Kesihatan mental

3 Cara Pantas untuk Melangkah dari Segitiga Cinta •

Semua masalah yang berkaitan dengan cinta tidak mudah diselesaikan. Mencintai seseorang cukup rumit, terutamanya jika anda juga suka atau disayangi oleh dua orang pada masa yang sama? Kerumitan segitiga cinta pasti membuat kepala anda berdenyut dan jantung anda berdenyut. Tidak ada, ya, cara teruskan segitiga cinta?

Anda tidak perlu memilih satu

Segitiga cinta kadangkala membuat anda menyukai dua orang yang berbeza, atau anda adalah "bintang utama" di hati dua orang yang berbeza. Cinta juga boleh dikatakan sebagai segitiga jika kasih sayang anda tidak berbalas kerana idola anda menyukai orang lain.

Mungkin cara termudah untuk keluar dari segitiga cinta rumit ini adalah memilih yang paling anda sukai atau merasa paling selesa.

Namun, jika anda terlalu panas dengan semua masalah ini, tidak mengapa anda tidak memilih sesiapa pun. Anda boleh dan berhak melepaskan diri dari kedua-duanya.

Mengapa anda harus beralih dari segitiga cinta?

Berikut adalah beberapa sebab:

Bentuk cinta diri

Apapun bentuk segitiga cinta yang anda lalui, salah langkah dapat menjadikan perkara menjadi lebih rumit. Lebih-lebih lagi, segitiga cinta biasanya berlaku dalam lingkaran persahabatan atau persahabatan.

Oleh itu, untuk mengelakkan konflik yang mungkin berlaku di antara mereka yang terdekat dengan anda, berputus asa dan teruskan mungkin penyelesaian terbaik buat masa ini.

Teruskan dari segitiga cinta tanpa memilih orang adalah cara untuk mencintai diri sendiri. Lebih baik mengutamakan kebahagiaan anda sendiri sebelum berusaha keras untuk mencintai dan membuat orang lain bahagia.

Mengutamakan kestabilan emosi dan psikologi anda dengan keluar dari segitiga cinta yang rumit cukup adil untuk semua pihak. Anda juga akan menyelamatkan diri daripada merasa bersalah kerana tidak memilih satu atau yang lain.

Agar tidak menyakiti sesiapa

Paling teruk anda mungkin dilabel orang jahat oleh mereka yang merasa dibuang. Namun, sampai bila anda mahu bermain-main untuk membuat pilihan?

Sebenarnya, risiko menuai konflik akan lebih kecil jika dari awal anda telah menetapkan tujuan teruskan hanya untuk menjaga persahabatan.

Terutama jika semua pihak yang terlibat sudah dekat antara satu sama lain atau saling mengenali.

Jangan memberi ruang untuk menipu

Dikelilingi oleh dua orang yang membanjiri anda dengan cinta yang tulus menjadikan setiap hari menjadi indah.

Setelah akhirnya memilihnya, tidak dapat dinafikan bahawa masih ada peluang untuk memulakan urusan. Terutama jika keputusan anda memilih berdasarkan paksaan, atau tidak difikirkan dengan teliti.

Niat untuk menipu pasangan anda sekarang dengan seseorang yang pernah menyukai anda akan timbul sekiranya anda menyesali keputusan tersebut. Menipu kerana anda tidak mahu kehilangan kedua-duanya sangat mungkin dimasa akan datang.

Begitu juga, jika anda berada dalam posisi untuk mencintai dua orang sekaligus. Niat untuk menipu atau ditipu mungkin sukar untuk dielakkan.

Paling tidak, melepaskan keduanya menjadi jalan teruskan segitiga cinta yang lebih baik daripada tidak ikhlas menjaga hati dan dibebani oleh dua harapan pada masa yang sama.

Kemudian, bagaimana teruskan segitiga cinta?

Terdapat beberapa cara untuk melakukannya, termasuk:

1. Ketahui bagaimana perasaan anda

Sebelum tergesa-gesa teruskan dan akhirnya menyesal, cubalah muhasabah diri terlebih dahulu.

Yakinkan diri anda bahawa memilih sama ada atau tidak memilih sama sekali adalah langkah terbaik untuk anda.

Kadang-kadang, bercakap dengan diri sendiri boleh membawa anda ke keputusan yang tepat dan cinta sejati.

2. Jelaskan kepada anda bahawa anda tidak boleh memilih

Setelah anda merasa tidak ada kebaikan atau faedah memilihnya, lepaskan keduanya. Ini sangat sukar bagi mereka berdua. Tetapi ini boleh diterima sekiranya tujuan anda tidak menyakiti salah satu dari mereka.

Terangkan dengan teliti keadaan secara langsung kepada dua orang itu. Jelaskan juga mengapa anda tidak mahu atau tidak boleh memilih. Anda juga mesti mengatakannya dengan lantang.

Sekiranya kedua-dua orang itu saling mengenali dan anda berani bertemu mereka pada masa yang sama, katakan keputusan anda di hadapan mereka berdua.

3. Pilih orang baru

Untuk cepat beralih dari segitiga cinta, anda harus mula menyerahkan daun baru dengan orang lain. Memilih dan menjalin hubungan dengan orang lain boleh menjadi 'deklarasi' yang cukup meyakinkan bahawa anda tidak boleh memilih.

Dengan cara ini anda juga dapat memberi tumpuan kepada kehidupan masa depan yang lebih pasti. Walau bagaimanapun, pastikan bahawa apa sahaja yang anda pilih tidak menyusahkan semua orang yang terlibat. Kedua dua orang dalam cinta segitiga, dan orang baru. Jangan pula menjadikan orang baru itu sebagai jalan keluar sementara.