Gigi dan Mulut

Sialadenitis (jangkitan kelenjar air liur) boleh berlaku kerana dehidrasi

Keadaan mulut kering akibat dehidrasi boleh memberi kesan buruk kepada kelenjar air liur di mulut dan menjadi faktor peningkatan penyakit yang menyerang kelenjar air liur. Salah satunya adalah jangkitan kelenjar air liur atau sialadenitis. Mengapa begitu dan berbahaya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Apa itu sialadenitis?

Sialadenitis adalah jangkitan yang menyerang salah satu kelenjar air liur utama, kelenjar submandibular. Penyakit ini dapat dikelompokkan menjadi dua jenis, iaitu sialadenitis akut (jangka pendek) dan kronik (jangka panjang), yang sering terjadi pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, bayi yang satu minggu selepas kelahiran juga boleh mendapat penyakit ini.

Sebab dan faktor risiko sialadenitis

Sialadenitis akut disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus dan pelbagai bakteria Strain Streptococcus. Walaupun sialadentitis kronik lebih cenderung disebabkan oleh penyumbatan daripada jangkitan. Penyumbatan berlaku kerana campuran garam, protein dan kalsium karbonat kristal (salivary calculus). Sekiranya terus bertambah teruk ia akan menyebabkan penurunan aliran air liur dan keradangan kronik dan boleh mempengaruhi kelenjar air liur yang lain, iaitu parotid.

Selain itu, dehidrasi dan mulut kering adalah faktor risiko utama untuk sialadenitis. Oleh itu, keadaan ini lebih kerap berlaku pada individu yang sudah sakit atau mengambil ubat yang menyebabkan mulut kering. Terdapat beberapa keadaan perubatan yang juga dapat meningkatkan risiko sialadenitis anda, seperti:

 • Diabetes mellitus
 • Hipotiroidisme
 • Sindrom Sjorgen
 • Sejarah rawatan radiasi oral atau oral

Mengapa mulut kering meningkatkan risiko sialadenitis?

Air liur penting untuk melumasi mulut, membantu menelan, melindungi gigi anda dari bakteria, dan membantu pencernaan makanan. Sekiranya anda mengalami dehidrasi, mulut anda akan menjadi kering secara automatik dan kelenjar air liur anda juga akan mengalami penurunan pengeluaran air liur.

Tanpa aliran air liur, bakteria yang terdapat di kelenjar air liur terkumpul dan boleh menyebabkan jangkitan. Oleh itu, dehidrasi yang menyebabkan mulut kering boleh menjadi faktor peningkatan risiko sialadenitis.

Gejala sialadenitis

Gejala sialadentitis akut boleh merangkumi:

 • Kesakitan dan pembengkakan kelenjar yang terkena, biasanya di bawah dagu
 • Terdapat benjolan lembut di atas kelenjar yang terkena dan kelihatan merah
 • Sekiranya kawasan kelenjar digosok boleh mengeluarkan nanah (abses)
 • Demam atau menggigil

Gejala sialadentitis kronik boleh merangkumi:

 • Sakit di bahagian kelenjar yang terkena ketika makan
 • Bengkak boleh berlaku tetapi boleh mengempis
 • Sakit ketika ditekan

Bagaimana penyakit ini didiagnosis?

Melaporkan dari Verywell.com, diagnosis sialadentitis akut dapat dibuat dengan melihat sejarah perubatan, gejala yang muncul, dan pemeriksaan doktor. Sekiranya doktor anda dapat memperoleh sampel nanah dari kelenjar yang terkena, sampel tersebut boleh dihantar ke makmal untuk menentukan penyebab jangkitan. Maklumat ini berguna dalam menentukan rawatan terbaik.

Sialadentitis kronik didiagnosis dengan cara yang serupa dengan sialadentitis akut, tetapi penekanan lebih lanjut harus diberikan. Pengimejan dengan ultrasound atau CT scan mungkin bermanfaat. Juga apabila diuji oleh doktor jika kelenjar yang terkena dipijat biasanya tidak akan menghasilkan air liur.

Bagaimana ia dirawat dan dicegah?

Untuk rawatan sialadenitis, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik. Di rumah, anda juga boleh memampatkan kulit di atas kelenjar dengan air suam dan kemudian mengurutnya dengan lembut. Dalam kes sialadenitis kronik, pembedahan dapat dilakukan, yaitu membuang kalkulus air liur.

Memulihkan aliran air liur yang betul juga sangat penting dalam rawatan sialadentitis akut. Ini dapat dicapai dengan minum banyak cecair, dan makan, minum, atau menghisap benda-benda yang merangsang aliran air liur, seperti lozenges atau penurunan batuk.

Sekiranya anda sakit dan mengambil ubat-ubatan yang menyebabkan mulut kering, anda perlu berbincang dengan doktor anda tentang menukar ubat lain atau cara lain untuk mengatasi kesan sampingan ini.