Kesihatan Seksual

Orgasme Wanita Melalui Seks dubur, Adakah Mungkin?

Orgasme adalah salah satu tujuan yang harus dicapai dalam hubungan seksual. Secara amnya, orgasme wanita melalui rangsangan kelentit dan payudara. Namun, pernahkah anda terfikir adakah wanita juga boleh melakukan orgasme melalui seks dubur?

Bolehkah wanita orgasme melalui seks dubur?

Seks dubur adalah penembusan seks zakar ke dalam dubur atau dubur. Ramai orang memandang seks dubur sebagai aktiviti seksual alternatif untuk penembusan vagina atau oral, kerana dubur juga merupakan kawasan sensual. Anus dipenuhi dengan ujung saraf sehingga sangat sensitif terhadap rangsangan seksual.

Menurut Patricia Johnson. pengarang Partners in Passion and Great Sex Made Simple, orgasme wanita melalui seks dubur tidak mustahil. Johnson mengatakan bahawa rangsangan saraf di kawasan rektum dan perineum (kawasan antara saluran dubur dan bukaan faraj) dapat merangsang tisu saraf pelvis dan genital, yang kedua-duanya berperanan dalam orgasme.

Walau bagaimanapun, melakukan seks dubur mempunyai risikonya

Walaupun banyak orang menganggap seks dubur sebagai pengembaraan baru untuk mencapai orgasme, tetapi aktiviti seksual ini masih mempunyai sejumlah risiko. Menurut WebMD, penembusan dubur dapat merobek tisu dalaman dubur, yang memungkinkan bakteria dan virus memasuki aliran darah.

Tisu luar dubur mempunyai lapisan sel mati yang berfungsi sebagai perlindungan terhadap jangkitan. Tisu di dalam dubur tidak mempunyai perlindungan semula jadi ini, sehingga rentan terkoyak dan menyebarkan jangkitan. Ini boleh mengakibatkan penyebaran jangkitan kelamin, termasuk HIV.

Kajian menunjukkan bahawa risiko pendedahan dubur terhadap HIV adalah 30 kali lebih besar daripada pasangan yang melakukan seks faraj. Pendedahan kepada manusia papillomavirus (HPV) juga boleh menyebabkan perkembangan ketuat dubur dan kanser dubur.

Seks dubur yang berulang juga boleh menyebabkan sfinkter dubur menjadi lemah. Ini boleh menyukarkan anda untuk buang air besar. Mengamalkan seks faraj selepas seks dubur juga boleh menyebabkan saluran kencing dan jangkitan faraj.

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum melakukan hubungan seks dubur

Yang penting sebelum melakukan seks anal adalah menjaga kebersihan zakar dan dubur. Anda masih perlu menggunakan kondom untuk sesi seks dubur ini. Harap maklum bahawa dubur tidak mempunyai cecair pelincir semula jadi seperti vagina.

Oleh itu, gunakan bantuan pelincir seks untuk melancarkan penembusan sehingga tidak menyakitkan. Untuk seks dubur, anda harus memilih pelincir yang mengandungi benzokain untuk mengurangkan kesakitan dan membuat penembusan lebih selesa.

Sebelum semua ini, penting untuk membincangkan seks dubur dengan pasangan anda sebelum anda memulakannya.