Pemakanan

6 Kebaikan Isoflavon untuk Kesihatan Tubuh |

Anda yang gemar memakan sumber makanan antioksidan mungkin biasa dengan isoflavon dalam kacang soya. Selain berfungsi sebagai antioksidan, zat ini juga mempunyai faedah lain yang tidak boleh anda lewatkan. Ada apa-apa?

Manfaat kesihatan isoflavon

Isoflavon adalah sebatian atau fitonutrien khusus tumbuhan yang terdapat dalam kacang soya dan kekacang. Bahan ini adalah fitoestrogen, yang merupakan bahan yang mempunyai sifat dan berfungsi sama dengan hormon estrogen wanita.

Sebatian ini juga berfungsi sebagai antioksidan yang kuat. Antioksidan adalah sebatian yang berguna dalam memerangi kesan negatif radikal bebas. Radikal bebas adalah produk sampingan berbahaya dari pemprosesan makanan menjadi tenaga.

Isoflavon berfungsi dengan mengurangkan kerosakan radikal bebas dan berpotensi menurunkan risiko sejumlah penyakit kronik. Walau bagaimanapun, berikut adalah pelbagai faedah isoflavon secara umum.

1. Menurunkan risiko penyakit kronik

Risiko penyakit kronik seperti strok, diabetes, dan penyakit jantung boleh meningkat kerana radikal bebas. Radikal bebas merangkumi molekul yang menghancurkan sel-sel tubuh yang boleh berasal dari rokok, pencemaran, makanan, dan lain-lain.

Lama kelamaan, radikal bebas boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan tisu yang boleh menyebabkan penyakit kronik. Sebagai antioksidan, isoflavon berfungsi dengan melindungi sel dari kesan merosakkan radikal bebas.

2. Membantu mencegah penyakit jantung

Kajian terbaru dalam jurnal Peredaran menunjukkan bahawa penggunaan isoflavon dikaitkan dengan pencegahan penyakit jantung koronari. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan cara yang mudah, iaitu makan tahu.

Seratus gram tauhu mengandungi kira-kira 25 miligram isoflavon. Merujuk kepada pengambilan isoflavon harian yang disyorkan oleh Majlis Eksport Kedelai AS, jumlah ini dapat memenuhi 50% keperluan harian anda.

3. Membantu menguatkan tulang

Hormon estrogen membantu mengekalkan kekuatan tulang dengan merangsang aktiviti sel-sel osteoblas yang membentuk tisu tulang. Setelah anda menopaus, jumlah estrogen menurun, menjadikan anda lebih mudah terkena osteoporosis.

Walau bagaimanapun, kajian lama menunjukkan bahawa protein soya dapat mengekalkan jisim tulang pada wanita pascamenopause. Isoflavon berfungsi dengan mengurangkan penyerapan tulang dan perkumuhan kalsium dari tulang.

4. Alternatif untuk melegakan gejala menopaus

Hormon estrogen menurun secara mendadak atau bahkan habis ketika wanita mengalami menopaus. Penurunan estrogen boleh menyebabkan kilat panas , kekeringan faraj, dan gejala lain. Sebagai penyelesaian, banyak wanita menjalani terapi hormon.

Walau bagaimanapun, terapi hormon jangka panjang dapat meningkatkan risiko pembekuan darah dan barah. Inilah sebabnya mengapa banyak wanita beralih menggunakan isoflavon. Bahan ini berfungsi seperti estrogen, tetapi risikonya jauh lebih kecil.

5. Meningkatkan fungsi otak

Kajian tahun 2020 mendapati bahawa isoflavon soya berpotensi meningkatkan fungsi otak. Peserta yang menggunakan soya menunjukkan prestasi yang lebih baik pada "bateri neuropsikologi" daripada kumpulan lain.

"Bateri neuropsikologi" adalah ujian yang menilai lima kemampuan kognitif otak. Lima meliputi bahasa, spasial (pengiktirafan persekitaran sekitarnya), ingatan, tumpuan perhatian, dan kemampuan untuk mengawal keseluruhan fungsi otak.

6. Menurunkan risiko penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer disebabkan oleh penumpukan protein yang tidak normal di dalam dan di sekitar sel otak penderita. Terdapat dua jenis protein, iaitu amiloid yang membentuk plak di sekitar sel otak dan tau yang membentuk kusut pada sel otak.

Dalam kajian yang sama, isoflavon terbukti dapat mengurangkan kekusutan sel-sel otak kerana adanya tau. Ia juga mengurangkan keradangan dan melawan radikal bebas. Dengan cara itu, bahan-bahan ini mungkin dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer.

5 Makanan Berkhasiat Baik untuk Kesihatan Otak

Adakah benar bahawa isoflavon dalam kacang soya mencetuskan barah?

Pernah ada mitos bahawa makan soya boleh mencetuskan barah. Kandungan isoflavon dalam bahan makanan ini dituduh sebagai penyebabnya. Sebabnya, sebatian ini mempunyai sifat dan cara ia berfungsi sama dengan hormon estrogen.

Tahap estrogen yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko barah payudara dan rahim. Risiko ini dihadapi oleh wanita menopaus yang menjalani terapi hormon.

Berita baiknya adalah bahawa kacang soya dan produk olahannya tidak mengandungi cukup isoflavon untuk menimbulkan risiko yang sama. Anda boleh mendapatkan faedah sebatian ini dengan memakan produk soya secara sederhana.

Walaupun begitu, anda mungkin perlu berhati-hati sekiranya anda ingin mengambil isoflavon dalam bentuk tambahan. Pengambilan suplemen yang mengandungi isoflavon dapat meningkatkan risiko barah pada wanita dengan riwayat keluarga penyakit ini.

Cara terbaik untuk mendapatkan faedah isoflavon adalah dengan makan kacang soya dan produk olahannya. Satu atau dua keping tauhu atau tempe sehari cukup untuk memberi anda kebaikan sebatian ini.