Gigi dan Mulut

Hypodontia adalah gangguan yang menyebabkan sebilangan gigi tidak tumbuh

Hypodontia adalah gangguan genetik gigi apabila satu atau lebih gigi tidak tumbuh sama sekali. Keterukan hipodontia Ini berbeza dari orang ke orang dan ditentukan oleh jumlah gigi yang hilang. Tanpa rawatan, keadaan ini boleh mempengaruhi kemampuan makan, mengunyah, dan bercakap.

Ciri dan sebab hipodontia

Dalam keadaan normal, semua gigi bayi harus lengkap sejak anak berusia 3 tahun. Gigi susu kemudian digantikan oleh gigi kekal ketika anak berusia 12-14 tahun. Geraham belakang kemudian tumbuh untuk melengkapkan keseluruhan set gigi.

Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai hipodontia tidak meletus sepenuhnya.

Pertumbuhan mungkin berhenti di gigi susu, tetapi dalam kebanyakan kes hipodontia biasanya berlaku pada gigi kekal sehingga kesannya kekal.

Hypodontia adalah keadaan yang disebabkan oleh gangguan genetik dan terdapat lebih daripada 10 gen yang berperanan untuk menimbulkan keadaan ini.

Lancarkan halaman Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare , gen yang paling penting adalah gen WNT10A .

Sekiranya kedua ibu bapa mempunyai gen WNT10A , kanak-kanak yang dilahirkan berisiko tinggi mewarisi gen yang sama.

Gen ini membawa gangguan genetik yang disebut displasia ectodermal. Gejalanya adalah hipodontia , rambut kering, kecacatan lidah, dan hiperhidrosis (berpeluh berlebihan).

Dalam beberapa kes, hipodontia Ia juga boleh berlaku pada masa yang sama seperti bibir sumbing. Walau bagaimanapun, kes itu hipodontia Jenis ini biasanya disebabkan oleh mutasi pada gen lain seperti MSX1 , IRF6 , dan LRP6 .

Cegah dan atasi hipodontia

Hypodontia Ia adalah gangguan genetik yang tidak dapat dicegah. Kadang-kadang, hipodontia Bahkan boleh berlaku tanpa sebab yang pasti. Namun, ada beberapa langkah yang dapat diambil untuk memperbaiki gangguan ini.

Sebelum memberi rawatan, doktor perlu mengesahkan keadaan anda terlebih dahulu dengan menggunakan sinar-X.

Doktor juga akan mencari tanda-tanda lain seperti jurang antara gigi, bentuk geraham yang tidak normal, gigi kecil dan tajam, dan sebagainya.

Selepas itu, doktor dapat memberikan tindakan selanjutnya.

Pengendalian hipodontia bertujuan untuk meningkatkan penampilan anda dan mengembalikan keupayaan untuk makan, mengunyah, atau bercakap yang telah terganggu.

Berikut adalah beberapa rawatan biasa bagi penghidap: hipodontia :

1. Pemasangan pendakap

Tujuan memasang pendakap gigi adalah untuk mengembalikan kedudukan gigi yang longgar sehingga anda tidak perlu menggunakan gigi palsu. Jarak antara gigi yang pada mulanya lebar secara beransur-ansur akan mengecil seperti gigi pada umumnya.

2. Susun semula bentuk gigi

Kaedah ini dilakukan untuk membetulkan bentuk gigi yang kecil atau runcing. Doktor akan mengisi gigi dengan bahan khas yang mempunyai warna menyerupai gigi. Dengan cara itu, gigi kelihatan mempunyai ukuran dan warna yang normal.

3. Menggunakan gigi palsu

Ini adalah kaedah yang sering digunakan untuk mengatasi hiperdontia . Gigi palsu boleh digunakan dalam tiga cara, seperti berikut:

  • Gigi Gigi: Pemasangan gigi palsu yang boleh ditanggalkan.
  • Jambatan gigi: Penempatan gigi palsu di antara gigi semula jadi. Gigi ini dilekatkan bersama menggunakan gam khas.
  • Implan pergigian: Implan gigi diletakkan terus ke tulang rahang.

Hiperdontia adalah gangguan gigi yang sangat mempengaruhi kemampuan makan dan bercakap. Walaupun tidak dapat dicegah, anda boleh mengubatinya melalui beberapa prosedur perubatan.

Pengendalian seawal mungkin akan sangat membantu proses pembaikan gigi. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda merasakan ada tanda-tanda gangguan ini.