Kehamilan

Bolehkah Anda Mengambil Ubat Diet Semasa Mengandung? Apakah Kesan pada Janin?

Peningkatan berat badan yang drastik semasa kehamilan sering membuat banyak wanita merasa terbeban. Kekhawatiran mengenai berat badan mereka yang akan terus meningkat membuat sebilangan wanita memilih untuk melakukan pelbagai cara untuk diet semasa hamil, termasuk mengambil ubat pelangsing. Makan, jangan ceroboh! Sebabnya, apa sahaja yang anda makan semasa mengandung boleh memberi kesan kepada bayi dalam kandungan.

Adakah selamat mengambil pil diet semasa hamil?

Pada dasarnya, mengambil ubat pelangsing ketika hamil tidak digalakkan. Kenapa begitu? Sebabnya kerana diet atau ubat pelangsing pada amnya mengandungi perangsang. Stimulan akan merangsang badan dengan meningkatkan degupan jantung. Dengan cara itu, lebih banyak kalori akan dibakar. Malangnya, ini bukan pilihan yang selamat untuk bayi yang belum lahir.

Semasa mengandung, badan bekerja lebih kuat untuk membantu membekalkan tenaga dan nutrien yang diperlukan bayi dalam kandungan. Ini dilakukan supaya janin mendapat pengambilan yang mencukupi untuk menyokong perkembangan organ dan berat badan bayi. Oleh itu, tubuh memerlukan lebih banyak kalori, vitamin, dan mineral daripada yang biasa anda makan.

Di samping itu, menurut Dr. Miriam Stoppard, pengarang buku Konsepsi, Kehamilan dan Kelahiran, Tubuh juga perlu melakukan penyesuaian terhadap kehamilan itu sendiri. Salah satu caranya adalah dengan menambah simpanan lemak baik yang diperlukan untuk proses penyusuan kemudian.

Nah, pelbagai cara untuk menurunkan berat badan semasa hamil dengan ubat pelangsing sebenarnya bertentangan dengan keperluan tubuh. Ubat ini sebenarnya akan mengurangkan keperluan nutrien tambahan semasa kehamilan yang harus anda dapatkan. Sebabnya, ubat pelangsing sering membuat selera makan anda berkurang. Sebenarnya, kandungan di dalamnya tidak dijamin selamat jika dimakan semasa mengandung.

Kesan pengambilan diet dan ubat pelangsing semasa kehamilan

Berikut adalah pelbagai kesan yang boleh berlaku jika anda menjalani diet ketika hamil dengan mengambil ubat pelangsing.

Meningkatkan tekanan darah dan nadi

Tekanan darah tinggi semasa kehamilan dapat mengurangkan aliran darah ke plasenta. Kesannya, bayi kurang mendapat nutrien yang mengakibatkan berat bayi lahir rendah. Di samping itu, ia juga mengakibatkan peningkatan kadar nadi yang membahayakan janin.

Keguguran dan kelahiran pramatang

Pengambilan ubat-ubatan herba dan makanan tambahan pelangsing boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran pramatang. Selain itu, kekurangan pemakanan akibat pengambilan ubat diet juga meningkatkan risiko keguguran, kelahiran pramatang, atau masalah lain dengan perkembangan janin.