Kehidupan yang sihat

Akibat merokok, ini boleh berlaku pada 6 organ penting anda

Merokok membunuh anda secara perlahan dengan menyebabkan kerosakan pada pelbagai organ badan tanpa menyedarinya. Lebih buruk lagi, kebanyakan kerosakan yang telah terjadi tidak dapat diperbaiki seperti sebelumnya. Sebenarnya, kerosakan organ yang jarang disebabkan oleh merokok boleh membawa maut. Bahagian tubuh apa yang paling rosak akibat merokok dalam jangka masa panjang?

Pelbagai kerosakan yang berlaku pada badan akibat merokok

1. Mulut dan tekak

Racun rokok boleh menyebabkan kerosakan serius pada tisu mulut dan tekak. Nafas berbau, gigi menguning, gusi menghitam, dan lidah yang menjadi tidak sensitif terhadap rasa adalah beberapa kesan yang paling biasa yang cepat timbul di mulut kerana merokok.

Dalam jangka masa panjang, merokok boleh menyebabkan anda berisiko tinggi untuk pelbagai barah mulut, termasuk barah mulut, barah lidah, barah esofagus, dan barah tekak. Lebih daripada 93% kes barah tekak disebabkan oleh merokok.

2. Paru-paru

Rokok adalah musuh paru-paru anda. Paru-paru, yang seharusnya mendapat udara bersih, malah tercemar oleh asap rokok sehingga fungsinya terganggu.

Pada mulanya, merokok akan menyebabkan anda cepat kehabisan nafas dan batuk kering berterusan yang akhirnya akan menghasilkan kahak. Dalam jangka masa panjang, paru-paru anda mempunyai risiko tinggi terkena COPD seperti radang paru-paru, bronkitis, atau emfisema akibat merokok.

3. Kulit

Merokok menyebabkan penuaan awal kulit. Perokok aktif pada umumnya kelihatan lebih tua daripada orang lain pada usia yang sama kerana mereka mempunyai wajah yang tidak segar dan berwarna kelabu yang lebih kusam. Kulit perokok aktif juga lebih rentan terhadap kulit yang kendur dan berkedut, terutama di sekitar mata dan bibir.

Ini kerana kulit tidak mendapat cukup oksigen kerana merokok. Anda tidak mahu kelihatan seperti berusia 50 tahun, ketika masih berusia dua puluhan, kan?

4. Otak

Bahan kimia tersebut akan melemahkan saluran darah di otak dan menyebabkan pembengkakan (aneurisma otak) sehingga meningkatkan risiko strok sebanyak 50 peratus. Keadaan ini sangat serius kerana saluran darah otak yang bengkak boleh pecah pada bila-bila masa.

5. Hati

Pelbagai toksin dalam asap rokok seperti nikotin dan karbon monoksida juga akan mengalir dalam darah dan kembali ke jantung.

Merokok mencetuskan pembekuan darah dan merosakkan saluran darah jantung (arteri koronari). Kerosakan ini akan menyebabkan penurunan fungsi jantung secara beransur-ansur untuk mengepam darah dengan betul. Pada akhirnya, masalah dengan fungsi jantung akan membuat anda lebih cenderung mengalami pelbagai penyakit jantung.

6. Tulang dan sendi

Tulang adalah organ terkuat dalam badan, tetapi lama-kelamaan ia dapat melemahkan dan rosak akibat merokok. Racun rokok menyebabkan keradangan pada tulang dan sendi. Kerosakan ini menjadikan perokok sangat terdedah kepada osteoporosis dan rematik, bahkan sejak usia muda.