Kesihatan

Apakah kemungkinan kesan sampingan pembedahan plastik? : Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Pembedahan plastik dilakukan untuk memperbaiki penampilan wajah dengan alasan kecantikan atau kesihatan. Tetapi seperti prosedur perubatan lain, pembedahan plastik juga boleh menyebabkan kesan sampingan dan komplikasi. Walaupun tidak semuanya akan berakhir dengan cara itu, tetapi ketahui terlebih dahulu kesan sampingan pembedahan plastik sebelum anda memutuskan untuk melakukannya.

Pelbagai kesan sampingan dari pembedahan plastik yang mungkin berlaku

Kesan sampingan yang paling biasa dari pembedahan plastik adalah pembengkakan wajah, kemerahan, atau sakit selepas prosedur. Sebagai tambahan kepada risiko ini, terdapat juga kemungkinan kesan sampingan dari anestesia. Tetapi biasanya semua kesan ini akan mereda dari masa ke masa.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan pembedahan plastik dan komplikasi lain yang mungkin berlaku.

Hasil yang tidak serasi

Mungkin ini adalah ketakutan terbesar bagi setiap pesakit pembedahan plastik. Daripada mendapatkan wajah yang selalu anda impikan, penampilan anda malah tidak memuaskan

Parut

Tisu parut adalah sebahagian daripada proses penyembuhan luka pembedahan. Parut boleh berlaku akibat kerosakan kulit yang cukup ketara untuk mengubah tisu normal kulit yang pulih.

Kemunculan tisu parut tidak selalu dapat diramalkan, tetapi dapat dicegah dengan tidak merokok sebelum dan selepas pembedahan, menjaga diet yang baik setelah operasi, dan mengikuti arahan doktor untuk pemulihan.

Kerosakan saraf atau kebas

Dalam beberapa kes, saraf boleh rosak atau terputus semasa prosedur pembedahan plastik. Apabila saraf muka cedera, hasilnya boleh menjadi tanpa ekspresi wajah atau ptosis mata (kelopak mata atas terkulai).

Jangkitan

Risiko jangkitan luka setelah pembedahan dapat dipicu oleh bakteria yang masuk selama atau setelah proses operasi, menyebabkan luka pada sayatan. Walau bagaimanapun, kemungkinan jangkitan luka pembedahan kecil, hanya berlaku sebanyak 1-3% dari keseluruhan kes.

Hematoma

Hematoma adalah kumpulan darah di luar saluran darah. Keadaan ini boleh berlaku selepas pembedahan, menyebabkan kawasan operasi membengkak dan lebam dengan kemunculan kantong darah di bawah kulit.

Dalam beberapa kes, hematoma cukup besar untuk menyebabkan rasa sakit dan bahkan menyekat aliran darah ke kawasan tersebut. Pakar bedah boleh memilih untuk membuang sebahagian darah yang terkumpul dengan jarum suntik atau kaedah lain yang serupa.

Nekrosis

Kematian tisu boleh disebabkan oleh pembedahan atau masalah yang timbul setelah prosedur. Dalam kebanyakan kes, risiko nekrosis dari pembedahan plastik sangat kecil atau hampir tidak ada.

Berdarah

Seperti prosedur pembedahan lain, pendarahan adalah kesan sampingan yang boleh berlaku selepas pembedahan plastik. Pendarahan menjadi masalah ketika keluar secara berlebihan, atau berlanjutan setelah luka semestinya sembuh.

Kematian

Kematian adalah risiko pembedahan plastik yang paling jarang berlaku. Peratusannya mungkin kurang dari satu peratus. Dalam banyak kes, kematian selepas operasi disebabkan oleh reaksi alergi terhadap ubat anestetik.