Gigi dan Mulut

Semua Gigi Terluka Tiba-tiba, Apa yang Menyebabkannya? •

Hampir semua orang pasti mengalami sakit gigi. Malah ini terbukti dalam tinjauan oleh American Family Physician yang mendapati bahawa 22% orang dewasa telah mengalami sakit pada gigi, gusi atau rahang dalam 6 bulan terakhir. Walaupun biasanya tidak menimbulkan masalah serius, sakit gigi secara tiba-tiba tidak dapat diabaikan.

Gigi sensitif boleh mencetuskan sakit gigi secara tiba-tiba

Sakit gigi yang tiba-tiba menyerang tentu sangat mengganggu dan menyakitkan, terutamanya jika anda merasakan gigi anda dalam keadaan sihat. Keadaan lain yang boleh mencetuskan sakit gigi adalah gigi sensitif.

Kepekaan gigi adalah keadaan apabila lapisan luar gigi atau enamel mula menipis. Penipisan enamel akan mendedahkan lapisan tengah yang disebut dentin. Dentin berfungsi sebagai rangkaian pelindung tubulus yang bersambung dengan saraf gigi dan sensitif.

Akibatnya, apabila lapisan dentin langsung terkena makanan dan minuman yang anda makan, tisu tubulus akan merangsang saraf gigi secara langsung. Proses ini akan menyebabkan sakit pada gigi.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab sakit gigi tiba-tiba yang anda rasakan.

1. Pendedahan kepada panas atau sejuk yang melampau

Penyebab yang paling biasa yang boleh mencetuskan sakit gigi adalah makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk. Pendedahan pada makanan suhu yang melampau dengan lapisan dentin akan memukul saraf gigi dan menyebabkan kesakitan.

2. Kemelesetan gusi

Kemerosotan gusi atau kemerosotan gusi adalah ketika gusi meluncur ke bawah sehingga akar gigi kelihatan. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko terkena penyakit gusi dan jangkitan gigi.

Walaupun kemelesetan gusi biasanya lebih kerap berlaku ketika anda memasuki usia tua, kebiasaan membersihkan yang tidak betul seperti menggosok gigi terlalu keras juga boleh menyebabkan gusi menurun dengan lebih cepat.

3. Penggunaan berlebihan ubat kumur

Setakat ini, ramai yang berpendapat bahawa berkumur dengan produk ubat kumur akan membantu membersihkan gigi dengan sempurna. Walaupun tidak salah sama sekali, penggunaan ubat kumur Ia juga boleh menjadikan gigi anda lebih sensitif.

Pelbagai produk ubat kumur Ia mengandungi asid yang boleh menyebabkan enamel pada gigi anda menjadi nipis. Keadaan ini pastinya akan bertambah buruk sekiranya anda mempunyai dentin yang sensitif, sakit gigi secara tiba-tiba pasti akan melanda.

4. Mengepalkan dan mengisar gigi

Adakah anda pernah mengetap dan mengetap gigi ketika anda kecewa dan marah? Bukan hanya itu, kebiasaan ini boleh berlaku secara tidak sengaja semasa anda tertidur. Walaupun kesannya tidak baik untuk gigi anda.

Perlu diingat geseran antara dua gigi kerana tabiat ini juga boleh menyebabkan rasa sakit yang datang secara tiba-tiba kerana dapat mengikis lapisan enamel. Kadang kala tabiat ini juga boleh menyakitkan gusi.

5. Memutihkan gigi

Baru sahaja melakukan rawatan peluntur pada gigi? Mungkin prosedur ini adalah penyebab sakit gigi secara tiba-tiba. Biasanya gigi akan menjadi lebih sensitif kira-kira 2-3 hari selepas prosedur rawatan. Kadang-kadang gusi juga jengkel.

Produk seperti jalur pemutihan gigi dan gel pemutihan juga boleh menjadikan lapisan gigi menjadi sensitif.

6. Prosedur rawatan pergigian

Sakit gigi juga boleh muncul setelah anda menggerudi dan mengisi gigi yang membuat saraf lebih sensitif. Begitu juga dengan rawatan pembersihan gigi, rawatan saluran akar, pemasangan mahkota gigi, dan sebagainya pemulihan gigi.

Gigi sensitif biasanya akan bertahan dalam dua minggu dan hilang setelah 4-6 minggu selepas rawatan.

7. Jangkitan sinusitis

Kesakitan yang anda rasakan di gigi belakang atas sebenarnya boleh menjadi tanda jangkitan sinusitis. Ini boleh berlaku kerana lokasi gigi dan saluran hidung berdekatan. Apabila sinus meradang, kesesakan di saluran hidung memberi tekanan pada ujung saraf gigi, menyebabkan rasa sakit pada gigi anda secara tiba-tiba.