Gigi dan Mulut

Kanser Lidah Tahap 4: Harapan Hidup, Rawatan, Rawatan •

Kanser lidah boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa pandang bulu. Lelaki dan wanita, sama ada tua dan muda, berisiko. Sayangnya, selalunya pesakit barah lidah hanya didiagnosis ketika mereka memasuki tahap 4. Jadi, apa yang berlaku apabila seseorang mendapat barah lidah tahap 4, dan apakah kemungkinan pemulihan sepenuhnya?

Apa maksud barah lidah tahap 4?

Pementasan adalah istilah untuk menggambarkan ukuran, keadaan, dan lokasi barah. Dengan mengetahui tahap barahnya, doktor dapat merancang rawatan dan mengira kemungkinan pesakit akan hidup.

Tahap barah lidah terbahagi kepada 4. Pada peringkat awal barah lidah, sel barah belum menyebar sama sekali. Ukuran tumor pada tahap ini juga cenderung kecil, sekitar kurang dari 2 sentimeter.

Sementara itu, ketika memasuki tahap 4, sel-sel barah biasanya menyebar ke tisu sekitarnya dan bahagian tubuh lain seperti kelenjar getah bening, paru-paru, hati, dan tulang.

Kanser lidah yang telah memasuki tahap 4 disebut juga barah maju atau barah metastatik (penyebaran).

Jangka hayat pesakit barah lidah tahap 4

Persatuan Kanser Amerika mengatakan bahawa peluang bertahan hidup bagi pesakit dengan barah lidah peringkat akhir dalam masa 5 tahun setelah didiagnosis adalah sekitar 39 persen. Maksudnya, 39 daripada 100 orang dengan barah lidah tahap 4 dapat hidup selama 5 tahun setelah didiagnosis.

Penting untuk memahami bahawa angka ini bukan ukuran berapa lama pesakit dapat bertahan. Angka ini hanyalah gambaran bagaimana kemungkinan rawatan barah berjaya.

Sebenarnya, jangka hayat setiap orang mungkin berbeza. Ini bergantung pada usia, keadaan kesihatan fizikal dan mental umum, tisu yang terjejas, dan kaedah rawatannya.

Untuk meningkatkan peluang hidup, pesakit kanser terminal perlu mengikuti rawatan dengan disiplin untuk mengurangkan gejala dan mencegah perkembangan barah daripada merebak.

Pilihan rawatan barah lidah tahap 4

Kanser lidah yang telah merebak ke bahagian tubuh yang lain tidak dapat disembuhkan sepenuhnya.

Walaupun begitu, terdapat sejumlah rawatan yang dapat dilakukan untuk membantu melegakan gejala sambil meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Selain pembedahan membuang tumor, berikut adalah pilihan rawatan untuk barah lidah tahap 4 yang perlu anda ketahui.

1. Kemoterapi

Kemoterapi adalah kaedah rawatan yang paling popular untuk merawat barah lidah peringkat akhir. Pesakit akan diberi sejumlah ubat dengan dos yang tinggi untuk menghentikan dan membunuh sel barah di lidah. Ubat ini boleh diberikan melalui suntikan / infus atau diambil terus dari mulut.

Terdapat banyak jenis ubat kemoterapi. Hanya doktor yang dapat menentukan ubat kemoterapi yang paling sesuai untuk anda. Doktor boleh memberikan satu atau lebih jenis ubat kemoterapi.

Sama seperti rawatan perubatan lain, kemoterapi juga berpotensi memberi kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan kemoterapi yang paling biasa pada pesakit barah adalah:

  • Keguguran rambut
  • Pening dan muntah
  • Tubuh lemah, lesu, dan kekurangan tenaga
  • Menurunkan selera makan sehingga menurunkan berat badan secara drastik

Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan kesan sampingan kemoterapi hilang setelah pesakit selesai menjalani rawatan.

2. Terapi sinaran

Pilihan rawatan lain untuk kanser lidah tahap 4 adalah terapi radiasi atau radioterapi. Hampir separuh pesakit barah disarankan menjalani terapi radiasi dalam rawatan mereka.

Rawatan ini dilakukan dengan menggunakan gelombang tenaga tinggi seperti sinar-X, proton, gamma, dan elektron. Pendedahan gelombang tinggi akan merosakkan DNA yang mengatur pembahagian sel barah. Kesannya, pertumbuhan sel barah akan berhenti atau bahkan mati.

