Kehidupan yang sihat

Kesihatan Pergigian dan Mulut Dapat Dijaga Dengan Makanan Yang Kaya Dengan Vitamin D

Vitamin D adalah salah satu vitamin penting yang diperlukan oleh tubuh. Fungsi vitamin D antara lain adalah untuk membantu mengekalkan kekuatan tulang dan sistem imun. Tetapi nampaknya, manfaat vitamin D juga tercermin dalam kesihatan gigi dan mulut. Malangnya, kira-kira 50 peratus penduduk dunia dilaporkan kekurangan vitamin D. Apakah peranan vitamin D dalam menjaga gigi dan mulut yang sihat?

Fungsi vitamin D untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut

Tubuh memerlukan pengambilan vitamin D untuk penyerapan kalsium. Kalsium (dengan bantuan fosforus dan mineral lain) memainkan peranan penting dalam membina dan menguatkan tisu gigi dari dalam.

Selain menguatkan gigi, berikut adalah beberapa fungsi vitamin D lain untuk kesihatan gigi dan mulut yang harus anda ketahui:

  • Membantu mempercepat proses penyembuhan rongga.
  • Membantu mencegah radang gusi kerana vitamin D mempunyai sifat anti-radang.
  • Ia bertanggungjawab untuk membuat simenum yang mengikat gigi anda ke tulang di mulut anda.

Seperti disebutkan di atas, vitamin D juga berperanan dalam mengatur sistem kekebalan tubuh. Mulut adalah sarang lembut untuk kuman dan bakteria yang boleh menyebabkan penyakit. Sekiranya pengambilan vitamin D anda mencukupi, ini akan menguatkan sistem imun anda dalam melawan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan gigi dan mulut.

Bukan itu sahaja. Tanpa vitamin D yang mencukupi, tubuh anda juga tidak dapat membentuk sebatian kalsitriol yang mencukupi untuk menyerap kalsium dari makanan. Ini bererti bahawa risiko anda mengalami masalah gigi, terutamanya rongga dan penyakit gusi, mungkin meningkat. Lebih-lebih lagi, gen yang mengawal periodontitis (penyakit gusi) juga diatur oleh reseptor yang dikawal oleh vitamin D.

Sumber vitamin D terbaik

Cahaya matahari adalah sumber vitamin D. yang terbaik. Anda tidak perlu 'membakar' kulit anda selama berjam-jam untuk mendapatkan vitamin ini. Sebabnya ialah kulit yang terkena cahaya matahari dalam waktu yang singkat dapat menghasilkan jumlah vitamin D yang diperlukan oleh tubuh untuk keperluan harian.

Selain cahaya matahari, anda juga boleh mendapatkan vitamin D dari makanan. Beberapa makanan yang mengandungi vitamin D termasuk ikan yang mengandung lemak baik (seperti salmon, tuna, makarel, sardin, dan herring), kuning telur, daging merah, dan sebagainya.

Kunci untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut

Selain pengambilan vitamin D yang mencukupi, ternyata terdapat banyak cara mudah lain yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut, iaitu:

  • Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari ketika anda bangun pada waktu pagi dan sebelum tidur.
  • Gosok gigi dengan perlahan menggunakan berus gigi berasaskan lembut untuk mengelakkan gusi robek dan email gigi terhakis.
  • Gosok gigi sekurang-kurangnya sekali sehari.
  • Elakkan makan makanan manis. Anda tidak perlu berhenti mengonsumsi gula sama sekali untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut, tetapi anda hanya perlu mengehadkan penggunaannya.
  • Menurut American Dental Association, penggunaan ubat kumur yang mengandungi antiseptik dan antibakteria dapat mengurangkan bakteria penyebab penyakit plak dan gusi.
  • Berunding secara berkala dengan doktor gigi sekurang-kurangnya sekali setiap 6 bulan untuk melakukan pembersihan gigi dan pemeriksaan keseluruhan gigi.
  • Berhenti merokok. Selain boleh menyebabkan gigi kuning dan bibir hitam, merokok juga akan meningkatkan risiko penyakit gusi dan barah mulut.