Kesihatan mental

Adakah benar bahawa setelah anda menipu, anda pasti akan menipu berulang kali?

Sebaik sahaja anda menipu, anda pasti akan menipu lagi dan lagi. Stigma ini tertanam dalam masyarakat. Ya, tidak ada yang mahu ditipu oleh pasangan yang mereka cintai, terutama jika hubungan itu telah lama wujud. Namun, adakah stigma itu benar? Adakah teori yang menyokongnya? Teruskan membaca untuk ulasan berikut.

Pendapat pakar mengenai kemungkinan menipu lagi

Perselingkuhan adalah salah satu penyebab keruntuhan hubungan romantis, terutama jika pasangan itu telah menipu dirinya berkali-kali. Bagaimana tidak, orang yang menipu bermaksud mereka tidak menjunjung tinggi kesetiaan dan melanggar kepercayaan pasangan mereka. Terdapat banyak sebab orang menipu, tetapi yang utama adalah merasa tidak berpuas hati dalam hubungan itu.

Melaporkan dari laman Kesihatan Lelaki, sebuah kajian dari University of Denver menguji 484 orang (68 peratus daripadanya adalah wanita) mengenai hubungan romantis mereka. Hasil kajian ini yang diterbitkan dalam Archives of Sexual Behavior menunjukkan bahawa sebanyak 44 peratus peserta mengaku telah curang dengan perasaan, ada juga yang melakukan hubungan seks dengan orang lain tanpa pengetahuan pasangan mereka. Di samping itu, sebanyak 30 peratus peserta melaporkan bahawa mereka ditipu oleh pasangan mereka.

Para penyelidik mendapati bahawa peserta yang pernah menipu sebelumnya 3 kali lebih cenderung untuk menipu lagi daripada orang yang tidak pernah menipu. Jadi bagaimana dengan mereka yang menjadi mangsa kafir? Ternyata ketika mereka menyedari bahawa mereka telah ditipu, mereka merasakan bahawa kemungkinan pasangan mereka menipu lagi adalah 2 kali lebih besar daripada jika mereka mempunyai pasangan yang setia.

Kajian lain yang dilakukan pada tahun 2016 juga menyokong penemuan ini. Sebabnya, sebanyak 30 peratus orang yang telah curang cenderung menipu lagi. Sementara itu, hanya 13 peratus orang menipu pasangannya ketika mereka tidak pernah menipu mereka sebelumnya.

Menurut Matt Garrett dari Huffington Post, untuk meramal tingkah laku masa depan seseorang, perhatikan corak tingkah lakunya yang lalu. Ini bermaksud bahawa orang yang telah menipu pada masa lalu akan mempunyai kemungkinan untuk menipu lagi pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, ini bukan harga tetap. Sudah tentu terdapat banyak faktor yang menentukan tingkah laku seseorang. Walaupun begitu, tidak ada salahnya menggunakan teori ini sebagai peringatan kepada anda atau pasangan anda yang telah menipu anda. Sama ada hanya tergoda sebentar atau sehingga anda benar-benar menipu.

Bolehkah orang yang menipu anda dipercayai?

Antara setia dan trauma dikhianati, anda mungkin tidak ragu-ragu untuk memastikan atau tidak setia kepada pasangan anda yang curang. Menurut Frank Dattilio, Ph.D., psikologi klinikal dari Pennsylvania, Amerika Syarikat, jawapannya hanya dapat dijumpai melalui komunikasi yang sihat dengan pasangan anda.

Sekiranya pasangan anda mengelak setelah ada bukti kukuh, pasangan anda sebenarnya tidak menghargai kesetiaan dan kepercayaan yang telah anda berikan. Sementara itu, jika pasangan anda mengakui kesalahannya dan benar-benar menunjukkan perubahan sikap, anda boleh mempertimbangkan untuk belajar mempercayainya lagi.

Ingat, selalu ada kemungkinan pasangan anda benar-benar berhenti dari kebiasaan menipu mereka, jadi anda harus memberikannya peluang untuk memulai lagi. Sekarang, jemput pasangan anda untuk mengambil terapi atau kaunseling tertentu untuk mengatasi masalahnya dalam mengawal dirinya dan menghormati kesetiaan.

Sebabnya, terapi perkahwinan atau kaunseling, misalnya, dapat membuat seseorang mengakui apa yang menyebabkan mereka berselingkuh dan membantu menyelesaikan masalah utama. Namun, ini mesti berdasarkan kehendak dan niat yang kuat untuk memperbaiki diri.