Kesihatan

Bahaya Pencemaran Udara untuk Kesihatan, Luar dan Dalam

WHO seperti yang dinyatakan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia, sekurang-kurangnya seperempat dari semua kematian kanak-kanak di bawah umur 5 tahun disebabkan oleh pencemaran udara yang buruk. Bahaya pencemaran udara yang buruk antara lain mempengaruhi kualiti air bersih dan udara, yang kedua-duanya merupakan elemen penting dari keperluan asas kehidupan manusia.

Apakah pencemaran udara?

Pencemaran udara atau udara tercemar, adalah salah satu akibat pengaruh unsur-unsur yang terbakar. Bahan ini boleh berupa bahan fizikal, kimia, atau biologi yang beredar di atmosfer (lapisan gas yang mengelilingi bumi). Nah, pembakaran bahan-bahan ini, kesannya boleh membahayakan kesihatan manusia dan makhluk hidup lain di bumi.

Pencemaran udara ini dihasilkan oleh kesan penggunaan kenderaan, sisa udara industri, atau gas dari pembakaran bahan yang digunakan untuk tujuan manusia.

Bagaimana bahaya pencemaran udara mempengaruhi kesihatan?

Bahaya pencemaran udara terhadap kesihatan manusia sebenarnya sangat kompleks. Masalahnya adalah, dari sumber pencemaran yang dihirup, kesan dan masalah kesihatan juga akan berbeza antara satu sama lain. Bahaya, antara lain, boleh mempengaruhi sistem pernafasan (paru-paru), dan sistem peredaran darah badan, seperti cirit-birit, malaria, dan radang paru-paru atau radang paru-paru.

Margaret Chan, sebagai Ketua Pengarah WHO menyatakan, pencemaran udara adalah salah satu bahaya paling mematikan bagi manusia, terutamanya kanak-kanak. Kanak-kanak, pada dasarnya tidak mempunyai sistem imun yang kuat. Selain itu, saluran udara pendek mereka memudahkan mereka menerima kesan bahaya pencemaran udara itu sendiri.

Sebenarnya, janin yang dikandung sudah boleh terdedah kepada pencemaran udara yang terhirup. Pendedahan udara yang buruk ini, akan berterusan hingga ke zaman kanak-kanak. Tidak jarang, penyakit pernafasan seseorang telah dikesan sejak bayi, misalnya, seperti radang paru-paru dan asma. Pendedahan akut terhadap pencemaran, boleh menyebabkan tindak balas paru-paru terhadap udara bersih berkurang, dan akhirnya menyekat laluan udara masuk.

Di samping itu, sebatian karbon monoksida yang dihasilkan oleh pencemaran udara dapat mempengaruhi kadar oksigen dalam darah, di mana oksigen penting untuk peredaran darah ke jantung ke sistem saraf ke seluruh tubuh. Akibatnya, manusia hari ini terdedah kepada kerosakan sumsum tulang, kerosakan fungsi, ginjal dan saraf. Keamatan dan jangka masa yang terdedah kepada pencemaran udara juga mempengaruhi tahap bahaya kesihatan yang diterima.

Pencemaran udara bukan sahaja di luar, tetapi juga dapat dihasilkan dari dalam

Mungkin selama ini, anda menyangka pencemaran udara hanya berlaku di lebuh raya atau di kawasan terbuka di luar rumah anda. Sebenarnya, bahaya pencemaran udara dari dalam rumah boleh menjadi 5 kali lebih tinggi untuk dihasilkan. Beberapa contoh adalah asap dari menggunakan kayu bakar ketika memasak, kotoran tilam yang dihirup semasa tidur, penggunaan produk rumah tangga (semburan gas, gam, cat warna) yang terbuat dari bahan kimia, asap rokok, dan ketika anda ingin memanaskan kenderaan di rumah.

Bahaya pencemaran dari rumah tangga seperti di atas, mudah diterima oleh anak-anak kerana mereka adalah kumpulan yang menghabiskan banyak masa di rumah. Lebih-lebih lagi, jika pelepasan karbon tinggi yang dihasilkan dan pengudaraan rumah yang buruk, ia sangat mempengaruhi kualiti udara dalaman.

Cara mengurangkan bahaya pencemaran udara

Mungkin sukar untuk menutup kilang, atau tidak menggunakan pengangkutan awam setiap hari. Dengan begitu, itu tidak bermaksud anda sama sekali tidak dapat mengurangkan pencemaran udara. Berikut ini adalah langkah-langkah kecil untuk dicuba, yang akan membawa perubahan besar bagi kesihatan dalam mengurangkan pencemaran udara yang dihasilkan:

  • Elakkan merokok di dalam rumah (lebih baik tidak merokok sama sekali)
  • Atur pengudaraan rumah dengan betul, seperti mempunyai cerobong untuk memasak di rumah
  • Bersihkan permaidani, tilam dan sofa dari habuk dengan kerap
  • Gunakan penyaman udara dengan teknologi penapis udara
  • Jangan menyimpan sampah di rumah terlalu lama
  • Uji pelepasan karbon kenderaan anda dengan kerap
  • Kurangkan penggunaan kenderaan bermotor, gunakan basikal atau pengangkutan awam
  • Elakkan membakar sampah atau membasahi jalan dengan air pembetung
  • Kurangkan penggunaan produk isi rumah yang terbuat dari gas semburan