Berbanding dengan kemoterapi, rawatan yang satu ini dianggap mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit. Ini kerana radioterapi dapat mengurangkan jumlah sel barah tanpa merosakkan tisu sihat di sekitarnya.

3. Terapi yang disasarkan

Terapi yang disasarkan adalah sejenis rawatan barah yang dilakukan melalui ubat-ubatan. Namun, tidak seperti kemoterapi, terapi yang disasarkan tidak mempengaruhi tisu sihat di sekitar sel barah.

Sejumlah ubat yang biasanya digunakan untuk terapi yang disasarkan adalah Cetuximab. Sekiranya barah lidah telah memasuki tahap 4, maka anda mesti lebih berdisiplin dalam mengambil ubat. Terapi ini boleh dilakukan sendiri atau bersama dengan rawatan barah yang lain.

Sebilangan besar pesakit pada umumnya akan diberikan satu jenis rawatan fokus sehingga kemajuan dapat dilihat. Sekiranya diperlukan, doktor boleh menggabungkan pilihan rawatan lain. Contohnya, pembedahan membuang tumor dengan kemoterapi atau kemoterapi yang digabungkan dengan terapi radiasi.

Penjagaan rumah untuk pesakit barah lidah tahap 4

Sebagai tambahan kepada kaedah yang disebutkan di atas, juga penting bagi pesakit barah tahap 4 untuk melakukan beberapa rawatan di rumah seperti:

1. Terus makan makanan berkhasiat tinggi

Sekali sekala, anda dapat menyelesaikan keinginan untuk sesuatu yang kurang sihat. Walau bagaimanapun, pesakit barah peringkat akhir masih harus mengimbangi dengan memakan makanan berkhasiat tinggi.

Mengekalkan makanan yang sihat bertujuan untuk menguatkan stamina badan yang sering melemahkan selepas rawatan. Sebaliknya, gejala barah lidah pada peringkat akhir juga menyukarkan pesakit untuk mengunyah makanan sehingga terdedah kepada kekurangan zat makanan.

Itulah sebabnya, pastikan pesakit yang menjalani rawatan barah mendapat pengambilan lemak, serat, protein, dan karbohidrat yang cukup. Selain meningkatkan pemakanan yang sihat, pesakit barah juga harus menghindari:

  • Makanan bungkusan yang tinggi garam, gula, dan lemak.
  • Makanan yang diproses dibuat dengan perisa dan pengawet tiruan.
  • Makan semua makanan goreng dan berlemak kerana jenis makanan ini dapat meningkatkan keradangan di dalam badan. Sebaliknya, makanan ini juga dapat menghalang rawatan perubatan yang sedang dilalui pesakit.

2. Meditasi

Kanser bukan sahaja memakan keadaan fizikal pesakit, tetapi juga keadaan psikologinya. Pesakit barah lidah tahap 4 sangat mudah mengalami kemurungan semasa proses rawatan. Itulah sebabnya, kesihatan mental pesakit juga perlu mendapat perhatian lebih.

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan mental pesakit adalah dengan kerap bermeditasi. Meditasi dapat membuat minda pesakit lebih tenang dan bahagia. Dengan cara itu, pesakit akan lebih selesa ketika menjalani rawatan barah.

3. Kaunseling dengan ahli psikologi

Selain meditasi, kaunseling kepada ahli psikologi juga dapat membantu mengurangkan tekanan yang dialami pesakit semasa rawatan barah. Anda mungkin tertanya-tanya, mengapa anda mesti pergi ke ahli psikologi jika anda boleh? mempercayai dengan orang terdekat?

Tidak ada yang salah dengan itu mempercayai dengan orang terdekat, tetapi ahli psikologi dapat membantu anda dengan lebih cepat dan berkesan. Seorang psikologi terlatih dan berpengalaman untuk benar-benar mendengarkan pelanggannya. Mereka telah dilengkapi dengan kemampuan untuk meneroka akar masalah dan juga mencari jalan keluar yang tepat pada sasaran.

Oleh itu, kaunseling kepada ahli psikologi boleh menjadi pilihan yang tepat untuk membantu meningkatkan kualiti hidup pesakit barah lidah tahap 4.