Gigi dan Mulut

Cara Memilih Sikat Gigi yang Betul untuk Gigi Sensitif •

Setiap masalah pergigian memerlukan rawatan yang sesuai agar kesihatan gigi dapat dijaga dengan baik. Begitu juga, untuk merawat gigi yang sensitif, anda perlu berhati-hati dalam memilih berus gigi yang betul. Ayuh, lihat petua di bawah.

Memilih berus gigi yang betul untuk gigi sensitif

Setiap orang mahu menjaga kebersihan dan kesihatan gigi. Untuk mewujudkannya, sebilangan orang juga melakukan rawatan pergigian untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Walau bagaimanapun, penjagaan gigi yang kerap, seperti peluntur atau penskalaan dapat meningkatkan kepekaan gigi.

Satu kajian dalam jurnal Gel , peluntur adalah rawatan yang sering dipilih oleh pesakit untuk meningkatkan estetika atau keindahan penampilan gigi. Pemutihan bertujuan memutihkan gigi salah satu kesan sampingannya adalah gigi hipersensitif. Penjagaan gigi perlu dilakukan dengan teliti, terutama bagi pesakit yang sudah mempunyai gigi sensitif.

Selain penjagaan gigi, terdapat juga penyebab gigi sensitif yang lain, seperti pengambilan minuman atau makanan tertentu (tinggi gula, soda, dan berasid), kemerosotan gusi, penumpukan plak, dan lain-lain.

Oleh itu, penjagaan gigi sensitif harus dipertimbangkan dengan teliti. Salah satunya dalam memilih berus gigi. Sekiranya anda mempunyai gigi sensitif, ini adalah masa yang tepat untuk mengetahui cara memilih bulu berus gigi.

Pilih bulu yang lembut

Terdapat pelbagai jenis bulu berus gigi di pasaran. Bermula dari tekstur bulu kasar hingga halus. Untuk merawat gigi yang sensitif, lebih baik memilih bulu sikat gigi yang lembut agar tidak mencederakan gusi dan masih dapat menjaga kesihatan gigi yang optimum.

Mungkin ramai yang berpendapat bahawa memilih berus gigi dengan bulu kasar adalah kaedah terbaik untuk merawat dan mencegah plak gigi. Walaupun beberapa masalah gigi sensitif disebabkan oleh penumpukan plak gigi, lebih baik memilih bulu lembut.

Bulu kasar boleh mencetuskan kemerosotan gusi, mendedahkan permukaan akar, dan mengikis enamel (lapisan gigi paling luar), meningkatkan kepekaan gigi.

Ukuran dan bentuk berus gigi

Setiap orang mempunyai keadaan gigi dan saiz mulut yang berbeza. Oleh itu, pemilihan berus gigi perlu disesuaikan dengan keadaan gigi dan mulut anda. Sekiranya anda memilih kepala sikat gigi yang tidak sesuai, mungkin menyukarkan anda untuk mencapai kawasan tertentu, menjadikannya kurang selesa ketika menggosok gigi.

Memetik halaman Web MD , kepala berus gigi selebar 1,27 cm (setengah inci) dan panjang 2,5 cm (satu inci) lebih disukai oleh orang dewasa kerana mereka paling berkesan. Walau bagaimanapun, ini bukan penanda aras apabila anda harus memilih berus gigi untuk gigi sensitif.

Anda perlu mencari berus dengan ukuran yang selesa sehingga dapat membersihkan kawasan yang sukar dijangkau. Jangan lupa memilih berus gigi dengan pemegang yang panjang, jadi anda juga selesa ketika membersihkan gigi.

Sekarang, anda tahu bagaimana memilih berus gigi yang betul. Untuk sentiasa menjaga kebersihan dan kesihatan, ingatlah selalu untuk memilih bulu lembut dan reka bentuk berus gigi yang selesa untuk merawat gigi yang sensitif.

Selain memilih berus gigi, inilah penjagaan gigi sensitif lain yang perlu diingat

Bukan hanya berus gigi, anda juga perlu memilih ubat gigi yang sesuai untuk mengatasi gigi sensitif. Pilih ubat gigi yang secara khusus merawat gigi sensitif, untuk melegakan gejala kesakitan yang mungkin timbul.

Bahan-bahan tertentu dalam ubat gigi, seperti Kalium Nitrat, dapat membantu melegakan gejala gigi sensitif. Kandungan ini dapat melindungi permukaan lapisan gigi luar untuk mengurangkan rasa sakit pada gigi sensitif.

Disemak juga di dalam Jurnal Destinry Klinikal dan Eksperimental Kandungan Potassium Nitrate mampu memberikan perlindungan yang berkesan untuk menghilangkan rasa sakit pada gigi sensitif. Penyelidik mengesyorkan memberus gigi dengan ubat gigi yang sensitif dengan ramuan ini dua kali sehari untuk mengurangkan gejala.

Untuk memastikan mulut segar, anda boleh menggunakan ubat gigi dengan ramuan herba seperti adas (ekstrak biji adas) dan kayu putih.

Tidak terlepas dari pemilihan ubat gigi, jangan lupa untuk menggunakan cara menggosok gigi dengan betul. Walaupun anda telah memilih berus gigi yang lembut, anda tidak boleh menggosok gigi terlalu keras. Ini dapat meningkatkan risiko kerosakan gusi dan menghilangkan lapisan luar gigi, atau enamel.

Sentiasa ingat, rawatan bermula dari pemilihan berus gigi dan ubat gigi yang sensitif bukan sahaja dapat mengelakkan anda merasa sakit pada gigi, tetapi juga dapat membantu menjaga kesihatan gigi.