktor untuk mengeluarkannya.

Cara mencegah gigi kuning selepas rawatan pendakap gigi

Sekiranya anda masih memakai pendakap dan tidak mahu gigi menjadi kuning selepas itu, berikut adalah beberapa perkara yang harus anda lakukan.

Bersihkan gigi dengan cara yang betul

Membersihkan gigi dengan hanya berus biasa tentu saja tidak mencukupi jika anda menggunakan pendakap gigi. Terdapat beberapa langkah yang harus anda ambil sekiranya anda ingin memastikan gigi anda benar-benar bersih dari serpihan makanan.

Pertama, gunakan teknik flossing. Mulakan dengan memotong benang dan kemudian selipkan benang di ruang antara gigi dan pendakap. Gerakkan benang perlahan ke atas dan ke bawah, pastikan anda membuang serpihan di setiap sisi gigi dan pendakap. Setelah selesai, angkat benang dengan lembut dan jangan tarik.

Kedua, gosok gigi dengan sikat lembut. Berus dengan gerakan bulat ke atas setiap gigi dengan pendakap dari atas ke bawah. Untuk berus gigi yang digunakan, mungkin doktor akan memberi anda cadangan berus yang betul.

Ketiga, pastikan gigi anda bebas dari kotoran lagi dengan menggunakan proxabrush atau berus kecil yang kelihatan seperti pokok Krismas. Luncurkan berus dari atas ke bawah dan kemudian gosokkan lembut pada setiap sisi pendakap beberapa kali.

Elakkan makanan dan minuman yang menjadikan gigi anda kuning

Sebilangan makanan mesti terhad dalam penggunaannya agar tidak membuat gigi menjadi kuning, terutamanya jika anda menggunakan pendakap gigi.

Sebaliknya, kurangkan pengambilan makanan dengan tekstur melekit seperti karamel, gula-gula, dan permen karet. Dikhuatiri makanan jenis ini akan melekat pada permukaan gigi dan di antara wayar. Membersihkannya juga lebih sukar daripada jenis sisa makanan yang lain.

Tidak digalakkan mengambil makanan dan minuman yang mempunyai kandungan gula tinggi seperti soda. Gula boleh mencetuskan demineralisasi yang menjadikan gigi anda lebih rentan terhadap pertumbuhan tartar dan rongga.