Pemakanan

5 Idea Snek Protein yang Sihat dan Tinggi untuk Vegetarian

Menerapkan gaya hidup sebagai vegetarian tidak bermaksud menjadikan hidup anda begitu terseksa. Anda mungkin terdedah kepada kekurangan protein kerana anda tidak dapat memakan daging, ikan, unggas, atau sumber protein haiwan lain. Tetapi jangan risau lagi. Anda masih dapat memenuhi keperluan protein harian anda dengan memilih makanan ringan yang betul, anda tahu! Mari kita lihat pelbagai pilihan makanan ringan untuk vegetarian di bawah.

Pilihan makanan ringan untuk vegetarian yang tinggi protein

Pada dasarnya, diet vegetarian dapat menyediakan semua nutrien yang anda perlukan, asalkan anda memilih makanan yang tepat. Bukan hanya dengan menyesuaikan diet utama, ini juga berlaku untuk menu makanan ringan anda setiap hari.

Inilah pelbagai pilihan makanan ringan untuk vegetarian yang lazat dan praktikal untuk dibuat.

1. tauhu bakar

Walaupun anda tidak dapat makan daging, anda masih boleh mendapatkan protein melalui kacang soya yang diproses. Sebenarnya, kacang soya dianggap sebagai sumber protein sayuran yang paling lengkap, anda tahu!

Tahu panggang adalah salah satu kacang soya yang diproses dengan sihat dan sesuai sebagai makanan ringan untuk vegetarian. Sebabnya, setiap 142 gram atau kira-kira 2 keping tauhu bersaiz sederhana mengandungi 11 gram protein.

Cara membuatnya senang. Perap kepingan tauhu dalam sos BBQ garam rendah, kemudian bakar hingga kecoklatan. Nah, tahu panggang siap menjadi makanan ringan anda hari ini.

2. Roti Gandum Butter Peanut

Siapa kata roti roti mentega kacang hanya boleh dimakan untuk sarapan pagi? Makanan jenis ini juga sesuai dijadikan makanan ringan untuk vegetarian, anda tahu!

Kekacang adalah sumber protein pengganti daging yang hebat untuk vegetarian. Dengan memakan sepotong roti gandum dan 2 sudu mentega kacang, anda mendapat 11 gram protein dalam satu hidangan makanan ringan.

Anda juga boleh menambah beberapa keping pisang atau jenis buah lain untuk menjadikannya lebih sedap. Dan yang paling penting, kandungan serat yang tinggi dalam roti gandum mentega kacang dapat membuat anda kenyang lebih lama sehingga makan tengah hari tiba.

3. Kacang panggang

Siapa suka menonton TV semasa makanan ringan kacang panggang? Lebih dari sekadar makanan ringan untuk vegetarian, menu kacang panggang ini juga dapat memenuhi keperluan protein harian anda, anda tahu!

Setiap satu cawan atau kira-kira 230 gram kacang panggang mengandungi 12 gram protein. Selain itu, kacang juga mengandungi vitamin E, magnesium, dan jenis lemak baik yang dapat menyuburkan jantung.

Ia akan menjadi lebih sedap jika digabungkan dengan buah. Contohnya, makan walnut dengan epal, pecan dan pisang, badam dan pir. Bukan hanya meningkatkan pengambilan protein dalam badan, anda juga dapat memperoleh banyak vitamin, mineral, serat, dan lemak sihat berkali-kali!

4. Yogurt Soya

Anda mungkin keliru ketika mahu memilih jenis yogurt yang terbaik untuk kesihatan, terutama jika anda seorang vegetarian. Sebabnya, kebanyakan yogurt dibuat dari susu lembu yang tentunya anda hindari.

Dari banyak jenis yogurt, pilih yogurt yang diperbuat daripada jus kacang soya. Dilaporkan dari Livestrong, setiap satu cawan atau 230 gram yogurt soya mengandungi 6 gram protein. Hanya dengan makan satu cawan yogurt kedelai setiap hari, makanan ringan vegetarian yang satu ini dapat memenuhi 10 peratus keperluan protein harian anda.

5. Granola

Granola baru-baru ini menjadi trend sebagai menu sarapan yang sihat. Tetapi sebenarnya, anda juga dapat menjadikan granola sebagai makanan ringan untuk vegetarian.

Setiap granola boleh mengandungi pelbagai bahan. Namun, granola biasanya terdiri daripada gandum, kacang-kacangan, dan buah kering yang dipanggang sehingga sangat garing dan manis.

Yang jelas, kandungan utama granola adalah gandum dan kacang, yang merupakan sumber protein pengganti terbaik untuk daging untuk vegetarian. Setiap 53 gram atau setengah cawan granola mengandungi 6 gram protein.

Kerana terdiri dari oat dan kacang, granola mengandungi serat yang tinggi. Kandungan serat tinggi ini sangat berguna untuk meningkatkan pencernaan, mencegah sembelit, menurunkan gula darah dan kolesterol, dan membuat anda kenyang lebih lama. Oleh itu, jangan terkejut jika granola boleh dijadikan makanan ringan utama bagi vegetarian.