Pemakanan

5 Pilihan Minyak yang Lebih Sihat untuk Memasak •

Minyak berkait rapat dengan lemak. Lemak dapat dikategorikan hanya dalam dua bentuk, iaitu lemak baik dan lemak buruk, yang keduanya dapat kita temui dengan mudah dalam pelbagai makanan.

Jenis lemak yang terdapat dalam minyak

Semua makanan yang mengandungi lemak, seperti mentega, pemendek, dan minyak, terdiri daripada asid lemak. Asid lemak ini terbentuk dari bahan kimia tertentu yang memberi kesan bagaimana mereka mempengaruhi makanan dan bagaimana ia mempengaruhi tubuh kita. Bentuk bahan kimia ini dikelompokkan menjadi tepu, tak jenuh tunggal, dan tak jenuh ganda.

Lemak tepu

Contohnya seperti mentega, lemak babi (lemak babi), dan lemak pekat (pemendekan). Lemak tepu memberi kesan buruk kepada kesihatan sekiranya kita mengambil terlalu banyak. Terlalu banyak lemak jenuh dalam tubuh dikaitkan dengan peningkatan kadar kolesterol, sehingga dapat juga meningkatkan risiko penyakit jantung. Alangkah baiknya jika anda membatasi pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu.

Lemak tak jenuh ganda

Ia boleh didapati dalam minyak bunga matahari dan minyak kenari. Omega-3 dan omega-6 juga termasuk dalam lemak tak jenuh ganda. Berbeza dengan lemak tepu, lemak tak jenuh ganda memberi kesan yang baik kepada kesihatan. Lemak tak jenuh ganda dapat membantu meningkatkan kadar kolesterol baik dalam darah, yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Terutama omega-3, ia dapat melindungi jantung dan juga sebagai anti-radang.

Lemak tak jenuh tunggal

Lemak jenis ini dapat diperoleh dari minyak zaitun, minyak canola, dan minyak kacang. Sama seperti lemak tak jenuh ganda, lemak tak jenuh tunggal juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam darah, sehingga juga membantu Anda menghindari penyakit jantung.

Dengan mengetahui faedah dan kesannya pada kesihatan, nampaknya anda sudah tahu jenis minyak yang harus anda gunakan untuk memasak atau menambah makanan anda. Ya, jenis minyak yang mengandungi lemak tak jenuh, menjadi pilihan yang lebih sihat untuk anda. Sementara itu, jenis minyak yang mengandung lemak tepu, anda harus mengehadkan penggunaannya.

Minyak manakah yang paling sihat untuk memasak?

Biasanya yang kita gunakan untuk memasak setiap hari adalah minyak sayuran atau yang biasa kita sebut minyak masak. Walau bagaimanapun, sebenarnya ada banyak minyak lain yang dapat kita gunakan untuk memasak atau hanya untuk menambah makanan kita, yang juga lebih sihat. Apakah mereka?

1. Minyak zaitun tulen (minyak zaitun extra virgin)

Pertama, yang terbaik untuk memasak adalah minyak zaitun dara. Minyak zaitun tulen adalah sumber lemak tak jenuh tunggal. Jadi, minyak ini berguna untuk menjaga kadar kolesterol jahat anda rendah dan meningkatkan kadar kolesterol baik. Minyak ini juga tinggi antioksidan yang disebut polifenol, yang dapat melindungi jantung anda. Anda boleh menggunakan minyak ini untuk mengukus sayur-sayuran atau untuk menumis sayur, dan minyak ini paling baik digunakan sebagai pembalut salad.

2. Minyak Canola

Minyak canola juga boleh menjadi pilihan yang baik untuk memasak. kanola atau Canola adalah singkatan dari (Asid rendah minyak Kanada). Minyak canola adalah sejenis minyak yang mengandungi lemak tak jenuh tunggal. Walaupun tidak mengandung antioksidan sebanyak yang diproses, minyak canola kaya dengan asid alpha-linoleik, bentuk omega-3 yang dapat meningkatkan kesihatan jantung.

Minyak Canola mempunyai rasa netral dan titik asap tinggi, menjadikannya enak untuk memanggang dan menumis. Titik asap adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan ketika memilih minyak untuk memasak pada suhu tinggi, seperti menggoreng atau memanggang. Minyak canola boleh digunakan untuk teknik memasak apa pun, tetapi jangan sekali-kali menggunakannya berulang kali kerana ia tidak stabil setelah dipanaskan.

3. Minyak walnut

Minyak ini termasuk dalam minyak yang mengandungi lemak tak jenuh ganda dan juga mengandungi omega-3. Minyak walnut mempunyai rasa kacang, jadi bagus untuk digunakan sebagai pembalut salad atau untuk penaik. Walau bagaimanapun, minyak ini tidak tahan lama, jika anda membeli minyak ini dalam botol kecil dan menyimpannya di dalam peti sejuk, ia hanya akan bertahan sehingga 3 bulan.

4. Minyak kacang

Minyak kacang mempunyai titik asap yang tinggi, menjadikannya pilihan yang baik untuk memasak pada suhu tinggi, seperti memanggang dan menumis. Minyak kacang mengandungi fitosterol, yang berguna untuk menurunkan kadar kolesterol darah dan mencegah barah.

5. Minyak bunga matahari

Minyak bunga matahari mengandungi lemak tak jenuh ganda yang baik untuk menurunkan kadar kolesterol jahat. Kerana telah diproses, minyak ini lebih stabil dan sesuai untuk memasak pada suhu tinggi. Minyak ini bagus untuk menggoreng dan boleh digunakan sebagai pengganti mentega.

BACA JUGA

  • Cara Memasak Makanan Sihat untuk Jantung
  • 6 Sebab Mengapa Anda Perlu Mengurangkan Makanan Goreng
  • Mie vs Nasi Mana Yang Lebih Baik?