Kesihatan Pencernaan

3 Fakta Mengenai Hati Manusia Yang Ternyata Menakjubkan

Sebilangan daripada anda mungkin sudah mengetahui bahawa hati manusia adalah salah satu organ terbesar dalam badan. Namun, tahukah anda tentang fakta bahawa hati adalah pemain utama dalam sistem pencernaan badan anda?

Kerana ternyata, setiap makanan, minuman, ubat-ubatan, atau apa sahaja yang anda makan akan melalui hati. Oleh itu, anda perlu menjaga hati yang sihat agar dapat berfungsi dengan optimum.

Fakta menarik mengenai hati manusia

Sebelum membincangkan cara mengekalkan hati yang sihat, berikut adalah beberapa fakta yang perlu anda ketahui mengenai hati.

1. Fakta mengenai hati yang merupakan organ kedua terbesar

Hati berbentuk seperti bola sepak, beratnya sekitar 3 kilogram. Ia besar, bukan? Ini menjadikan hati sebagai organ manusia kedua terbesar selepas kulit. Hati terletak di sebelah kanan badan, tepat di bawah tulang rusuk anda.

2. Multitasking utama badan

Hati mempunyai begitu banyak tugas di dalam badan. Sebenarnya, setiap makanan atau minuman yang anda makan akan melalui hati untuk menghasilkan bahan yang diperlukan oleh tubuh.

Hati mengubah protein, lemak, dan karbohidrat menjadi tenaga atau bahan yang dapat disimpan oleh tubuh, kemudian menghantar selebihnya ke organ empedu.

Organ ini juga berperanan dalam memantau gula darah dan mengirim makanan ke dalam darah ketika kadar gula darah anda rendah.

Selain itu, hati juga berperanan besar dalam menghasilkan protein yang penting untuk pembekuan darah, dan menyingkirkan sel-sel lama dan yang rosak di dalam badan.

Kerana banyak peranan hati untuk tubuh, organ penting ini diminta multitasker atau organ yang mampu melaksanakan banyak fungsi sekaligus.

3. Jantung dapat tumbuh semula

Yang unik dari hati adalah kemampuannya tumbuh semula atau tumbuh semula apabila mana-mana bahagian hati rosak.

Sebenarnya, walaupun anda kehilangan satu pertiga atau dua pertiga hati, bahagian yang tinggal akan tumbuh untuk menggantikan bahagian yang hilang dalam masa enam hingga lapan minggu.

Inilah yang memungkinkan transplantasi hati penderma hidup jika ada pertandingan genetik.

Penyakit yang boleh mempengaruhi fungsi hati

Hepatitis jenis A, B, dan C adalah penyakit yang dapat mempengaruhi hati dengan cara yang berbeza dan dengan gejala yang berbeza.

  • Hepatitis A adalah virus yang dapat menular melalui makanan, tinja, dan air.
  • Hepatitis B adalah virus yang dapat menular melalui darah, cairan tubuh, dan hubungan seksual. Walau bagaimanapun, penularan yang paling biasa adalah dari ibu ke bayi semasa lahir. Sudah ada vaksin untuk mencegah hepatitis B.
  • Hepatitis C adalah virus yang dapat menular melalui darah dan cairan tubuh.

Kaedah mudah untuk menjaga kesihatan hati anda

  • Elakkan pengambilan alkohol secara berlebihan. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh merosakkan sel hati dan menyebabkan pembengkakan atau parut yang membawa kepada sirosis hati.
  • Perhatikan ubat yang anda ambil, kerana beberapa ubat kolesterol kadang-kadang mempunyai kesan sampingan yang dapat menyebabkan masalah hati. Asidaminofen ubat penahan sakit (Tylenol) boleh menyakitkan hati anda jika anda mengambil terlalu banyak. Anda perlu berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mengetahui cara mengambil ubat anda dengan selamat.
  • Untuk mencegah hepatitis B, anda perlu mendapatkan vaksin hepatitis B.
  • Jangan meminjamkan barang peribadi, seperti berus gigi, pisau cukur, dll. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko penularan virus hepatitis melalui darah dan cairan tubuh yang dapat membahayakan hati anda.