Penyakit berjangkit

Kerengsaan Kerana Topeng? Inilah petua untuk mencegahnya |

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Pada awal penyebaran virus yang menyebabkan COVID-19, penggunaan topeng belum menjadi perkara penting untuk dilakukan. Namun, setelah didapati bahawa terdapat banyak kes dan penyebarannya yang tidak selalu menunjukkan gejala terlebih dahulu, WHO mula menekankan betapa mendesaknya memakai topeng setiap kali anda meninggalkan rumah untuk perlindungan dari penyakit ini.

Malangnya, penggunaan topeng secara teratur kadang-kadang boleh menyebabkan masalah kerengsaan kulit. Jadi, bagaimana untuk mencegahnya?

Mencegah kegatalan kerana penggunaan topeng setiap hari

Bagi anda yang terus bekerja atau harus melakukan aktiviti luar, terdapat pelbagai protokol kesihatan yang mesti diikuti, salah satunya memakai topeng. Tetapi sebaliknya, memakai topeng setiap hari sebenarnya boleh menyebabkan risiko kerengsaan, terutama bagi orang yang mempunyai kulit sensitif.

Ini boleh berlaku kerana setiap kali anda memakai topeng, geseran kulit dan topeng akan terus berlaku. Geseran ini akan menyebabkan lapisan kulit terluar yang bertindak sebagai pelindung dari zarah atau kotoran menjadi rosak, menyebabkan kulit menjadi alergen.

Selain itu, topeng juga menyekat aliran udara ke wajah. Apabila seseorang bernafas atau berkeringat, kelembapan akan terkumpul di topeng dan terus terperangkap di wajah. Tahap kelembapan berlebihan boleh menyebabkan pertumbuhan membersihkan jerawat.

Agar tidak menyebabkan masalah pada kulit, ambil langkah berjaga-jaga berikut.

1. Pilih produk penjagaan kulit yang betul

Cara pertama yang harus anda lakukan untuk mencegah kerengsaan kulit kerana memakai topeng adalah memilih perawatan kulit yang sesuai dengan kulit anda.

Sekiranya kulit anda cenderung kering, beberapa masalah seperti kulit gatal atau kulit mengelupas biasanya biasa. Oleh itu, elakkan produk yang mengandungi alkohol agar tidak menimbulkan sensasi menyengat dan merosakkan lapisan kulit.

Sebelum menggunakan topeng, sapukan pelembap ke wajah anda, tetapi ingat untuk tidak memilih pelembap berasaskan air kerana ia akan mengeringkan kulit anda lebih banyak lagi. Pilih pelembap untuk kulit kering yang mengandungi ceramide atau gliserin dan asid hyaluronik.

Lainlah jika kulit anda jenis berminyak. Elakkan produk penjagaan kulit atau solekan berasaskan minyak atau mempunyai tekstur tebal seperti asas. Pilih produk yang juga bukan komedogenik, produk yang tidak akan menyumbat liang.

Jangan gunakan produk dengan bijirin gosok yang terlalu sukar. Elakkan juga pembersih yang mengandungi asid salisilik atau benzoil peroksida.

2. Basuh topeng dengan kerap

Selain melindungi anda dari penyakit, memakai topeng bersih juga akan mengurangkan risiko kerengsaan. Atas sebab inilah penggunaan topeng pakai buang lebih berkesan.

Namun, seperti yang diketahui umum, bekalan topeng pakai buang seperti topeng perubatan hampir habis dan sukar dijumpai di tengah wabak penyakit. Topeng kain akhirnya menjadi pilihan.

Untuk memastikan topeng bersih dan tidak menimbulkan masalah, basuh topeng secara berkala. Semasa mencuci, anda tidak boleh menggunakan deterjen yang mengandungi minyak wangi atau wangian kerana boleh menyebabkan kerengsaan.

3. Pilih topeng kain yang betul

Bukan hanya mengenai kebersihan topeng yang mesti dijaga, jika anda ingin menggunakan topeng kain, anda juga harus memilih bahan yang sesuai.

Untuk mengelakkan kulit dari masalah jerawat, anda harus mengelakkan topeng dengan bahan poliester kerana bahan ini dapat memerangkap peluh. Pilih bahan yang dapat menyerap peluh seperti kapas. Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, topeng yang dipilih mestilah dibuat dari bahan lembut.

Semasa membuat topeng anda sendiri, anda juga boleh menjahit bahan lembut sebagai lapisan dalaman topeng yang akan melekat pada kulit anda.

Sekiranya kerengsaan dari topeng berlaku, bagaimana cara mengatasinya?

Kadang-kadang, kerengsaan yang muncul juga disebabkan oleh keadaan yang disebut dermatitis kontak, di mana anda mempunyai alergi terhadap bahan-bahan tertentu yang terdapat di dalam topeng. Sekiranya tindak balas itu ringan, anda mungkin masih boleh mengatasinya sendiri di rumah.

Sekiranya reaksi yang muncul terasa gatal, anda boleh membersihkan wajah anda dengan pembersih lembut, kemudian sapukan dengan krim yang mengandungi steroid topikal seperti hidrokortison 1%.

Apabila topeng yang anda pakai menyebabkan kecederaan pada kawasan hidung atau di belakang telinga, sapukan tampalan hidrogel tebal yang akan membantu menyembuhkan parut. Boleh juga menggunakan krim yang terbuat dari silikon atau zink oksida untuk mengurangkan kesan geseran dan mencegah kulit kering.

Bolehkah Topeng Kain Buatan Sendiri Melambatkan Penyebaran Coronavirus?

Selain menggunakan produk luaran, anda juga boleh mengambil ubat alergi seperti antihistamin. Biasanya ubat tersebut boleh diminum dua kali sehari sehingga gejala menurun atau hilang.

Walau bagaimanapun, jika kerengsaan yang disebabkan oleh memakai topeng telah menyebabkan kesan seperti pembengkakan wajah atau ruam yang lebih teruk, lebih baik segera berjumpa doktor atau ahli dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.