Keibubapaan

Ketahui Kebaikan Kunyit untuk Bayi dan Kanak-kanak •

Kunyit di Indonesia biasanya digunakan sebagai rempah memasak atau juga dapat digunakan sebagai jamu. Kunyit juga dipercayai sebagai ubat herba kerana dapat membantu menyembuhkan beberapa penyakit dengan cara tradisional. Bukan hanya untuk orang dewasa, kunyit juga bermanfaat untuk kanak-kanak dan juga bayi. Ingin tahu apa faedah kunyit untuk bayi dan kanak-kanak? Lihat penjelasan lengkap di sini.

Apa itu kunyit?

Kunyit adalah tangkai akar tanaman tropis yang masih menjadi sebahagian daripada keluarga halia. Kunyit, yang dapat memberikan warna kuning semula jadi untuk memasak anda, mempunyai beberapa zat yang berguna untuk kesihatan. Salah satunya adalah curcumin yang mempunyai sifat penyembuhan.

Tidak menghairankan bahawa kunyit telah lama digunakan sebagai ubat oleh orang Cina dan India untuk merawat masalah pencernaan, seperti pedih ulu hati, cirit-birit, perut kembung, selsema, dan lain-lain. Kunyit juga diyakini dapat membantu merawat barah, penyakit jantung, dan kemurungan. Selain itu, kunyit juga mempunyai sifat antibakteria yang dapat merawat jangkitan luka pada kulit.

Khasiat kunyit untuk bayi

Kunyit mempunyai pelbagai manfaat untuk bayi, baik dengan cara penggunaan atau penggunaan luaran. Sebatian curcumin pada kunyit mempunyai sifat antibakteria, antivirus, dan anti-radang. Kerana sebatian kurkumin ini, kunyit diyakini dapat menyembuhkan pelbagai penyakit. Seperti selesema, osteoartritis, jangkitan virus atau bakteria, ulser perut, cirit-birit, dan masalah pencernaan lain. Kunyit juga dapat meningkatkan kesihatan pencernaan dan memperbaiki pergerakan usus.

Selain itu, sebatian kurkumin dalam kunyit juga mempunyai sifat antioksidan. Antioksidan ini dapat melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Tidak hanya itu, kurkumin juga nampaknya mencetuskan enzim dalam tubuh untuk menghasilkan antioksidan sendiri. Oleh itu, faedah yang diterima oleh tubuh meningkat dua kali ganda. Sifat antioksidan pada kunyit juga dapat meningkatkan imuniti bayi dan anak anda, sehingga mereka cenderung jatuh sakit.

Selain diminum, manfaat kunyit untuk bayi lain adalah ia juga dapat digunakan sebagai rawatan luaran untuk merawat kerusakan atau luka pada kulit dan menjadikan kulit lebih sihat. Kunyit dapat menjadikan kulit lebih halus dan lembut. Selain itu, ia juga dapat membantu meratakan warna kulit. Untuk mendapatkan faedah ini, anda hanya perlu mencampurkan kunyit tanah dengan jus lemon dan menyapukannya ke kulit anda.

Apa yang perlu diberi perhatian sebelum memberi kunyit kepada bayi

Kunyit adalah rempah memasak. Jadi, memberikannya kepada bayi tidak boleh sewenang-wenangnya. Ramai doktor mengesyorkan menunggu sehingga bayi anda berusia sekurang-kurangnya 8 bulan untuk memperkenalkan rempah-rempah dalam diet bayi anda. Ini bertujuan untuk membantu mencegah masalah pencernaan dan alahan pada bayi.

Namun, nampaknya tidak menjadi masalah jika anda menambahkan bumbu pada makanan bayi ketika bayi anda berusia 6 bulan atau ketika bayi anda telah diperkenalkan dengan makanan. Ingat, jangan berikan makanan bayi selain susu ibu, seperti jus kunyit, jika bayi anda diberi susu ibu secara eksklusif.

Sekiranya bayi telah selesai menyusui secara eksklusif dan telah diberi makan, lebih baik memperkenalkan rempah-rempah kepada bayi secara perlahan dalam jumlah kecil. Tunggu empat hingga enam hari sebelum memperkenalkan rempah atau makanan baru kepada bayi anda untuk mengetahui sama ada bayi anda mengalami reaksi alahan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