Corak Tidur Sihat

Ketahui 5 Kebaikan Kesihatan Tidur Memakai Stoking

Tidur adalah masa untuk badan berehat sehingga keesokan harinya anda dapat kembali melakukan aktiviti. Tidur berkaitan dengan keseluruhan fungsi tubuh, dari kesihatan kulit hingga kesihatan otak. Atas sebab ini, banyak orang mencari cara untuk memastikan tidur mereka selesa, contohnya dengan menggunakan stoking. Namun, adakah faedah tidur dengan stoking untuk badan? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Kelebihan tidur dengan memakai stoking

Stoking biasanya dijadikan alas ketika memakai kasut atau ketika berada di rumah. Nah, kaus kaki juga sering digunakan oleh orang semasa tidur sebagai cara untuk memanaskan badan.

Secara sederhana, memakai stoking menjadikan kaki anda hangat. Namun, adakah faedah lain? Berikut adalah lima faedah tidur dengan memakai stoking.

1. Membantu mengatur suhu badan teras

Bilik yang terlalu sejuk boleh membuatkan anda tidak tidur. Anda menjadi lebih mudah alih, sama ada untuk menyesuaikan selimut ke belakang atau pergi dan balik untuk membuang air kecil.

Selain itu, udara sejuk menyebabkan penyempitan saluran darah sehingga peredaran darah menjadi lebih sempit.

Cara termudah dan paling selamat untuk memastikan kaki tetap hangat semasa tidur adalah dengan memakai stoking. Badan anda akan terasa lebih panas.

Perasaan hangat yang dihasilkan dapat mencetuskan tindak balas vasodilatasi, iaitu saluran darah yang menyempit akan melebar.

2. Membantu tidur lebih cepat

Suhu badan anda akan terus meningkat secara beransur-ansur dari pagi dan akan memuncak pada waktu petang apabila anda menjadi lebih terjaga dan berjaga-jaga. Kemudian, suhu badan akan mula menurun menjelang malam.

Suhu ini mempengaruhi jam biologi badan yang mengawal waktu tidur, membuat seseorang merasa mengantuk dan tertidur lebih cepat. Jadi, apabila seseorang mula tertidur, suhu badan akan turun satu hingga dua darjah Celsius.

Sebuah organisasi Nation Sleep Foundation mendedahkan bahawa memanaskan kaki sebelum tidur membantu memberitahu otak anda bahawa sudah waktunya untuk tidur.

Jadi, orang yang mengalami masalah tidur boleh menggunakan stoking semasa tidur untuk membantu tubuh mengatur suhu sehingga mereka tidur lebih cepat.

3. Mencegah kilat panas

Kilatan panas atau muka yang memerah adalah perkara biasa pada wanita yang mengalami menopaus. Ini berlaku kerana turun naik hormon (tahap hormon naik dan turun) yang mempengaruhi suhu badan.

Gejalanya merangkumi sensasi kehangatan yang menyebar ke seluruh badan, berpeluh, degupan jantung meningkat, dan wajah memerah. Memakai stoking semasa tidur dapat menstabilkan suhu badan inti, termasuk mencegah kilat panas berlaku.

4. Seks menjadi lebih baik

Dalam hubungan seksual, tidak semua pasangan merasakan orgasme. Orgasme adalah titik puncak semasa hubungan seksual yang menyebabkan sensasi keseronokan.

Kajian yang diterbitkan di BBC pada tahun 2005 mendapati bahawa pasangan yang memakai stoking di tempat tidur lebih cenderung mengalami orgasme semasa melakukan hubungan seks.

5. Mengurangkan simptom serangan Raynaud

Raynaud's adalah keadaan yang mempengaruhi saluran darah di kulit ketika sejuk atau tertekan.

Semasa serangan, aliran darah ke tangan atau kaki berkurang, menyebabkan mati rasa dan kulit berubah menjadi biru atau putih.

Kerana pencetus serangan adalah udara sejuk, memakai stoking semasa tidur membantu mengurangkan gejala.

Pilih stoking yang diperbuat daripada serat semula jadi lembut seperti bulu merino atau kasmir yang terbaik untuk menjaga kehangatan.

Pastikan ukurannya tidak terlalu sempit yang akan menghalang peredaran ke kaki. Bersihkan kaki anda terlebih dahulu dan sapukan pelembap sambil mengurut perlahan kaki anda sebelum memakai stoking.

Namun, jika kaki anda terasa sangat panas, jangan memaksa mereka untuk terus memakai stoking. Anda boleh melepaskannya dan menutup kaki dengan selimut.