Alahan

Alergi bawang putih, apa yang menyebabkan seseorang mengalaminya?

Alergi makanan tidak hanya terhad kepada telur, susu, dan makanan laut. Dalam kes yang jarang berlaku, reaksi alergi juga boleh berlaku setelah memakan bawang putih. Apa simptom alergi ramuan terhadap rempah ini dan bagaimana merawatnya?

Apa itu alahan bawang putih?

Bawang putih ( Allium sativum ) adalah salah satu bahan dalam masakan yang juga boleh dimakan mentah. Bahan makanan ini biasanya digunakan dalam pelbagai hidangan, seperti rebusan, sup, hingga roti.

Walaupun sering menjadi perasa dalam pelbagai hidangan, ada sebilangan orang yang tidak dibenarkan makan bawang putih. Sebabnya ialah, apabila bawang putih memasuki tubuh mereka, reaksi alergi akan muncul.

Secara amnya, alergi ini agak jarang berlaku dan tidak ada data statistik yang tepat mengenai keadaan ini. Sebabnya, dari jumlah keahlian Kempen Anafilaksis yang terdiri daripada 3,700 peserta, hanya ada sepuluh anggota berdaftar yang mempunyai alergi jenis ini.

Punca alahan bawang putih

Alergi bawang putih disebabkan oleh reaksi sistem imun terhadap bahan yang kelihatan mengancam memasuki badan. Ini mungkin kerana bawang putih mengandungi enzim alliin lyase disyaki salah diakui sebagai ancaman oleh sistem imun.

Kemudian, sistem imun menyerang kembali dan menghasilkan antibodi terhadap enzim yang terdapat dalam bawang putih. Akibatnya, serangkaian gejala alergi muncul.

Menariknya, pemilik alahan ini juga dapat menimbulkan reaksi yang serupa terhadap bawang, asparagus, dan daun bawang. Keadaan ini disebut kereaktifan silang berlaku kerana bawang putih tergolong dalam kumpulan makanan yang serupa, iaitu rempah.

Rempah-rempah adalah perasa yang biasanya ditambahkan pada masakan. Sebilangan besar rempah yang digunakan dalam keadaan kering, seperti bawang putih, didapati mengandungi protein penyebab alergi makanan.

Sementara itu, rempah tanah, seperti paprika, juga masih meninggalkan protein penyebab alergen walaupun dalam jumlah kecil. Oleh itu, alergen rempah boleh didapati di mana sahaja, sama ada mentah, bakar atau kering.

Siapa yang berisiko?

Alahan rempah hanya mewakili 2% daripada semua kes alahan makanan, seperti makanan laut, tenusu, dan buah. Keadaan ini juga lebih kerap berlaku pada orang dewasa berbanding kanak-kanak.

Bukan hanya itu, alahan rempah juga lebih kerap berlaku di kalangan pekerja di kilang rempah. Sebenarnya, wanita dikatakan lebih berisiko terkena alergi ini, walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui.

Ternyata buah juga boleh menyebabkan alahan, anda tahu!

Gejala alahan bawang putih

Pada dasarnya, gejala alahan bawang putih serupa dengan gejala alahan makanan lain. Sebilangan orang mungkin tidak mengalami reaksi yang teruk, tetapi kadang-kadang gejalanya boleh membahayakan.

Gejala alahan ini biasanya muncul beberapa minit selepas pengambilan atau pendedahan kepada makanan ini. Walau bagaimanapun, kadang-kadang diperlukan sehingga dua jam untuk muncul reaksi alergi.

Pelbagai gejala alergi ini yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • kulit terasa gatal dan kelihatan gatal-gatal,
 • mulut gatal dan kesemutan
 • bengkak di mulut, tekak, muka, dan bahagian badan yang lain,
 • hidung tersumbat,
 • cirit-birit,
 • sakit perut, dan
 • pening dan muntah.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Dalam kes yang jarang berlaku, alergi bawang putih dapat menimbulkan reaksi yang teruk jika tidak segera dirawat. Sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami keadaan yang disebut kejutan anaphylactic dengan salah satu daripada gejala berikut, segera pergi ke hospital.

 • Kesukaran bernafas kerana penyempitan saluran udara.
 • Tekanan darah turun secara drastik.
 • Nadi tidak teratur.
 • Pening dan pingsan.

Semakin cepat reaksi alahan didiagnosis dan dirawat, semakin baik peluang anda untuk mengelakkan keadaan yang mengancam nyawa.

Mencegah Reaksi Alergi Makanan, di Rumah dan di Restoran

Rawatan alahan bawang putih

Untuk rawatan alahan makanan, termasuk bawang putih, lebih baik mengelakkan pencetus dengan cara berikut.

 • Teliti bahan makanan yang dibungkus, terutama hidangan India dan daging yang diproses.
 • Beritahu kakitangan restoran mengenai alahan yang anda alami semasa makan di luar seperti di restoran.
 • Gunakan pengganti bawang putih untuk makanan musim.

Sekiranya anda sudah melakukannya, kes alahan rempah yang ringan biasanya dapat dirawat dengan antihistamin. Oleh itu, selalu ada antihistamin di tangan, terutama ketika dalam perjalanan.

Anda juga boleh meminta doktor menetapkan ubat untuk merawat gejala alergi. Sebagai contoh, penghidap alergi yang sering mengalami gejala asma mungkin disyorkan kortikosteroid hidung.

Sekiranya tindak balas alahan cukup serius, doktor anda boleh menyuntik epinefrin untuk merawat gejala anafilaksis. Sekiranya boleh, latih rakan atau ahli keluarga dalam pertolongan cemas untuk alahan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found