Pemakanan

Kecederaan Sembuh Dengan Cepat Dengan Pengambilan 4 Jenis Makanan Ini

Anda dinasihatkan untuk merehatkan badan anda dari aktiviti yang berat semasa anda masih dalam keadaan cedera. Sekarang semasa berehat, ternyata ada beberapa makanan yang boleh anda makan sehingga kecederaannya cepat sembuh. Bukan hanya itu, beberapa pilihan makanan di bawah juga membantu meningkatkan stamina badan anda. Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Pelbagai pilihan makanan sihat yang membantu kecederaan cepat sembuh

Sebilangan besar orang yang cedera cenderung mengurangkan pengambilan makanan mereka, kerana bimbang mereka akan menambah berat badan lagi kerana mereka "berpuasa" bersenam. Walau bagaimanapun, ini adalah langkah pemulihan yang salah. Mengurangkan pengambilan makanan sebenarnya akan mengelakkan badan pulih dari kecederaan.

Dilaporkan dari Fitness Magazine, dalam tempoh pemulihan akibat kecederaan, tubuh masih memerlukan tenaga dan nutrien yang diperlukan untuk memperbaiki tisu atau sel badan yang rosak. Berikut adalah empat jenis makanan yang boleh anda makan agar kecederaan anda cepat sembuh.

1. Makanan yang tinggi protein

Kecederaan menjadikan bahagian badan yang cedera tidak aktif. Ini menyebabkan penurunan kekuatan dan jisim otot. Makanan yang kaya dengan protein, terutama yang mengandungi asid amino, dapat meminimumkan kesan negatif ini dengan mencegah keradangan menjadi lebih teruk. Asid amino memperbaiki tisu dan sel yang rosak pada luka. Atas sebab ini, meningkatkan pengambilan makanan kaya protein akan mempercepat proses pemulihan dari kecederaan.

Anda boleh memilih menu harian anda dengan daging merah, ikan dan makanan laut, ayam, telur, susu, produk tenusu (keju dan yogurt), atau pilihan makanan yang tinggi protein nabati. Sekiranya anda tidak dapat memperoleh cukup protein dari keseluruhan diet anda, pertimbangkan untuk mengambil susu protein.

Walau bagaimanapun, jumlah protein yang anda perlukan berbeza-beza, bergantung pada usia, jantina, tinggi badan, berat badan, tahap aktiviti, dan sejarah perubatan anda. Atlet cenderung memerlukan lebih banyak protein daripada orang yang tidak aktif atau sederhana.

2. Makanan yang kaya dengan vitamin C

Vitamin C mengandungi antioksidan yang membantu mengurangkan keradangan di dalam badan sehingga luka cepat sembuh. Vitamin ini juga diperlukan untuk metabolisme protein dan pembentukan kolagen, yang merupakan tisu penghubung penting dalam tubuh yang membantu menjaga tulang, otot, kulit, dan tendon yang sihat.

Selain itu, pengambilan vitamin C juga terbukti dapat meningkatkan tenaga imun anda dengan merangsang pengeluaran sel darah putih. Vitamin C juga diperlukan oleh tubuh untuk membantu menyerap zat besi sehingga dapat juga membantu anda menghindari anemia. Dengan semua fungsi ini, maka vitamin C dapat membantu anda meningkatkan kekuatan tubuh dan mencegah anda dari keletihan.

Terdapat banyak pilihan makanan yang tinggi vitamin C yang boleh anda konsumsi ketika pulih dari kecederaan. Bermula dari lada, strawberi, brokoli, tomat, tembikai, kubis, kiwi, mangga, hingga bayam.

3. Makanan yang kaya dengan zink

Menurut Live Strong, artikel tahun 2003 dalam jurnal Kajian Perubatan Alternatif melaporkan bahawa zink memainkan peranan penting dalam membantu pembentukan DNA kepada pembahagian sel dan sintesis protein, yang penting untuk menyembuhkan kecederaan otot. Zink biasanya terdapat dalam makanan yang tinggi protein. Jadi, makan makanan berprotein tinggi bermaksud meningkatkan zink dalam badan.

4. Makanan lain

Selain protein, daging dan ikan mengandungi kreatin yang dapat meningkatkan jisim dan kekuatan otot. Bahan semula jadi ini telah menjadi makanan tambahan yang popular yang biasa digunakan sebagai makanan tambahan dan juga membantu mempercepat penyembuhan luka.

Kemudian, untuk menguatkan sendi dan mengurangkan sakit sendi, anda boleh mengambil glukosamin. Bahan ini tidak hanya terdapat dalam cairan yang mengelilingi sendi tetapi juga boleh diperoleh dari makanan seperti kerang atau jagung yang diperam dan makanan tambahan. Glucosamine juga terlibat dalam pembentukan tendon, ligamen, dan tulang rawan. Walau bagaimanapun, suplemen glukosamin kadang-kadang menyebabkan alergi terhadap kerang atau yodium dan menimbulkan risiko bagi penghidap diabetes, wanita hamil, asma, dan darah tinggi.

Selanjutnya, sebatian dalam jus ceri dan kunyit mempunyai sifat anti-radang yang membantu mengurangkan bengkak untuk penyembuhan luka yang lebih cepat.